Създателят на Vita Rama Георги Славов: Преминаването от един начин на хранене към друг трябва да се извършва постепенно и със самоконтрол
Във „Вита рама“ се чувствате прекрасно, наситени и доволни, защото храната ви е дала всичко, от което се нуждаете. (Георги Славов)
По време на летуването ми с Vita Rama (щастлив живот) в хотел „Клиф“ до Обзор, се уверих, че за успеха на едно начинание е необходимо след задвижването му то да бъде поето от всеотдайни и жертвоготовни личности, понасящи го върху раменете си, за да го утвърдят в настоящето и да отъпчат пътека за бъдещето му.
Във Vita Rama разпознах такива. Единият е Георги Славов, не просто създател на здравословния център, а и негов двигател.
Той ни посрещаше в ресторанта и оставаше с нас по време на всяко хранене, неизменно готов да дава консултации и съвети дори извън кабинета си. Знаеше какво е състоянието на всеки почиващ и го насочваше към подходящите за него блюда на пребогатата трапеза, която екипът му ни приготвяше само от растителна храна. Знам, че преди всяко хранене той не само е изготвял менюто, а и е проследявал процесите в кухнята.
Като отличен психолог, на лекция по здравословно хранене в рамките на програмата Георги Славов съумя да ни запознае с някои доста тревожни неща относно храните и вредните стереотипи в храненето ни, без да изплаши никого от нас и напътствайки ни към това как да ги заобикаляме.
Предоставям акценти от лекцията на Георги Славов на Вашето внимание с желанието да убедя и Вас, че здравето и добрата форма са предназначени за всички нас:
Vita Rama и Лидия Ковачева
„Когато преди 48 години започнах да се занимавам с диетология и да уча за специалист по лечебно хранене в София, храненето в болниците и санаториумите беше напълно безвкусно. Днес положението не се е променило. Нещо повече, освен безвкусна, храната в болниците дори не отговаря на необходимите за съответните състояния на пациентите стандарти. Както преди, така и сега, там се внася храна.
По-късно се запознах с българската природолечителка Лидия Ковачева и станах неин ученик. В този смисъл Vita Rama съществува благодарение на Лидия Ковачева. Освен нашия център, тя е в основата на Центъра за здраве във Варна, разработен от д-р Емилова, както и на дейността на д-р Гайдурков в София. Всеки от нас създаде център в България. Лидия Ковачева ни събираше от време на време. Нейна ученичка е и авторката на някои книги за здравословен начин на живот Милена Нейкова, която от години живее в Гърция. Ние, учениците на Лидия Ковачева, обаче не успяхме да усвоим нейния неповторим стил на привличане и общуване с хората. Неин основен контингент бяха министри, депутати и артисти.“
От един начин на хранене към друг
„Преминаването от един начин на хранене към друг трябва да се извършва много внимателно. Повечето хора с подобно намерение нямат правилно построено за състоянието, в което се намират, хранене и затова правят много грешки и изпитват големи разочарования. Обикновено започват ентусиазирано да прилагат определен режим на хранене, но не са последователни и не постигат желаните резултати. Някои започват отначало, други – да прилагат различна терапия. Накрая се отказват или се насочват към медикаментозно лечение.
По отношение на храненето всеки трябва да намери себе си. Във Vita Rama предлагаме здравословно хранене, но само някои от ястията, които са и напълно безвкусни, съдържат всички необходими за доброто функциониране на човешкия организъм вещества и имат лечебни свойства. В по-голямата част от ястията включваме здравословни подправки, които ги правят особено вкусни.
Прилагането на строги диети не е достатъчно, за да сме здрави. Необходимо е да се премине през преходен вид хранене, каквото предлагаме във Vita Rama. Едва след него при необходимост можем да приложим лечебно хранене за съответни състояния. Преминавайки към лечебно хранене обаче е необходимо да се приемат хранителни добавки, за да се избегнат хранителни дефицити.“
Българските земеделски култури са богати на ценни вещества
„Всеки организъм трябва да приема необходимите му вещества. За съжаление, днес в България продуктите не съдържат веществата и не носят ползите, които очакваме. И все пак нашите земеделски култури са значително по-богати на ценни вещества от тези в други европейски страни. Да вземем за пример зелето. Преди 15-тина години, при изследване на химическия състав на храните, открихме, че нашето зеле съдържа витамин U, действащ противовъзпалително и допринасящ за правилното функциониране на храносмилателната система, сърцето, както и за всички останали органи и системи. Зелето в други страни, дори балкански, показа значително различен химичен състав. Ето защо е добре да се консумира българско зеле, особено при язви и колити. Зелето, особено под формата на сок – самостоятелно или в комбинация с морков или ябълка, има много високо ниво на лечебни и здравословни свойства.
