Понякога чувствам нужда от точно такива енергийни хапки – малко количество с много вкус, което държа в хладилника в рамките на седмица. Така разполагам с готова вкусна хапка за презареждане през деня. Всъщност започнах да правя по-често такива след като започнах да спортувам редовно. Но освен за храна на мускулите и мозъка, тези бонбони са и храна за душата. Те са бързи за приготвяне, а в основната смес за тях видях възможност да се направят с различни вкусове.
Основата им е от фурми и кашу, които сметнах като много подходящи за импровизации, защото фурмите носят сладост и си подхождат с всичко, а суровото кашу има неутрален вкус и придава текстурата на тези бонбони. Върху тази основа, в тази публикация ще откриете варианти с три вкуса – с какао и сусамов тахан, с рожков и меласа, с вишни и кокос.
Когато ги приготвих за първи път следвах рецептата от bibbyskitchenat36.com, в която нискокалорични бонбоните се приготвят с какао и сусамов тахан. След като ги опитах ми хрумнаха и други идеи за още вкусове.
Работейки върху основната рецепта, опитах бонбони с брашно от рожков, на мястото на какаото, а вместо сусамов тахан и кленов сироп добавих меласа, чиято комбинация с рожкова за мен е любима.
Другата версия, която изготвих е плодова и отново на мястото на какаото добавих прах от лиофилизирани вишни и тъй като те са с изразена киселинност, като допълнителен подсладител използвам мед. Тях овалвам в пълномаслени кокосови стърготини, които много добре допълват вкуса от вишните и меда. Този вариант е най-свеж, но можете да използвате и други лиофилизирани плодове освен вишни. Бих опитала с малини, ягоди или манго.
С тези три варианта върху една основа искам да ви предизвикам не само да приготвите онази, която ви харесват като вкус, но и да създадете своя версия с вкус, който обичате. Добавянето на подправки, използването на различни прахове, смлени ядки или семена за овалване е напълно допустимо. Развихрете се! Пригответе и вземете енергия по свой вкус!
Бележка: Сместа за нискокалоричните бонбоните (който и да е вид) е сурова и веган (смятам меда за веган продукт, който може да замените с друг подсладител – агаве, кленов сироп). При продуктите за овалване обаче следвам вкуса си и предпочитам сусамовите семена да бъдат запечени – така вкусът и ароматът им се засилва. Запичам ги в нагорещен сух тиган на котлона, като ги разбърквам често. Готови са когато започнат да променят цвета си и отделят приятен аромат. Можете да ги оставите сурови или да използвате смлени ядки за овалване.
Сурови нискокалорични веган бонбони в няколко вкуса
Всички рецепти са за 20-24 бонбона от вид. Техника на приготвяне е една и съща при всички, затова я описвам по-долу и за трите рецепти.
Бонбони с какао и сусамов тахан
Продукти:
- 200 г обезкостени фурми
- 100 г кашу, накиснато в топла вода за 30 минути и добре отцедено
- ½ чаена лъжица ванилов екстракт
- 30 г какао
- 1 супена лъжица кленов сироп
- 60 г сусамов тахан
- какао/сусам/фино смлян шамфъстък/лиофолизирани плодове на прах/темпериран черен шоколад за овалване
Бонбони с рожков и меласа
Продукти:
- 200 г обезкостени фурми
- 100 г кашу, накиснато в топла вода за 30 минути и добре отцедено
- ½ чаена лъжица ванилов екстракт
- 30 г брашно от рожков
- 70 г меласа
- брашно от рожков за овалване
Бонбони с вишни, мед и кокос
Продукти:
- 200 г обезкостени фурми
- 100 г кашу, накиснато в топла вода за 30 минути и добре отцедено
- ½ чаена лъжица ванилов екстракт
- 30 г лиофилизирани вишни на прах
- 60 г мед
- кокосови стърготини за овалване
Приготвяне на смесите за бонбоните
В кухненски робот се смесват всички съставки за избраната рецепта. Смилат се докато се образува паста. Сместа се охлажда в хладилник поне 30 минути. Оформят се топчета и се овалват в съответните продукти за това. Съхраняват се покрити в хладилник за 1 седмица.
Вижте също: Рецепта за сироп от дренки
Йоана Петрова е професионален сладкар и изследовател на храната. За още вкусни рецепти посетете блога ѝ https://www.kulinarno-joana.com/