Учените откриха химикал от преработената храна, който преминава в мозъка и предизвиква високо кръвно налягане чрез активиране на нервната система
Обичайните фосфатни добавки, които запазват свежестта и вкуса на пакетираните храни, може да повишават кръвното ви налягане. Това установи скорошно проучване.
Изследването, проведено върху лабораторни плъхове в продължение на 12 седмици, разкри, че неорганичните фосфати могат да допринесат за хипертонията. Те стимулират освобождаването на химикал, наречен фибробластен растежен фактор 23 (FGF23).
Как консервантите в храните повишават кръвното налягане
Изследователите откриха, че диетите с високо съдържание на фосфати причиняват натрупване на специфичен протеин, наречен FGF23, в кръвта. След това той преминава в критичните области на мозъка, които контролират кръвното налягане, включително мозъчния ствол.
Откритията показват, че този ефект се получава, защото високите нива на фосфати карат тялото да освобождава FGF23. Той преминава в мозъка и стимулира определени рецептори, които повишават симпатиковата нервна активност, а това в крайна сметка води до хипертония.
Допълнителните експерименти показаха, че процесът включва активиране на протеин, наречен калциневрин, който влияе върху нервната активност и сърдечната функция.
Натурални срещу неорганични фосфати
Не всички фосфати са еднакви, показва изследването. Резултатите се отнасят главно за неорганичните фосфати, посочва д-р Уанпен Вонгпатанасин, един от авторите на изследването и експерт по хипертония в Югозападния медицински център на Тексаския университет.
Макар зеленчуците да съдържат естествено големи количества фосфати, те са в органична форма, която тялото усвоява слабо – само 40% до 60% се абсорбира в червата.
За разлика от тях, неорганичните фосфати, добавени при преработката на храната, се усвояват над 90%. Това ги прави много по-склонни да достигнат проблемни нива в кръвообращението.
Фосфатните добавки се използват често като консерванти и подобрители на вкуса в преработените храни и колите, отбеляза тя. Те се усвояват много лесно.
„Зеленчуците също съдържат големи количества фосфати, но са под формата на органични фосфати, които не се усвояват лесно в червата. Затова нямат същия профил от странични ефекти“, каза Вонгпатанасин.
Излишните фосфати са свързани с други здравословни проблеми
Проблемът с фосфатите не се ограничава само до сърдечносъдовите заболявания, според дипломирания диетолог Холи Хюлейн, която не участва в изследването.
„Това е една от причините да не се препоръчва прекомерната консумация на силно преработени храни – хлебни изделия, преработени млечни продукти и силно преработени закуски“, каза Хюлейн.
Тя отбеляза, че макар фосфатите в силно преработените храни да помагат за запазването им и смесването на съставките, консумацията на твърде много фосфати може да причини слаба костна структура, увреждане на бъбреците и повишен риск от сърдечни проблеми. Това се дължи на нарушаването на баланса между калция и фосфора в тялото.
„Склонни сме да съхраняваме фосфатите заедно с калция в костите си. Тялото ни естествено се справя отлично с управлението на нивата на фосфатите чрез балансиране на хормоните и други минерали“, каза тя.
Високите нива на фосфати могат да накарат тялото да извлича калций от костите.
Въпреки това Хюлейн посочва, че фосфатите са основен минерал в тялото и са важни за много функции – създаване на ДНК, клетъчна структура, минерализация на костите и оползотворяване на енергията.
Кой трябва да се притеснява най-много
За общото здраво население фосфатите не са притеснителни при добре балансирана диета с животински и растителни източници на протеини, пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, казва Хюлейн.
По-скоро притесненията могат да възникнат при диета с повече силно преработени храни. Освен че обикновено съдържат повече добавки като фосфати, те съдържат и повече наситени мазнини и добавени захари, които се препоръчва да се ограничават.
„Затова“, посочва Хюлейн, „ако се съсредоточите върху получаването на повечето хранителни вещества от цели хранителни източници и само понякога консумирате готови или силно преработени храни, консумацията на фосфати не е притеснителна.“
Въпреки това някои групи хора със специални хранителни нужди, като тези с бъбречни проблеми или остеопороза, трябва да бъдат по-внимателни, добави тя. „Остеопорозата се причинява от това, че костите се разрушават по-бързо, отколкото могат да се възстановят. Поддържането на правилното съотношение между калция и фосфата може да помогне за предотвратяване влошаването на състоянието“, каза Хюлейн. „Що се отнася до бъбреците, те са един от начините да следим и управляваме нивата на фосфатите, като ги отделяме с урината.“
Вонгпатанасин предупреждава, че тъй като изследването е проведено при животни, все още не е потвърдено дали същите ефекти ще се появят и при хората.
Според Вонгпатанасин откритията също предполагат, че мозъчният път на FGF рецептора 4 може да бъде обещаваща цел за нови лечения на високото кръвно налягане, свързано с храненето.