Всеки продукт със сезонен характер има най-благоприятно въздействие върху всички органи и системи в човешкото тяло по време на съответния сезон.“
Основни хранителни вещества и здравословни фактори
„Всяко от основните хранителни вещества – белтъци (протеини), въглехидрати, мазнини, витамини и минерали – е необходимо за правилната функция и въздейства по определен начин на всички органи и системи в човешкото тяло и ние сме в състояние да усещаме това. Предмет на науката за лечебното хранене е да установи как всеки от тях въздейства върху заболелите органи и системи.
Върху физиологичното ни състояние влияят и различни фактори. Ще дам три примера за здравословни фактори, които са силно свързани помежду си и чието въздействие всеки от нас усеща в ежедневието си – това са бактериите (микробиомът), хормоните и нервните клетки (невроните). Особено микробиомът, който касае целия организъм. При наличие на добра бактериална основа – добри, полезни бактерии – организмът се чувства оптимално и няма излишно натрупване на токсична маса. От хормоните най-важни са хормоните на настроението – серотонин и допамин.
Група учени от Европа доказаха, че те се секретират в храносмилателната система (50% от серотонина и 90% от допамина се секретират в дебелото черво) и ето защо хората с неколкократна (от 2 до 4 пъти ) дефекация през деня се чувстват по-добре от тези, които отделят по веднъж в определено време. Характерно за тях е, че преодоляват по-бързо ежедневните кризи, свързани със специфичните им състояния. Пълноценното освобождаването от токсична маса, натрупвана в продължение на години, независимо какви патогени съдържа, е от особено значение за функционирането на целия организъм и еднократната дефекация се приема от тази група специалисти за констипация. Пълноценно трябва да бъде и отделянето на урина.“
Здравословно хранене и самоконтрол
„Някои нарушения в човешкия организъм се дължат на дългогодишния прием на храни (независимо дали със или без съдържание на месни или млечни продукти), които не допадат на специфичните ни храносмилателни системи. Организмът винаги реагира, когато дадени продукти не са подходящи за него. Ако в организма осигурим чиста среда, всичко се преодолява лесно, защото той разполага със собствен механизъм за регулиране на извършващите се в него процеси.
Освен постепенно, преминаването от един тип хранене към друг трябва да се извърши и със самоконтрол. Без самоконтрол не трябва да очакваме резултати. Около 90% от почиващите във Vita Rama, макар лекциите ни да са препоръчителни и практични, на следващата година идват в състоянието, в което сме ги посрещнали, а не в това, в което сме ги изпратили. Въпреки обещанията, които дават, след около 2 месеца, вероятно под въздействие на заобикалящата ги среда, те се връщат към предишните си хранителни навици. Някои хора идват с години при нас, но не следват програмата и препоръките ни. За разлика от тях, тези които не преустановяват връзката си с мен или с други от екипа ни, постигат високи резултати не само при поддържането на добра форма, а и в лечението на сериозните си заболявания. Предполагам, че именно последните ги заставят да бъдат отговорни и постоянни. Хората с по-леки или периферни заболявания, които се усещат от време на време, не са достатъчно задълбочени.“
Токсичните хранителни натрупвания разболяват
„Не се ли осигури чиста среда, токсичните натрупванията с всяка изминала година увеличават количеството си в тялото ни, основна причина за което е фактът, че хранителните продукти днес нямат нищо общо с онези преди 1980 година. Това се отнася както за животинските, така и за растителните. Днес в тях са налични повече токсини и по-малко пълноценни хранителни вещества.
