Тази рецепта за яйца по панагюрски с кисело мляко е перфектна за всяко време на деня – от сутрешна закуска до вечеря, която ще задоволи дори най-изтънчения вкус. Това е класическата рецептата, която най-често ще срещнете днес.
Необходими продукти (за 2 порции)
- 4 пресни яйца
- 200 г кисело мляко (най-добре пълномаслено)
- 70 г настъргано краве сирене
- 2-3 скилидки чесън
- 1 чаена лъжичка сол (или на вкус)
- 2 супени лъжици оцет
- 50 г краве масло (за запръжката)
- 1 чаена лъжичка червен пипер (сладък, може и леко лют, по желание)
- Вода (за варене на яйцата)
Необходими съдове и прибори
- Тенджера за варене на яйцата
- Малък тиган за запръжката
- Купа за разбиване на киселото мляко
- Лъжица и вилица
Как се готвят яйца по панагюрски
- Приготвяне на водата за яйцата
Напълнете тенджерата с вода (около 1-1.5 литра) и я сложете да заври на средно силен огън. Когато водата започне да кипи, добавете оцета и щипка сол. Оцетът помага на белтъка да се „събере“ около жълтъка, за да получите красиви поширани яйца. - Поширане на яйцата
Водата не трябва да ври силно, защото може да разкъса яйцето. Разчупете внимателно всяко яйце в малка чашка или директно над водата. С лъжица направете лек водовъртеж във врящата вода и внимателно, от ниско пуснете яйцето в центъра му. Варете всяко яйце за около 2-3 минути, докато белтъкът се стегне, но жълтъкът остане мек и течен. Извадете готовите яйца с решетъчна лъжица и ги поставете в чиния. Повторете с останалите яйца. - Приготвяне на млечен сос за яйца по панагюрски
В купа сложете киселото мляко и добавете счукания или ситно нарязан чесън. Настържете сиренето (около 50-70 г, в зависимост от предпочитанията ви) и го прибавете към млякото. Посолете леко – внимавайте, защото сиренето вече е солено. Разбъркайте добре, докато получите гладка смес. Готвачът Иван Звездев подчертава, че чесънът е ключов за автентичния вкус, затова не го пестете, ако обичате по-интензивен аромат. - Запръжка с масло и червен пипер
В малък тиган разтопете кравето масло на слаб огън. Когато започне леко да цвърчи, добавете червения пипер и разбъркайте бързо за няколко секунди – внимавайте да не прегори, защото ще горчи. Махнете тигана от котлона веднага след това. - Сглобяване на ястието
В чиния сложете няколко лъжици от млечния сос с настъргано сирене като основа. Върху него поставете пошираните яйца и залейте обилно с останалия сос. Накрая полейте с горещата запръжка от масло и червен пипер, която ще даде характерния цвят и аромат на ястието. - Сервиране
Поднесете яйцата по панагюрски топли, най-добре с пресен хляб, с който да си топите в соса. Това е идеална закуска или лек обяд, който ще ви зареди с енергия.
Тънкости и полезни съвети от Иван Звездев
- Яйцата: Използвайте пресни яйца, защото те се пошират най-добре. Ако не сте сигурни в свежестта, потопете ги в чаша вода – свежите потъват, старите изплуват. Започнете с яйца на стайна температура. След като ги сложите във врящата вода, намалете котлона, така че водата да къкри, а не да кипи буйно. Яйцата може да се варят с дафинов лист и черен пипер на зърна за аромат.
- Оцетът: Не прекалявайте с количеството, за да не се усеща в яйцата. Две супени лъжици са достатъчни за литър вода.
- Червеният пипер: За по-интересен вкус можете да смесите сладък и лют пипер, но това е по желание.
- Вариации: Добавянето на сирене не е част от най-класическия вариант, но е популярен начин да се обогати вкусът, особено в съвременните домакинства. Сиренето внася кремообразност и леко солен нюанс, които перфектно допълват чесновия сос и запръжката.
Днес яйцата по панагюрски са не само част от традицията, но и здравословен избор – с ниско съдържание на въглехидрати, те се вписват перфектно в кето диети. Ако искате да опитате истинския вкус на България, без да губите време, това ястие е вашето идеално решение.
Яйца по панагюрски – Звездев
ВИЖТЕ СЪЩО