• За нас
  • Пишете ни!
неделя, 9 ноември, 2025
Няма резултати
Виж всички резултати
Epoch Times Bulgaria
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот
Epoch Times Bulgaria
Няма резултати
Виж всички резултати
Начало Общи

Медът, добавен към киселото мляко, засилва пробиотичния му ефект

отЕкип на The Epoch Times
3 септември , 2024
Медът, добавен към киселото мляко, засилва пробиотичния ефект

Медът, добавен към киселото мляко, засилва пробиотичния ефект

Учени установиха, че подслаждането на киселото мляко с мед може да удължи оцеляването на полезните микроби в дебелото черво

Хранителните вещества в различните видове храни понякога могат да действат синергично – едно или повече хранителни вещества във всяка от тях могат да предизвикат или да засилят полезните ефекти, когато се консумират заедно. Ефектът е по-силен, отколкото когато всяка храна се консумира самостоятелно. В този случай може да се каже, че 1 + 1 = 3.

Последните доказателства за този феномен идват от две проучвания, които изследват как комбинацията от мед и кисело мляко, хранителен източник на пробиотични бактерии, може да повлияе на чревния микробиом. Резултатите показват, че една супена лъжица мед, добавена към порция кисело мляко, помага на полезните микроби да оцелеят по-дълго в червата.

„Интересувахме се от кулинарното съчетание на кисело мляко и мед, което е често срещано в средиземноморската диета, и как то влияе на стомашно-чревния микробиом“, казва в прессъобщение Хана Холшър, доцент в катедрата по хранителни науки и хранене на човека в Университета на Илинойс в Урбана-Шампейн.

Открития

Изследванията, публикувани в The Journal of Nutrition през март и август, се състояха от лабораторни опити, последвани от клинично изпитване с участието на хора.

Изследователите отбелязват, че предишните проучвания показват, че пробиотиците могат да намалят времето, за което храната преминава през червата, което може да помогне за облекчаване на запек и други стомашно-чревни симптоми. Някои изследвания също така сочат, че пробиотиците могат да повишат познавателните способности и настроението: например клинично проучване от 2013 установява, че те могат да подобрят паметта, а клинично проучване от 2019 ги свързва с по-малко депресия и тревожност.

Лабораторни опити

Лабораторните опити оценяват ефекта на четири вида мед върху оцеляването на пробиотика Bifidobacterium animalis в киселото мляко по време на симулирано храносмилане. Тестваните вида мед включват детелина, елда, люцерна и портокалов цвят.

Микробите са отглеждани в блюдо на Петри, съдържащи разтвори, имитиращи различни компоненти на храносмилането – слюнка, стомашна киселина, чревна жлъчка и ензими.

„Ензимите в устата, стомаха и червата ни помагат за храносмилането и улесняват усвояването на хранителните вещества, но също така намаляват жизнеспособността на микробите“, добавя Холшер в прессъобщение. „Това е чудесно, когато става въпрос за патогени, но не непременно, когато става въпрос за полезни бактерии.“

Резултатите показват, че медът не удължава оцеляването на пробиотиците в устата или стомаха, но подпомага оцеляването им в червата. Ползата е била особено изразен при меда от детелина.

Клиничното изпитване

За клиничното изпитване 66 здрави участници консумирали по две храни в продължение на две седмици – кисело мляко с детелинов мед и кисело мляко без мед. Те записвали информация за движението на червата си и са предоставяли проби от изпражненията си. Освен това попълнили анкети и направили тестове за оценка на познавателните си способности и настроението.

Както и при лабораторните опити, резултатите показват, че медът от детелина подпомага оцеляването на пробиотиците в червата. Участниците, обаче, не са изпитали нито една от ползите за здравето, свързани с подобряване на функционирането на червата — подобрени настроение и когнитивни функции.

В последващо проучване 36 участници яли кисело мляко с мед, кисело мляко без мед и кисело мляко със захар. Подобно на първоначалното клинично изпитване, киселото мляко с мед е довело до най-голяма степен на оцеляване на пробиотиците в червата.

