„От известно време много хора считат изкуствените подсладители за общо взето безопасни, но предишни проучвания също са демонстрирали връзка между изкуствените подсладители и наддаването на тегло, високото кръвно налягане и метаболитния синдром“, посочва медицински експерт
Учените са открили рецептори за „сладък вкус“ в сърцето, които реагират на изкуствени подсладители като аспартам, захарин и други. Това потенциално може да обясни отдавна наблюдаваната връзка между подсладените напитки и сърдечните проблеми.
Резултатите от проучването, проведено от изследователи от Университета Лойола, бяха представени на 69-тата годишна среща на Биофизичното общество в Лос Анджелис между 15 и 19 февруари.
Проучването разкри, че тези рецептори — подобни на тези, намиращи се на езика — могат директно да влияят върху сърдечните мускулни контракции, когато са стимулирани от сладки вещества.
Вкусовите рецептори влияят върху сърдечната функция
Традиционно свързвани с възприемането на вкус, вкусовите рецептори са открити в различни части на тялото, включително стомаха, червата, панкреаса и дихателните пътища. Новото проучване е първото, което идентифицира рецепторите за сладък вкус (STRs), наречени TAS1R2 и TAS1R3, на повърхността на сърдечните мускулни клетки.
Аспартамът стимулира сърдечната мускулна контракция
Изследователите демонстрираха, че рецепторите за сладък вкус са функционални в рамките на сърцето. Стимулирането на рецепторите в човешки и миши сърдечни клетки с аспартам, често използван изкуствен подсладител, води до значително увеличаване на сърдечната мускулна контракция и по-бързо обработване на калция, и двете условия за формиране на сърдечен удар.
„След хранене е установено, че сърдечната честота и кръвното налягане действително се увеличават“, заяви Мика Йодер, аспирант в лабораторията на Джонатан Кърк в Чикагския университет Лойола, в прессъобщението.
Връзка със сърдечна недостатъчност
Проучването установи, че рецепторите за сладък вкус са по-изобилни в сърцата на пациенти със сърдечна недостатъчност, което предполага потенциална връзка с болестта.
„По време на сърдечна недостатъчност, сърцето променя своята енергийна ефективност и дава приоритет на приема и използването на глюкоза“, каза Йодер. Това е по-бърз начин за генериране на енергия за клетките на тялото при недостиг на кислород. „Така че е възможно по време на тази енергетична промяна, сърцето да трябва да промени способностите си за усещане на хранителни вещества, за да се приспособи към тази промяна“, добави той.
Проучването може да хвърли светлина върху това защо пиенето на твърде много изкуствено подсладени напитки е свързано с неправилен сърдечен ритъм.
Експертни мнения за приема на подсладители
Това изследване предполага потенциална връзка между консумацията на изкуствени подсладители и повишения риск от сърдечно-съдови заболявания, включително аритмии и сърдечна недостатъчност, каза д-р Радж Дасгупта, доцент по клинична медицина в Медицинското училище на Калифорнийския университет в Ривърсайд и асоцииран програмен директор на вътрешната медицинска резидентура в Хънтингтън Хелт, пред The Epoch Times.
„Въпреки че точните механизми са неясни и е необходимо повече изследване“, каза д-р Дасгупта. „Ако имате сърдечни проблеми, може би е разумно да следите приема си на подсладители, докато повече изследвания осигурят по-ясни отговори.“
Стефани Шиф, регистриран диетолог в болница Хънтингтън, част от Нортуел Хелт в Ню Йорк посочи проучване от 2022 г. в British Medical Journal, което установи, че изкуствените подсладители могат да увеличат риска от сърдечни заболявания и инсулт. Това може да е защото аспартамът директно стимулира сърдечните клетъчни рецептори, водещи до по-силни, потенциално неравномерни сърдечни удари. Рискът е особено висок за тези със сърдечна недостатъчност, според Шиф.
„Като диетолог, който прекарва голяма част от деня си с пациенти със застойна сърдечна недостатъчност, може би е добра идея да се разгледа консумацията им на захар и изкуствени подсладители като потенциален фактор за тяхното състояние и да се търси намаляването им“, каза тя.
Какво означава това за консумацията на подсладители
Знанието за ефекта на захарта и изкуствените подсладители върху сърдечната мускулна контракция и местоположението на сладките рецептори може един ден да бъде използвано за контролиране на сърдечния ритъм и лечение на сърдечна недостатъчност, „но засега нашият фокус трябва да бъде намаляването на приема на тези сладки продукти“, каза Шиф.
д-р Дасгупта отбеляза, че резултатите от проучването го карат да се съмнява в настоящата класификация на изкуствените подсладители. „От известно време много хора считат изкуствените подсладители за общо взето безопасни, но предишни проучвания също са демонстрирали връзка между изкуствените подсладители и наддаването на тегло, високото кръвно налягане и метаболитния синдром“, каза той.
„Това проучване, както и предишните такива, ни кара да се замислим повече относно колко наистина знаем за дългосрочни ефекти на приема на изкуствени подсладители — особено за хората със сърдечни заболявания“, добави той. „Необходимо е допълнително изследване, но това проучване повдига някои важни въпроси.“