Групата учени, която вече споменах, е установила, че токсичните вещества се натрупват на 3 основни места в организма: в главния мозък, в храносмилателната система и в гръбначния мозък. Така че интоксикирането на храносмилателната система води до неправилно функциониране на организма и на другите две места, което завърта порочен кръг. Възможно е и обратното – при стрес и психическо обременяване може да усещаме симптоми, характерни за храносмилателни разстройства като колит или гастрит, например подуване. Натрупванията на хранителни токсини в главния мозък поради прием на неподходяща или токсична храна могат да доведат до замайване и др. Често ошипяването в областта на гръбначния стълб се дължи на отлагане на хранителни токсини в неговите прешлени.“
Веган храненето е отговорно
„В нашия екип повечето сме на веганско хранене. Но да не мислите, че сме започнали веднага, след като сме прочели някаква книга? Не е така. Трябваше да минат 10 – 15 години, през които осигурихме на организма едно спокойствие, и едва тогава започнахме да го прилагаме. Този тип хранене обаче, както многократно съм отбелязвал, е много по-отговорно от останалите, защото ако нямаме правилно построено меню, то става опасно, заради липсите, които е възможно да възникнат в организма. Вярно е, че в този случай на помощ ни идват хранителните добавки, но те не са храна и само подпомагат преходния процес.
Менюто на „Вита рама“ е напълно растително или веган, в което продуктите са оптимално комбинирани. Но кой има време в ежедневието да си приготвя такава храна? За почти всички от вас това е невъзможно. Тук се чувствате прекрасно, наситени и доволни, защото храната ви е дала всичко, от което се нуждаете. 80% от нея, заради правилното комбиниране на продуктите, ви снабдява с основни хранителни вещества, т.е. аминокиселини, които в организма ви синтезират протеини, необходими за енергизирането и добрата му форма. Така че докато преминете на такова хранене, докато си осигурите необходимите вещества, трябва постепенно да изпълнявате инструкциите на нашите специалисти по здравословно и лечебно хранене. След това, когато някой е готов за веганско хранене или пък здравословното му състояние го налага, ще може успешно да го приложи.“
Кухнята за здравословно и лечебно хранене на Георги Славов в Несебър
„Лечение може може да бъде осъществено единствено чрез растително или веганско хранене. От значение е и технологията на приготвяне, която е различна при всяко заболяване. По време на индивидуалните консултации разглеждам подробно и това.
В Несебър разполагам с кухня за здравословно и лечебно хранене, която съм организирал сам. Всичко правя сам. Опитах да работя с кухненски персонал, но беше трудно да намеря съвестни хора и се налагаше непрекъснато да ги контролирам. В продължение на 10 години осигурявах изхранването на големи групи, вкл. деца, след което започнах да работя самостоятелно. По време на почивката си хората взимат приготвената специално за тях храна, която не съдържа толкова подправки, колкото тази във Vita Rama, и е приготвена по създадена от мен технология. Всички одобряват вкуса й.
Във Vita Rama не готвим така, защото не всеки е склонен директно да започне да приема такава храна – в програмите ни участват всякакви хора. Готвачите в комплекса са изключително добри и ни следват навсякъде. В ресторанта ни в София работи друг екип. Макар и трудно, всички усвоиха принципите и технологията на приготвяне, които прилагаме.“
В Част II създателят на здравословната система Vita Rama ще ни запознае с някои здравословни хранителни продукти, които не трябва да пренебрегваме, с начините за правилното им приготвяне, както и с два режима за хранене – здравословен и пречистващ, подходящи за всякакъв тип хранене и осигуряващи целогодишно здраве.
Георги Славов е главен специалист-диетолог по здравословно хранене и основател на здравословната система Vita Rama. Завършил е Медицински Колеж „Йорданка Филаретова“ – София, специалност „Инструктор по хранене“. От 1994 г. до 2000 г. е редовен консултант и сътрудник на известната българска лечителка Лидия Ковачева. Работил е като главен диетолог – инструктор по хранене в специализирани болници за рехабилитация: Морски санаториум – Слънчев бряг, Санаториум за отслабване – Китен, Санаториум – Поморие, Социален патронаж на община Несебър. Бил е преподавател по хигиена на храненето в Професионален учебен център – Слънчев Бряг, и СОУ „Любен Каравелов“ в Несебър. В сътрудничество с д-р Георги Гайдурков е разработил нов метод за натурално здравословно хранене. Като главен специалист – диетолог по здравословно хранене в Център за здравословен живот Vita Rama е разработил системата за здравословно хранене Vita Rama. Автор е на редица рецепти за здравословно, рационално и диетично хранене.