Фактори, които са в основата на ползата от пробиотиците

Детелиновият мед има някои уникални свойства, които може да го правят по-ефективен в помощта на оцеляването на бифидобактериите, според Холшер в имейл до The Epoch Times. „Например, количеството глюкоза е най-високо в меда от детелина. Глюкозата може да е послужила като източник на енергия за пробиотичните бактерии“, посочва тя.

„Също така в меда от детелина има по-малко количество ензими, които разграждат по-дълги вериги захари, наречени олигозахариди, които бифидобактериите могат да използват като енергийни източници.“ Това би довело до повече налична енергия за поддържане на пробиотиците, докато те пътуват през чревния тракт.

Третият фактор е, че детелиновият мед може да съдържа определени антиоксиданти, които биха могли да помогнат за буферирането на пробиотиците от суровата среда в тънките черва, добавя Холшер.

Защо не се наблюдават ползи за здравословното състояние?

Въпреки че медът удължава оцеляването на пробиотиците в дебелото черво, той не носи свързаните с това ползи за здравето, което повдига въпроса: „Защо?“.

„Обикновено пробиотиците предлагат най-големи ползи за хората, които имат здравословни проблеми“, обяснява Холшер. „Няколко пробиотични щама са ефективни при укрепване на здравето на храносмилателната система, като например подобряване на запека или намаляване на продължителността на диарията, свързана с антибиотици.“

Възможно е консумирането на комбинацията от кисело мляко и мед да засили ползите за здравето от пробиотиците в киселото мляко, но са необходими допълнителни изследвания, за да се определи това с точност, посочва Холшер.

Предупреждение за употреба на мед с кисело мляко

„Медът е добавена захар, така че е важно да не се консумира твърде много“, предупреждава Холшер. „Всъщност, диетичните насоки за американците препоръчват захарите да не надхвърлят 10% от дневните калории, което съответства на 200 калории при 2000-калорийна диета. Една супена лъжица мед е около 64 калории.“

Тя уточнява, че една супена лъжица мед може да се впише в здравословен модел на хранене, особено ако хората го съчетаят с обикновено кисело мляко, добър източник на протеини и калций.

„Едно от най-интересните ни открития е, че има функционална полза от често срещаното съчетаване на храни с кисело мляко и мед“, заключи Холшер. „Храната, която консумираме, е съставена от храни в много различни комбинации и е хубаво да знаем, че дадена комбинация, която е вкусна, също така работи добре заедно – поне от гледна точка на пробиотика.“

Други синергии между мед и храни

Въпреки че в проучването на The Journal of Nutrition е представена един вид храна, която се комбинира добре с меда, естественият подсладител предлага синергичен ефект с редица други храни:

Мед с чесън

И медът, и чесънът съдържат антиоксидантни и антимикробни свойства, които могат да бъдат по-ефективни, когато се използват заедно. Изследване с участието на плъхове показва, че комбинираната локална употреба на мед от еуфорбия (от средиземноморските страни, като Мароко) и чесън за лечение на рани от изгаряне усилва заздравяването на раните. Синергичното действие може да съкрати и подобри качеството на възстановяване на раната.

Мед с чай

Антиоксидантите в меда и черния чай също действат синергично, когато са смесени заедно. В един експеримент се установява, че едновременната употреба на тъмно кехлибарен, кехлибарен и светло кехлибарен сорт мед от Португалия с черен чай с вкус на лимон засилва антиоксидантната активност в чая. Антиоксидантите в чая включват флавоноиди, феноли и органични киселини, включително аскорбинова киселина.

Според друг експеримент медът има антибактериален ефект, който може да синергизира със зеления чай. Установено е, че изплакването на устата със зелен чай, подсладен с мед, ефективно намалява популацията на Streptococcus mutans в слюнката – бактерия, свързана със зъбните кариеси.

