• За нас
  • Пишете ни!
четвъртък, 19 юни, 2025
Няма резултати
Виж всички резултати
Epoch Times Bulgaria
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Технологии
  • Култура
  • Начин на живот
  • Дух и съзнание
Epoch Times Bulgaria
Няма резултати
Виж всички резултати
Начало Начин на живот

Ивайло Катерски: Изборът на българско вино е избиране и на българската култура

отЛилия Костова
31 декември , 2021
Ивайло Катерски: Изборът на българско вино е избиране и на българската култура

Ивайло Катерски пред масивите на Вила "Юстина" край Пловдив (снимка: личен архив)

Ивайло Катерски е на 40 години, с разнообразни интереси и предприемачески дух. Семеен, с две деца. От младеж изпитва не просто любов към доброто вино, но и към цялата култура, свързана с тази древна напитка. И тръгва по винените маршрути. Със задълбочаването на познанията си в тази сфера решава да превърне своето хоби в бизнес. И през 2013 г. слага началото на проекта „Via Vino“, в който предлага съчетаване на туризъм с култура, винени дегустации и кулинарни изживявания. Старае се да предложи на гостите си перфектен продукт, и мисли, че виното сближава хората по начин, по който обикновеният туризъм трудно би могъл. От 2020 г. е председател на УС на Асоциацията на винените професионалисти – освен собственици на изби, производители на качествено вино, има също сомелиери, маркетинг специалисти, юристи. Напук на пандемията миналата година от новосформираната асоциация слагат началото на нова традиция – отбелязването на Деня на мавруда (царя на българските винени сортове) на 26 октомври, деня на Свети Димитър Солунски.

Как да убедим хората да пият добро българско вино и че понякога по-високата цена си струва пред чуждестранните вина, които не отстъпват по качество на българските?

Хубави вина има в цял свят, но когато говорим за хубаво българско вино: качествено, честно произведено българско вино, става дума и за други фактори, като традиция, култура, наследство, устойчивост. Купувайки бутилка българско вино, ние подкрепяме много вдъхновени и вдъхновяващи енолози, винари, техните проекти, докосваме се до тероара на България. Виното е начин да опознаем едни от най-вълшебните кътчета на България.

ivailo katerski gosti 1
С гости от Германия преди пандемията в „Ува Нестум“, Гоце Делчев (снимка: личен архив)

Кои други български сортове, освен мавруда, би отличил?

Освен мавруда, който наистина е най-популярният български винен сорт, бих споменал още рубина, широката мелнишка лоза, гъмзата от Северна България. А от белите сортове бих добавил червен мискет и димят.

Какви вина ще изберете със семейството за празниците?

Задължително български. Покрай Коледа специално наблегнахме на мавруда. Единият избор беше на „Ромелия“ Панагюрище, а другият – на една изба от сърцето на Тракийската низина, „Загрей“. А за Нова година съм си харесал една Евмолпия – кръстоска между мавруд и мерло, от Северна България, както и две прекрасни червени вина от Южен Сакар: мерло от изба „Коларово“ и един чудесен каберне фран от изба „Братанови“. Имам прилична винена колекция у дома и избираме в зависимост от храната. Традиционните ястия неизменно вървят с традиционните местни сортове, това е и научно доказано: регионалната кухня се съчетава най-добре с регионални вина, така че ще се съобразим с това традиционно и потвърдено и от науката схващане.

На 26 декември беше и Денят на бащата. Ти самият си баща на две деца, приемаш ли този ден като специален празник, какво е за теб бащинството?

Честно да си призная, все още не съм свикнал с този ден. Тази година се сетих към обяд, обадих се на своя баща, поздравих го… Вярвам обаче, че човек трябва да обича и уважава своите родители през цялата година. Същото, разбира се, важи и по отношение на децата – огромна отговорност е родителството, бащинството и човек никога няма усещането, че е на ниво. Винаги може и по-добре. От друга страна, радостта да гледаш как децата растат пред очите ти си струва усилията и жертвите, които всеки родител неизменно прави.

Подкрепя ли те съпругата ти във винените начинания?

Да, много. Макар че, когато се запознахме, тя беше по-скоро ценител на бирата, отколкото на виното – истински немски възпитаник. Сега обаче виното все повече надделява на трапезата ни.

ivailo katerski semeistvo 1
Семейство Катерски сред лозови масиви на град Опенхайм край река Рейн в Германия, където се намира и местен музей на виното. Децата продължават траицията на родителите да бъдат немскоговорящи (снимка: личен архив)

В България се казва, че всички песни са за червеното вино, има само една за бялото, и в нея се пее: „Ой ти, бяло вино, защо не си червено?“. Има ли добри бели вина в България все пак?

Чувал съм тази песен и често я цитирам пред своите чуждестранни гости, които преди пандемията бяха основно чужденци. Сега нещата се обърнаха, може би за добро и все повече българи искат да опознаят традиционната винарска култура. Отвъд шегата, белите вина намират все повече почитатели. В Североизточна България се правят изключителни бели вина, така че който търси елегантност, финес, символ на които е бялото вино, бих го насочил именно към избите от Черноморието и Североизточна България.

Да не пропуснем и розето – този преход между бялото и червеното вино.

В производството и продажбата на розе през последните 10-15 години се наблюдава истински бум, може би 8-10 пъти е ръстът на производството на розе. Там има невероятно разнообразие от вкусове: като се почне от най-фините, елегантни тип провансалски розета и се стигне до плътни, пивки розета, подходящи за солидна храна. Да, има хубави български розета, и то за всеки вкус – както за лято, така и за зима.

Нова година е времето за шампанско, какво би препоръчал да изберат читателите ни?

