• За нас
  • Пишете ни!
събота, 15 ноември, 2025
Няма резултати
Виж всички резултати
Epoch Times Bulgaria
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот
Epoch Times Bulgaria
Няма резултати
Виж всички резултати
Начало Общи

Вкусно и стилно: Коледа по британски

отВиктория де ла Маза
20 декември , 2020
Вкусно и стилно: Коледа по британски

Почерпете вдъхновение за празнично настроение от англичаните

Сезонът на забавленията вече не е такъв, какъвто го познаваме. Както знаем, нещата се промениха и коледните тържества, които всяка година очакваме с нетърпение, няма да се състоят. Оложени са фирмените партита и размяната на подаръци с приятели.

За да разведря близките си и да върна коледния дух, реших да ги отведа на коледно великобританско приключение. Била съм в интернат в Англия и оттогава обожавам британската Коледа. Обичам да усещам ледения въздух, да се разхождам по Бонд Стрийт и в базара „Бърлингтън“ и да пея в Уестминстърското абатство. Коледа в Лондон е наистина вълшебна. И така реших да пресъздам британската коледна традиция, която да ни зарадва със своя изтънчен вкус и стил.

За предястие ще приготвя препечени багети със сирене „Стилтън“ и шотландска пушена сьомга, гарнирани от варени бейби картофки със заквасена сметана.

За основно коледно ястие традиционната британска кухня залага на цяла печена пуйка или гъска. Но за събиране в по-тесен кръг и все пак достатъчо официално, избрах да приготвя билкови агнешки ребърца.

Печеното агне се сервира с йоркширски пудинг, приготвен в същата тава, за да попие соса от месото, и английски грах с масло и прясна мента. Отстрани подреждам малки купички със сосове от хрян и класическия британски ментов сос, приготвен със захар и нотка оцет. За десерт ще заложа на коледен пудинг с бренди масло.

Освен храната, украсата на масата и музикалния фон също ще бъдат с английски привкус.

Приготвяне на масата

Масата в трапезарията ускрасих с карирани панделки и зеленина от градината. Червената циклама в центъра придаде чудесна височина и цвят, а белите рози в сребърни вазички добавиха ведро и елегантно докосване.

В чиниите слагам подарък за всеки, а облегалките на столовете са украсени с малък венец. Обичам малките детайли, които добавят смисъл: любимият ми порцеланов сервиз и сребърни прибори, бели ленени салфетки и малки букетчета от рози, за да прибавят Коледно настроение на всички.

И с това бих искала да ви пожелая безопасна, здрава, весела и много щастлива Коледа!

christmas place setting
Малки детайли: любимият ми порцелан и сребърни прибори, букетчета от рози и подарък във всяка чиния.
(Виктория де ла Маза)
wreaths on backs of chairs
Малък венец на гърба на всеки стол (Виктория де ла Маза)

РЕЦЕПТА: Агнешки ребърца с билкова коричка

Обикновено изчислявам по 2 или 3 ребърца на човек.

За 4 порции

  • 4 скилидки чесън, обелени и нарязани на ситно
  • 1/4 чаша ситно нарязани пресни билки: розмарин, естрагон, мащерка и градински чай (с отстранени стъбла)
  • 4 супени лъжици масло, при стайна температура
  • 4 супени лъжици зехтин
  • 1/4 чаена лъжица сол, или на вкус
  • 1/4 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер, или на вкус
  •  1 кг агнешки ребра

Смесете в купа чесъна, билките, маслото и зехтина, за да направите гъста марината. Можете да направите това в кухненския робот, за по-гладка текстура, но нарязването на ръка също е добре. Подправете със сол и черен пипер.