Мед с лимон

Въпреки че ефекта на меда с лимон са изследвали малко, той е изпитано средство за лечение на респираторни инфекции, като например настинка. Сместа от двата продукта създава мощна комбинация за повишаване на имунитета и успокояване на възпаленото гърло, посоча в имейл за The Epoch Times диетологът Лиза Ричардс.

„Медът съдържа антиоксиданти и антимикробни съединения като водороден пероксид и флавоноиди, които в комбинация с витамин С в лимона засилват имунната функция“, казва тя. „Успокояващите свойства на меда, дължащи се на гъстата му консистенция и естествените ензими, помагат за покриване и успокояване на възпалените тъкани в гърлото.“

Тази комбинация също така подпомага храносмилането, добавя Ричардс. Киселинният характер на лимона стимулира храносмилателните ензими, а медът насърчава растежа на полезните чревни бактерии.

Мед с пълнозърнести храни

Според Ричардс медът може да подобри бионаличността на минерали като магнезий и калций в пълнозърнестите храни. „Киселото му рН и наличието на органични киселини като глюконовата киселина спомагат за хелатирането на тези минерали, което улеснява усвояването им от организма.“

Естествените захари в меда могат също така да стимулират освобождаването на ензими, които разграждат фитиновата киселина – съединение в зърнените храни, което възпрепятства усвояването на минералите, казва тя.

Мед със смутита

Медът подобрява усвояването на антиоксидантите от плодовете в смутитата. „Неговите естествени захари могат да помогнат за стабилизирането на антиоксидантните съединения по време на храносмилането, подобрявайки тяхната бионаличност“, казва Ричардс. „Медът също така съдържа малки количества ензими и органични киселини, които могат да подпомогнат разграждането на клетъчните стени на плодовете, освобождавайки повече хранителни вещества.“

Тя отбеляза, че комбинацията от антиоксидантните свойства на меда с тези на плодовете води до синергичен ефект, като повишава цялостния хранителен профил на смутитата.

Мед с печени продукти

„В печените изделия медът действа като естествен консервант благодарение на антимикробните си свойства и ниската си водна активност, които възпрепятстват развитието на плесени и бактерии“, посочва Ричардс.

Захарите в меда също така задържат влагата, като поддържат печените изделия меки и удължават срока им на годност, обяснява тя. Освен това съдържанието на фруктоза в меда спомага за подобряване на текстурата, което води до фина консистенция и меко изделие.

Мед с плодове

Ричардс отбелязва, че „медът увеличава усвояването на хранителни вещества като витамин С и антиоксиданти, особено в плодовете и цитрусовите плодове“.

Естествените захари в меда могат да подобрят пренасянето на тези хранителни вещества през клетъчните мембрани, а неговите антиоксиданти и ензими могат да защитят и стабилизират витамините по време на храносмилането, добавя тя. Тази синергия позволява на организма да използва по-добре полезните съединения, открити в плодовете, като засилва тяхното въздействие върху здравето.

Изводи: Ползите от синергията на храните

В изследователска статия, публикувана в „Доклади на обществото по хранене“, се обяснява, че синергията на храните несъмнено може да донесе ползи. Това е така, защото комбинациите от хиляди съставки в здравословните храни работят съгласувано една с друга.

Ефектът от приема на хранителни вещества от пълноценни храни се различава от този при приемането на изолирани хранителни вещества, подчертават авторите. Големите, дългосрочни клинични проучвания, включващи изолирани хранителни вещества, обикновено показват, че те или нямат ефект, или имат вредно въздействие. Поради тази причина те смятат, че фокусирането единствено върху хранителните вещества, а не върху храните, е контрапродуктивно в много отношения.

Проучването на TJN и други изследвания илюстрират стойността на синергията на храните, при едновременното приемане на пълноценни храни. Благодарение на тези синергии, дължащи се на комплексността на състава на храните, един здравословен модел на хранене може да помогне за благосъстоянието на човече в по-голяма степен от приема на витаминни таблетки.

