• За нас
  • Пишете ни!
вторник, 1 юли, 2025
Няма резултати
Виж всички резултати
Epoch Times Bulgaria
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот
Epoch Times Bulgaria
Няма резултати
Виж всички резултати
Начало Начин на живот

Пълнени чушки с боб на фурна

отЕкип на The Epoch Times
5 декември , 2024
пълнени чушки с боб рецепта

Пълнени сухи чушки с боб на баба

Пълнените чушки с боб са част от богатата кулинарна история на България, която датира от векове. Те са символ на домашен уют и топлина, често свързани с празници и семейни събирания. 

Традиция за Бъдни вечер: Пълнените чушки с боб са задължителна част от празничната трапеза за Бъдни вечер. Те символизират изобилието и благоденствието, което се желае за новата година.

Приготвянето на тази рецепта е лесно и приятно занимание, като добре приготвеното ястие може да събере усмивките на семейството около масата. В следващите редове ще ви представим стъпка по стъпка как да приготвите това традиционно ястие, което ще добави топлина и уют на вашата празнична трапеза. Нека започнем с необходимите съставки и начина на приготвяне.

Как се правят пълнени чушки с боб

Необходими продукти:

  • Чушки: 15-20 сушени червени чушки
  • Боб: 250 г зрял боб
  • Лук: 1 глава
  • Морков: 1 бр.
  • Праз лук: 1 бр.
  • Подправки:
    • 1 ч.л. джоджен
    • 1 ч.л. сминдух
    • 1 ч.л. чубрица
    • 1 ч.л. червен пипер
  • Мазнина: 6 с.л. олио
  • Сол: на вкус

Подготовка на боба

Накиснете боба от предната вечер във вода, за да омекне.  На следващия ден изхвърлете водата, в която е киснал и го сварете добре в прясна вода с малко сол и мазнина. Киснатият боб би трябвало да се свари за около 45 минути.

Накисване на сушените чушки

Накиснете сухите чушки в хладка вода. Не използвайте гореща вода, защото така може да ги лишите от характерния им силен вкус . При потапяне в студена вода, те ще бъдат готови за пълнене след няколко часа. Най-добре е да подготвите от вечерта и боба, и чушките. Препоръчително да не изхвърляте водата, в която са накиснати чушките. Ще я използваме на по-късен етап да залеем пълнените чушки преди да ги изпечем, като може и да ги сварим.

Приготвяне на плънката

Започнете с нарязване на праза или кромид лук, както и морковите на малки парченца.

В дълбок тиган загрейте олиото и добавете нарязания лук и морков, задушете до омекване. Ако не искате да пържите, сипете в тенджерата около 50 мл. вода и малко растително масло. Сложете зеленчуците, загрейте и изчакайте, докато водата се изпари. 

Към задушените зеленчуци добавете сварения боб и подправките (джоджен, сминдух, чубрица, червен пипер) и разбъркайте добре. Добавете малко сол ако е необходимо. Плънката е готова, като трябва да изчакате да поизтине преди да пристъпите към пълненето.

Напълнете всяка сушена чушка с приготвената плънка от боб и зеленчуци. Оваляйте отвора на всяка пълнена чушка в малко брашното. Просто трябва да покриете леко повърхността на пълнежа – да го „запечатате“, за да не изтече при печенето.

Подредете пълнените чушки в глинен гювеч или тава за печене, като я намажете леко с олио, за да не залепнат.  Добавете около 150-200 мл. от водата, в която сте накисвали чушките. Покрийте съда.

Печене във фурна

Поставете съда в студена фурна, загрейте я до 180 °C и печете около 45-60 минути, така че чушките добре да се задушат. Към края може да махнете капака, ако искате чушките да са леко запечени, като внимавате да не загорят.

Сервиране

Пълнените чушки с боб могат да се сервират топли или студени. Те са отлична добавка към празничната трапеза за Бъдни вечер.

Представената тук рецепта е не само лесна за изпълнение, но и носи духа на българската традиция, правейки я идеална за празничния сезон.

Богата на растителни белтъчини (над 15 грама на порция), рецептата е подходяща за вегетарианци и е изключително здравословна. 