Нанесете билковата смес върху мазната страна на агнешките ребра и ги оставете да се мариноват поне 20 минути, но не повече от 1 час при стайна температура.

herb butter on rack of lamb
Марината от билки, която ще направи агнешкото ви ароматно и сочно, докато се пече
(Виктория де ла Маза)

Поставете агнешкото в гювеч от 2 литра или дълбока тава. Печете в средната част на предварително загрята фурна до 230 градуса. За да постигнете леко изпечено месо с хрупкава коричка и меко и розово отвътре, печете 20 мин. Ако ви харесва средно изпечено, го оставете във фурната за още 5 мин.

Извадете агнешкото от фурната и го покрийте плътно с алуминиево фолио, за да почине поне 10 минути, преди да го нарежете.       

Отделете агнешките ребърца, като нарязвате между всяка кост и ги подредете в подноса,в който ще ги сервирате. Запазете мазнината в тавичката, за да я използвате за йоркширския пудинг.   

РЕЦЕПТА: Йоркширски пудинг

За 4 до 6 порции

  • 1/2 чаша мазнина, останала от печеното агнешко
  • 3/4 чаша брашно
  • 1/2 чаена лъжишка сол
  • 1 чаша пълномаслено мляко
  • 3 яйца

Предварително загрейте фурната на 200 градуса.

Върнете тавата с остатъците от агнешко във фурната, за да се сгорещи.

В средна купа пресейте заедно брашното и солта. В голяма купа разбийте млякото и яйцата, докато станат на пяна. Добавете сухите съставки и разбъркайте до гладка смес. Тестото трябва да е течно, като сместа за палачинки.

След като тавата се е загряла, внимателно я извадете от фурната и изсипете сместа. Печете 15 до 20 мин, докато стане пухкава и повърхността изглежда суха и стегната. В никакъ случай отваряйте фурната, докато се пече – вашият пудинг ще се спука!

Нарежете на големи парчета и сервирайте горещо до агнешкото.

scooping yorkshire pudding
Йоркширски пудинг (Виктория де ла Маза)

РЕЦЕПТА: Пресен грах с мента

За 4 до 6 порции

  • 500 гр пресен грах (или замразен)
  • 3 супени лъжици масло
  • 3 супени лъжици прясна мента, накълцана
  • 1/2 чаена лъжичка сол, или на вкус
  • 1/2 чаена лъжичка прясно смлян пипиер, или на вкус

В средна по размер тенджера кипнете около 2 литра вода. Добавете граха и го оставете да се готви докато омекне (около 5 мин). Отцедете и върнете в тенджерата. Добавете маслото и ментата и гответе, докато маслото се разтопи и покрие целия грах. Подправете със сол и смлян пипер. Сервирайте горещо.

peas with butter and mint hot
Пресен грах с мента (Виктория де ла Маза)

РЕЦЕПТА: Класически британски ментов сос

За една купичка:

  • 1 1/2 чаши вода
  • 2 супени лъжици захар
  • 3 супени лъжици бял оцет
  • 1 чаша пресени ментови листа, нарязани на едро

В малка тенджерка на умерен огън кипнете водата, захарта, оцета и ментовите листа. Намалете котлона на бавен огън и гответе за около 4 до 5 минути. Сервирайте топло.

Домашен сироп от рози

Виктория де ла Маза е награждаван автор на готварски книги, колумнист и международен телевизионен водещ. С афинитет към хубавата храна, тя съчетава американските традиции с европейското си наследство, за да създаде класически рецепти и идеи за стилно забавление у дома.

Споделете тази статия

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвайте ни във Фейсбук

НАЙ-ТЪРСЕНИ ДНЕС

Ивелин Михайлов от парламентарната трибуна на Народното събрание. Той не пожела да влезе в първата парламентарна група на партия "Величие" през 2024 г. Тя не удържа на натиска и се разпадна. Сега се прави втори опит тази парламентарна група да спре да съществува. Снимки: Прес център на партия "Величие"

„Не сме за продан“, мисли Ивелин Михайлов – за задкулисието, фалшификациите, надеждата

0
0
kak se pravi kiselo zele s morska sol

Изпитана рецепта за кисело зеле в бидон

0
0
Техническата демонстрация на "Шън Юн" за Средноесенния фестивал 2025 ще се излъчва ексклузивно в Gan Jing World