ВИЖТЕ СЪЩО
chudodejnite polzi ot meda
5 невероятни ползи за здравето от пчелния мед
img 8697
Златно мляко – ползи и рецепта
Ползата от ферментиралите храни
img 4858
Киселото зеле – традиционен вкус с безспорни ползи за здравето (рецепта)
id5611904 cabbage benefits featured 1080x720 1
Ползи от зелето – суперхрана с противоракови свойства
id5601003 shutterstock 2264439383
Кой трябва да се подлага на рутинни прегледи за рак на простатата?
Споделете тази статия

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвайте ни във Фейсбук

НАЙ-ТЪРСЕНИ ДНЕС

kak se pravi kiselo zele s morska sol

Изпитана рецепта за кисело зеле в бидон

0
0
Селска агнешка чорба на баба

Селска агнешка чорба с ориз

0
0
крем супа от тиква

Вкусна крем супа от тиква цигулка

0
0
Плодове хинап (снимка: Ева Иванова)

Хинап (китайска фурма) – 10 ползи за здравето

0
0
Свинско с кисело зеле по селски

Свинско с кисело зеле

0
0
Оригинален родопски пататник

Вкусен родопски пататник на тиган – лесна рецепта

0
0
печено агнешко на фурна с фолио

Сочно агнешко с картофи на фурна

0
0

Свързани Публикации

Търговският дефицит на САЩ се увеличи поради рязкото нарастване на промишления внос

САЩ с по-голям търговски дефицит заради скока в промишления внос

0
0
7 чести грешки, които да избягвате при направата на повдигната градинска леха

7 често срещани грешки при изграждане на повдигната леха

0
0
Защо клиентите се разочароват от агентите с изкуствен интелект

Защо клиентите са разочаровани от AI агентите за обслужване

0
0
Китайските власти са задържали двама преподаватели за това, че "говорят истината" за вярата си, твърди източник

Китайските власти са задържаха двама преподаватели за това, че „говорят истината“ за вярата си, твърди източник

0
0
Как един оцеляващ и бивш офицер от разузнаването на американската армия се подготвя за извънредни ситуации

Как да се подготвим за кризисни ситуации – разговор със специалиста по оцеляване Джим Роулс

0
0
Проф. д-р Маргарита Бакрачева

Проф. д.н. Маргарита Бакрачева: Семейството – пристан или арена на сблъсъци и съперничество

0
0
Мамдани обяви, че преходният й екип ще бъде изцяло от жени

Мамдани обяви изцяло женски преходен екип

0
0
МТСП проведе второ онлайн обучение за бенефициентите по програмата по мярката на изграждане на мрежа от дигитални клубове.

Над 400 са подписаните договора по мярката за създаване на дигитални клубове в народни читалища и обществени библиотеки

0
0
220b7bb4 0bc7 407f 8f46 301b4aa95c3b

Криза в системата за разделно събиране: „Екобулпак“ се оттегля от 16 столични района

0
0
1f1837c7 b6cb 46cf 9b62 ef2c699da53d

Д-р Ашраф Елфаки: Гласът на медиите по света може да спаси животи в Судан (Част I)

0
0
Следваща публикация
Русия ще промени ядрената си доктрина заради ролята на Запада в Украйна: Заместник-министър на външните работи

Русия готви промени в ядрената си доктрина

Epoch Times лого
Facebook X-twitter Goodreads-g Youtube Instagram Telegram
  • Последни новини
  • Направете дарение

35 страни, 21 езика

  • English
  • 中文
  • Español
  • עברית
  • 日本語
  • 한국어
  • Bahasa Indonesia
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Português
  • Svenska
  • Nederlands
  • Русский
  • Українська
  • Română
  • Česky
  • Slovenščina
  • Polski
  • Türkçe
  • فارسی
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
  • България
  • Свят
  • Китай
    • COVID-19 и Ваксинация
  • Култура и изкуство
  • Наука и технологии
  • Начин на живот
  • Мнения
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията

Copyright © 2024 Epochtimes.bg | Всички права запазени Epochtimes.bg не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове

Няма резултати
Виж всички резултати
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот

© 2019 Epoch Times България.

Epoch Times Bulgaria