Пълнени чушки с боб по селски – Иван Звездев

ВИЖТЕ СЪЩО
kak se pravi kiselo zele s morska sol
Изпитана рецепта за кисело зеле в бидон
крем супа от тиква
Вкусна крем супа от тиква цигулка
Най-вкусния спанак с ориз на фурна
Пресен спанак с ориз на фурна
img 4260
Хрупкава царска туршия без консерванти
ККП се уличава сама, като атакува оцелял от принудително отнемане на органи: Наблюдатели на човешките права
Китайският режим неволно призна, че е замесен в насилствено отнемане на органи
camera china surveilance
Хватката на Китай: от цифров идентификатор за самоличност до цифрова парична единица
Споделете тази статия
Tags: Рецепта

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвайте ни във Фейсбук

НАЙ-ЧЕТЕНИ ДНЕС

Панирани тиквички по гръцки

Хрупкави пържени тиквички по гръцки

0
0
Оригинален родопски пататник

Вкусен родопски пататник на тиган – лесна рецепта

0
0
Яйца по панагюрски звездев

Яйца по панагюрски с кисело мляко

0
0
Снимка: flashlight.bg

Ароматен сироп от бял бъз без варене

0
2
Патриарх Даниил произнася словото си на 23-ти май пред учени от БАН, както и пред министъра на образованието и  науката. Снимка: Българска патриаршия

ППДБ иска прокуратурата да разследва патриарх Данаил

0
1
unnam6ed

Нови протести в София срещу въвеждането на еврото

0
0
Иван Тренев

Иван Тренев търси повече съмишленици за намиране на финансова помощ за откупуване  на още български архиви

0
0

Свързани Публикации

Как преработените храни могат незабелязано да вдигат кръвното ви налягане

Как преработените храни могат незабелязано да вдигат кръвното налягане

0
0
Панирани тиквички по гръцки

Хрупкави пържени тиквички по гръцки

0
0
Никола Цолов спечели квалификацията във Формула 3 на писта Шпилберг, Австрия

Никола Цолов спечели квалификацията във Формула 3 на писта Шпилберг, Австрия

0
0
„ГОРЕ/ДОЛУ“ – проектът, който ще представи България на наградите New European Bauhaus 2025

„ГОРЕ/ДОЛУ“ – проектът, който ще представи България на наградите New European Bauhaus 2025

0
0
Летни фестивали в България

Празнуваме лятото с музикални и кино фестивали 

0
0
image-5850726

Стратегическа победа: Русия поема контрол над най-перспективното литиево находище в Украйна

0
0
image 2025 06 28 212512284

Радев от Панагюрище: Твърденията за прием на еврото без поскъпване са подигравка с хората

0
0
Иван Тренев

Иван Тренев търси повече съмишленици за намиране на финансова помощ за откупуване  на още български архиви

0
0
Панирани тиквички по гръцки

Хрупкави пържени тиквички по гръцки

0
0
Никола Цолов спечели квалификацията във Формула 3 на писта Шпилберг, Австрия

Никола Цолов спечели квалификацията във Формула 3 на писта Шпилберг, Австрия

0
0
Следваща публикация
Държавни лица присъстват на среща на върха на БРИКС в Казан, Русия, на 24 октомври 2024 г. Максим Шеметов/Pool/AFP чрез Getty Images

Тръмп заплашва страните-членки на БРИКС със стопроцентови мита

Epoch Times лого
Facebook X-twitter Goodreads-g Youtube Instagram Telegram
  • Последни новини
  • Направете дарение

35 страни, 21 езика

  • English
  • 中文
  • Español
  • עברית
  • 日本語
  • 한국어
  • Bahasa Indonesia
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Português
  • Svenska
  • Nederlands
  • Русский
  • Українська
  • Română
  • Česky
  • Slovenščina
  • Polski
  • Türkçe
  • فارسی
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
  • България
  • Свят
  • Китай
    • COVID-19 и Ваксинация
  • Култура и изкуство
  • Наука и технологии
  • Начин на живот
  • Мнения
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията

Copyright © 2024 Epochtimes.bg | Всички права запазени Epochtimes.bg не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове

Няма резултати
Виж всички резултати
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот

© 2019 Epoch Times България.

Epoch Times Bulgaria