Пенливото вино придобива все по-голяма популярност в България, както и розето. Бих отличил две изби, които правят наистина пенливо вино на много високо ниво, по традиционен метод, аналог на шампанското. Това са Мидалидаре и Едоардо Миролио, наистина изключителни пенливи вина, които не отстъпват по качество от най-добрите световни винени образци. За получаване на пенливо вино има още една технология, различна от шампанското: когато бутилките се пълнят с полуферментирало вино и от допълнителната ферментация в бутилката виното се газира по естествен път. Технологията се нарича Пет-Нат и избите, които я използват и бих препоръчал са „Царев брод“, „Орбелия“ и „Георгиев и Милков“.

Кои винени магазини в София и другите големи градове на България би препоръчал?

Във връзка с магазините имам новина – до няколко месеца планираме, със съдействието на Столична община, да подготвим градска винена карта на София, в която ще отличим и посочим баровете, ресторантите и магазините за качествено българско вино. Бих си позволил да споделя следните места: „Vino Orenda“ до Руски паметник, „Купаж“, „Grape Central“, „Tempus Vini“. И още: „Wineground“ във Варна, „Vino Veritas“ и Винен дегустационен център във Велико Търново, „Vino Culture“ в Пловдив (в период на преместване).

Какво би казал за финал на читателите ни, в навечерието на Новата 2022 година?

Да посрещнем Новата година не само с добро българско вино, но и с добри мисли. И през следващите 365 дни да творим повече добро за България!

Споделете тази статия
Tags: Рецепта

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвайте ни във Фейсбук

НАЙ-ЧЕТЕНИ ДНЕС

Основател на оркестър „Кантус Фирмус“ и Главен оперативен директор на "Фреш радио груп"

Ректорът на СУ „Климент Охридски“ спрял радио „Класик А“, защото студентите не слушали класика

0
0
Селска агнешка чорба на баба

Селска агнешка чорба с ориз

0
0
Тръмп заявява, че има идеи относно Иран, но засега не поема ангажимент за военна намеса на САЩ

Тръмп заявява, че има идеи относно Иран, но засега не поема ангажимент за военна намеса

0
0
image 2025 06 15 175032014

За и против влизането на България в еврозоната (Част I)

0
0
Проф.д.ик.н. Румен Гечев и доц. Григор Сарийски (Колаж – Станислав Николов)

За и против влизането на България в еврозоната (Част II)

0
0
Снимка: flashlight.bg

Ароматен сироп от бял бъз без варене

0
2
Министър Георг Георгиев прие председателя на вече заличеното сдружение Културен клуб “Иван Михайлов” Люпчо Георгиевски в МВнР

Люпчо Георгиевски, председателят на заличения Културен клуб “Иван Михайлов”, се срещна с министъра на външните работи

0
0

Свързани Публикации

Алкарас записа още един голям обрат и спечели финала на Ролан Гарос в 5-сетов трилър срещу Синер

Алкарас записа още един голям обрат и спечели финала на Ролан Гарос в 5-сетов трилър срещу Синер

0
0
dsc0525151

Невен: билка и цвете – ползи в градината и за здравето

0
0
Хиляди канадски родители поемат ангажимент да отложат използването на смартфони от децата си

Хиляди канадски родители поемат ангажимент да отложат използването на смартфони от децата си

0
0
dsc05235 1

Роза Дамасцена: полезни свойства и рецепти

0
0
image 2025 05 27 170340305

Кофеинът може да взема енергия назаем от вас – ето защо

0
0
Основател на оркестър „Кантус Фирмус“ и Главен оперативен директор на "Фреш радио груп"

Ректорът на СУ „Климент Охридски“ спрял радио „Класик А“, защото студентите не слушали класика

0
0
Законодатели разследват антиимиграционни бунтове в Лос Анджелис за връзки с Китайската комунистическа партия

Законодатели разследват бунтовете в Лос Анджелис срещу антиимиграционните служби за връзки с Китайската комунистическа партия

0
0
Русия удря украинска петролна рафинерия в нов удар по енергийната инфраструктура на Киев

Русия удря украинска петролна рафинерия в нов удар по енергийната инфраструктура на Киев

0
0
Проф.д.ик.н. Румен Гечев и доц. Григор Сарийски (Колаж – Станислав Николов)

За и против влизането на България в еврозоната (Част II)

0
0
image 2025 06 15 175032014

За и против влизането на България в еврозоната (Част I)

0
0
Следваща публикация
Според в. "Банкеръ" из коридорите на "Булгаргаз" през 2017 г. се шушука, че Николай Павлов разполага с три автомобила: един за семейството му, един за служебни и един за лични цели (снимка: БГНЕС)

Илиян Василев: Шефът на "Булгаргаз" е пряко отговорен за скока в цената на газа

Epoch Times лого
Facebook X-twitter Goodreads-g Youtube Instagram Telegram
  • Последни новини
  • Направете дарение

35 страни, 21 езика

  • English
  • 中文
  • Español
  • עברית
  • 日本語
  • 한국어
  • Bahasa Indonesia
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Português
  • Svenska
  • Nederlands
  • Русский
  • Українська
  • Română
  • Česky
  • Slovenščina
  • Polski
  • Türkçe
  • فارسی
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
  • България
  • Свят
  • Китай
    • COVID-19 и Ваксинация
  • Култура и изкуство
  • Наука и технологии
  • Начин на живот
  • Мнения
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията

Copyright © 2024 Epochtimes.bg | Всички права запазени Epochtimes.bg не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове

Няма резултати
Виж всички резултати
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Технологии
  • Култура
  • Начин на живот
  • Дух и съзнание

© 2019 Epoch Times България.

Epoch Times Bulgaria