Getting your Trinity Audio player ready...
|
Пълнените чушки с боб са част от богатата кулинарна история на България, която датира от векове. Те са символ на домашен уют и топлина, често свързани с празници и семейни събирания.
Традиция за Бъдни вечер: Пълнените чушки с боб са задължителна част от празничната трапеза за Бъдни вечер. Те символизират изобилието и благоденствието, което се желае за новата година.
Приготвянето на тази рецепта е лесно и приятно занимание, като добре приготвеното ястие може да събере усмивките на семейството около масата. В следващите редове ще ви представим стъпка по стъпка как да приготвите това традиционно ястие, което ще добави топлина и уют на вашата празнична трапеза. Нека започнем с необходимите съставки и начина на приготвяне.
Как се правят пълнени чушки с боб
Необходими продукти:
- Чушки: 15-20 сушени червени чушки
- Боб: 250 г зрял боб
- Лук: 1 глава
- Морков: 1 бр.
- Праз лук: 1 бр.
- Подправки:
- 1 ч.л. джоджен
- 1 ч.л. сминдух
- 1 ч.л. чубрица
- 1 ч.л. червен пипер
- Мазнина: 6 с.л. олио
- Сол: на вкус
Подготовка на боба
Накиснете боба от предната вечер във вода, за да омекне. На следващия ден изхвърлете водата, в която е киснал и го сварете добре в прясна вода с малко сол и мазнина. Киснатият боб би трябвало да се свари за около 45 минути.
Накисване на сушените чушки
Накиснете сухите чушки в хладка вода. Не използвайте гореща вода, защото така може да ги лишите от характерния им силен вкус . При потапяне в студена вода, те ще бъдат готови за пълнене след няколко часа. Най-добре е да подготвите от вечерта и боба, и чушките. Препоръчително да не изхвърляте водата, в която са накиснати чушките. Ще я използваме на по-късен етап да залеем пълнените чушки преди да ги изпечем, като може и да ги сварим.
Приготвяне на плънката
Започнете с нарязване на праза или кромид лук, както и морковите на малки парченца.
В дълбок тиган загрейте олиото и добавете нарязания лук и морков, задушете до омекване. Ако не искате да пържите, сипете в тенджерата около 50 мл. вода и малко растително масло. Сложете зеленчуците, загрейте и изчакайте, докато водата се изпари.
Към задушените зеленчуци добавете сварения боб и подправките (джоджен, сминдух, чубрица, червен пипер) и разбъркайте добре. Добавете малко сол ако е необходимо. Плънката е готова, като трябва да изчакате да поизтине преди да пристъпите към пълненето.
Напълнете всяка сушена чушка с приготвената плънка от боб и зеленчуци. Оваляйте отвора на всяка пълнена чушка в малко брашното. Просто трябва да покриете леко повърхността на пълнежа – да го „запечатате“, за да не изтече при печенето.
Подредете пълнените чушки в глинен гювеч или тава за печене, като я намажете леко с олио, за да не залепнат. Добавете около 150-200 мл. от водата, в която сте накисвали чушките. Покрийте съда.
Печене във фурна
Поставете съда в студена фурна, загрейте я до 180 °C и печете около 45-60 минути, така че чушките добре да се задушат. Към края може да махнете капака, ако искате чушките да са леко запечени, като внимавате да не загорят.
Сервиране
Пълнените чушки с боб могат да се сервират топли или студени. Те са отлична добавка към празничната трапеза за Бъдни вечер.
Представената тук рецепта е не само лесна за изпълнение, но и носи духа на българската традиция, правейки я идеална за празничния сезон.
Богата на растителни белтъчини (над 15 грама на порция), рецептата е подходяща за вегетарианци и е изключително здравословна.