GJW ще излъчи Представяне на техниките от Есенния фестивал на „Шeн Юн“ за 2025

0
0
Селска агнешка чорба на баба

Селска агнешка чорба с ориз

0
0
Румен Радев и унгарският външен министър Петер Сиярто разговаряха за бъдещето на Европа, където мирът се постига чрез дипломация. Сред темите на разговора, освен сигурността на енергийните доставки, беше и скорошната среща между лидерите на Унгария и САЩ - премиерът Виктор Орбан и президентът Доналд Тръмп. Снимка: Прес служба на президентската институция

Румен Радев обсъди мира в Европа с унгарския външен министър Петер Сиярто

0
1
Плодове хинап (снимка: Ева Иванова)

Хинап (китайска фурма) – 10 ползи за здравето

0
0
крем супа от тиква

Вкусна крем супа от тиква цигулка

0
0

Свързани Публикации

Търговският дефицит на САЩ се увеличи поради рязкото нарастване на промишления внос

САЩ с по-голям търговски дефицит заради скока в промишления внос

0
0
7 чести грешки, които да избягвате при направата на повдигната градинска леха

7 често срещани грешки при изграждане на повдигната леха

0
0
Защо клиентите се разочароват от агентите с изкуствен интелект

Защо клиентите са разочаровани от AI агентите за обслужване

0
0
Китайските власти са задържали двама преподаватели за това, че "говорят истината" за вярата си, твърди източник

Китайските власти са задържаха двама преподаватели за това, че „говорят истината“ за вярата си, твърди източник

0
0
Как един оцеляващ и бивш офицер от разузнаването на американската армия се подготвя за извънредни ситуации

Как да се подготвим за кризисни ситуации – разговор със специалиста по оцеляване Джим Роулс

0
0
Гриша Атанасов и Емануел Икономов

Писателят Емануел Икономов представи новата си книга „Баснословник“

0
0
Тръмп заплаши с дело срещу Би Би Си заради редакцията на речта му от 6-ти януари

Тръмп заплаши да осъди BBC за 1 млрд. долара заради редактираната му реч от 6 януари 2021

0
0
e89c5507 5dd0 45b3 aac4 e7cb9a5ac59d

Художникът Румен Статков изложи „Историческите шаржове на прехода – 35 години от началото“

0
0
Изложбата "Фантастични умове" 2025 на Моста на влюбените до НДК в София

Изложбата „Фантастични умове“ 2025 продължава до 19 ноември на „Моста на влюбените“ в столицата

0
0
Американски законодатели призовават за отказ на "супер посолството" на китайската компартия в Лондон

Американски законодатели настояват за отмяна на „супер посолството“ на Китайската комунистическа партия в Лондон

0
0
Следваща публикация
Портрет на Лудвиг ван Бетовен, докато композира "Missa Solemnis", създадена за събуждане на религиозни чувства

Разказвачи на истината: Лудвиг ван Бетовен, триумфът над страданието

Epoch Times лого
Facebook X-twitter Goodreads-g Youtube Instagram Telegram
  • Последни новини
  • Направете дарение

35 страни, 21 езика

  • English
  • 中文
  • Español
  • עברית
  • 日本語
  • 한국어
  • Bahasa Indonesia
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Português
  • Svenska
  • Nederlands
  • Русский
  • Українська
  • Română
  • Česky
  • Slovenščina
  • Polski
  • Türkçe
  • فارسی
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
  • България
  • Свят
  • Китай
    • COVID-19 и Ваксинация
  • Култура и изкуство
  • Наука и технологии
  • Начин на живот
  • Мнения
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията

Copyright © 2024 Epochtimes.bg | Всички права запазени Epochtimes.bg не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове

Няма резултати
Виж всички резултати
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот

© 2019 Epoch Times България.

Epoch Times Bulgaria