Ново проучване сравнява диета с намалено съдържание на нишесте и захароза с диета с ниско съдържание на FODMAP от гледна точка на облекчаване на синдрома на раздразненото черво. Научете за по-прост подход за управление на симптомите на СРЧ.
Скорошно проучване от Лундския университета в Швеция, разкри по-прост начин за овладяване на синдрома на раздразненото черво (СРЧ). Консумирането на по-малко нишесте и захар, в което се изразява хранителен план, наречен диета с намалено съдържание на скорбяла и захароза (ДНССЗ), не само постига същите резултати като популярната диета с ниско съдържание на FODMAP (нисковъглехидратна диета) по отношение на облекчаването на симптомите, но се оказва и по-добро за насърчаване на загубата на тегло и намаляване на желанието за захар.
FODMAP (ферментиращи олиго-, ди-, монозахариди и полиоли, т.е. захарни алкохоли) се отнася до вид въглехидрати, които могат да причинят храносмилателни проблеми.
По-ранни изследвания предполагат, че ДНССЗ е свързана и с други здравословни предимства, а нисковъглехидратната диета има някои недостатъци.
Проучване сравнява диети за лечение на СРЧ
СРЧ се отнася до група симптоми, включително болка в корема, диария и запек, които възникват без видими признаци на увреждане на храносмилателния тракт. Докато диетата с ниско съдържание на FODMAP – която ограничава приема на определени въглехидрати, включително пшеница, лактоза, фруктоза, ръж и ечемик – е възприетото диетично лечение, проучването на Университета в Лунд, публикувано в Nutrients през септември, го сравнява с алтернативен подход.
„Започнахме това проучване през 2022 г., за да сравним ДНССЗ и нисковъглехидратната диета“, заяви Бодил Олсон, професор в Университета в Лунд и съавтор на проучването. Участниците в проучването включваха 155 души със СРЧ, случайно разпределени да следват или ДНССЗ, или нисковъглехидратна диета в продължение на четири седмици. В началото на изследването те не бяха на специална диета.
Резултатите показаха, че и двете диети подобряват симптомите на СРЧ със 75 до 80 процента. Освен това в края на експеримента участниците в групата с ДНССЗ имаха по-голяма загуба на тегло и по-малко желание за захар от тези в групата с нисковъглехидратна диета.
ДНССЗ срещу нисковъглехидратна диета
FODMAP са късоверижни въглехидрати, устойчиви на храносмилане. Лекарите препоръчват нисковъглехидратната диета за СРЧ, защото храните с високо съдържание на FODMAP имат тенденция да произвеждат газове и да променят навиците на червата.
Въпреки това предимство, нисковъглехидратната диета има следните недостатъци:
- Нисковъглехидратната диета изключва много хранителни плодове и зеленчуци и ограничаването на тези храни в диетата може да доведе до дефицит на витамини и минерали, според клинично изследване, публикувано в Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.
- Диетата ограничава пребиотиците – храни с високо съдържание на фибри, които увеличават полезните бактериални щамове в червата – потенциално вредейки на чревния микробиом.
- Някои хора се оплакват от сложността на нисковъглехидратната диета, тъй като тя има обширен списък с храни, които трябва да се избягват.
За разлика от нисковъглехидратната диета, ДНССЗ се фокусира върху намаляването на захарозата, скорбялата и добавената захар. Според Олсон тя е здравословна и проста.
„Всъщност не бихме нарекли ДНССЗ диета“, пише тя в изявлението си. „Това е начинът, по който всеки трябва да се храни, не само тези със СРЧ. И за разлика от нисковъглехидратната диета, ДНССЗ е лесна за разбиране и по-лесна за спазване. Можете да ядете всичко, когато сте поканени на вечеря, просто по-малко от определени неща. Ако оставите стомаха си да почива през останалата част от седмицата, можете да си позволите малко един ден!“
Защо ДНССЗ предлага предимства
Редица механизми могат да обяснят положителните ефекти на ДНССЗ, каза Олсон пред The Epoch Times в имейл.
Един фактор може да включва рядък дефицит на сукраза-изомалтаза, ензим, който разгражда захарта и скорбялата. „Вроденият дефицит на сукраза-изомалтаза е генетично заболяване, водещо до стомашно-чревни симптоми при деца“, каза тя. „При пациенти със СРЧ е установена повишено разпространение на редки варианти на гените за сукраза-изомалтаза, което е в съответствие с подобряването на стомашно-чревните симптоми чрез ДНССЗ.“
Друг потенциален механизъм е свързан със състава на чревната микробиота. Излишъкът от несмлени въглехидрати в червата може да доведе до повишена секреция на течности, каза Олсон. Микробиотата разгражда храната, което води до производство на газове. Тези ефекти водят до подуване, газове, болка и диария. Тъй като ДНССЗ намалява приема на въглехидрати, тя намалява симптомите, които следват.
„Освен това намаляването на теглото може също да доведе до подобряване на симптомите“, каза тя. „Мастната тъкан произвежда възпалителни и хормонални вещества, така че загубата на тегло води до намалена секреция на такива вещества. Това може да доведе до по-малко симптоми чрез намаляване на нискостепенното възпаление.“
Ползите от ДНССЗ за намаляване на теглото и желанието за захар могат частично да произтичат от ниския ефект на ситост на захарта, каза Олсон. Консумирането на захар води до прием на калории с по-малко усещане за ситост, което води до повече ядене. За разлика от това, консумирането на мазнини насърчава ситостта, което води до по-малко хранене. По този начин високата консумация на захар води до консумиране на много повече калории.
Спазване на ДНССЗ
Проучване от 2021 г., публикувано в Nutrients, очертава насоки за спазване на ДНССЗ.
Диетата препоръчва увеличаване на приема на следните храни:
- Плодове и зеленчуци без нишесте
- Месо и риба
- Млечни продукти без добавена захар
- Масло и олио
- Богати на фибри зърнени храни като овес, кафяв ориз и 100% пълнозърнест хляб
- Ядки и семена
ДНССЗ включва също избягване на следното:
- Нишестени плодове като банани
- Нишестени зеленчуци като картофи, царевица и боб
- Овесено и соево мляко
- Маргарин
- Рафинирани зърнени храни и преработени зърнени закуски
- Сладки закуски и напитки
Мнение на гастроентеролог
Как биха били приети констатациите от скорошното проучване в Nutrients в реалния свят на гастроентерологичната практика?
Д-р Ашкан Фархади, сертифициран гастроентеролог в Медицинския център MemorialCare Orange Coast във Фаунтин Вали, Калифорния, сподели мислите си пред The Epoch Times в имейл.
Фархади каза, че намира проучването за много интересно поради известните недостатъци на нисковъглехидратната диета и потенциалните допълнителни ползи от ДНССЗ.
„Докато няма съмнение, че нисковъглехидратната диета работи, тя е изключително ограничаваща. Всъщност повечето от моите пациенти не могат да се справят с нисковъглехидратната диета, защото ги лишава от много плодове и зеленчуци“, каза той.
„Така че съм наистина щастлив да имам алтернатива, която всъщност е много привлекателна, тъй като в днешно време хората се подлагат на диети с ниско съдържание на нишесте и захар по различни причини.“
Мари Уест допринесе за този материал.