• За нас
  • Пишете ни!
вторник, 13 май, 2025
Няма резултати
Виж всички резултати
Epoch Times Bulgaria
  • България
  • Свят
  • Китай
  • Мнения
  • Бизнес
  • Технологии
  • Култура
  • Начин на живот
  • Шен Юн
Дарение
Epoch Times Bulgaria
Няма резултати
Виж всички резултати
Начало COVID-19 и Ваксинация

Пробиотиците могат да предотвратят COVID-19 и да намалят симптомите при неваксинирани

отЕлън Уан
12 януари , 2024
(marekuliasz/Shutterstock)

(marekuliasz/Shutterstock)

Getting your Trinity Audio player ready...

Ново проучване показва, че честотата на диагностицираните случаи на COVID-19 сред хора, приемащи пробиотици е почти наполовина по-ниска от на приемащите плацебо

Последните проучвания показват, че приемът на пробиотици може да намали риска от COVID-19 инфекция и появата на симптоми при неваксинирани хора.

Проучването, проведено от Университета Дюк и публикувано в Clinical Nutrition през декември 2023 г., включва 182 участници. Всички те са били в контакт със свои близки, заразени с COVID-19, но самите участници не са проявили симптоми и никой от тях не е бил ваксиниран срещу COVID-19. Изследователите са разделили участниците на случаен принцип на две групи, като едната е приемала пробиотици, а другата – плацебо (контролната група) в продължение на 28 дни.

Резултатите сочат, че сред 91 души от групата на приелите пробиотици – 24 са имали симптоми, докато в групата на плацебо, също от 91 души – със симптоми са били 39. Това показва значително по-малка вероятност за развитие на симптоми в групата с пробиотици, в сравнение с плацебо групата. Освен това честотата на диагностициране на COVID-19 в групата на пробиотиците е 8,8%, в сравнение с 15,4% в групата на плацебо. Необходимо е да се отбележи и че при лицата от групата на пробиотиците потвърждаването на диагнозата е отнело повече време.

Изследователите са събрали също 260 проби от изпражненията на 106 участници и са ги анализирали, за да оценят чревния микробиом. Те са установили, че в сравнение с контролната група, хората от групата на пробиотиците са имали значително по-високи нива на L. rhamnosus (полезни за червата бактерии) в пробите си.

Д-р Пол Вишмайер, заместник-председател по клиничните изследвания в Катедрата по анестезиология на Дюк и съавтор на проучването, заяви в прессъобщение, че още преди COVID-19 пандемията е имало убедителни доказателства, че пробиотиците допринасят за предотвратяване на респираторните инфекции.

Той цитира широкомащабно проучване върху бебета в Индия, публикувано в Nature през 2017 г., което показва, че пробиотиците могат да подобрят имунната функция чрез различни механизми. Такива механизми са: увеличаване броя на регулаторните Т-клетки, намаляване на провъзпалителните цитокини, укрепване на защитната бариера срещу белодробни инфекции и модулиране на антивирусната генна експресия.

Пробиотиците намаляват риска от COVID-19 инфекция

Предишно проучване демонстрира, че пробиотиците могат да променят чревната микрофлора на човека, който ги приема, да произвеждат антивирусни метаболити и да взаимодействат с имунната система, свързана с червата, като повишават имунитета. Имунните ефекти на чревната микробиота, улеснени от движението на имунните клетки, могат да се прехвърлят към белите дробове, защитавайки дихателната система.

Според това проучване, което включва над 370 000 участници в три държави, при лицата, приемащи пробиотици рискът от заразяване с вируса COVID-19 е с 14% по-нисък, отколкото при тези, които не ги приемат.

Ролята на диетата за отглеждането на полезни чревни бактерии

В допълнение към приема на пробиотични добавки, здравословните хранителни навици могат да осигурят оптимална среда за пробиотиците. Д-р Хсу-хуа Лин – лекар на обща практика в Тайван, посочва, че култивирането на здравословна чревна микрофлора започва с основни практики, включително поддържане на балансиран хранителен режим и редовна консумация на храни, богати на лактобацили, като кисело мляко, кимчи, нато, мисо и др. От решаващо значение са и установяването на добър режим на сън, умерените физически упражнения и справянето със стреса. Д-р Лин предлага да се включат храни, богати на фибри – като зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни, за да се насърчи по естествен начин растежът и оцеляването на пробиотиците.

Ин-Чъе Цай, професор в Националния университет „Ян Мин Чъао Тун“ в Тайван и експерт по пробиотици, сподели в програмата “Health 1+1”, че консумацията на кисело мляко е най-ефикасният начин да се снабдим с пробиотици. Само една-единствена порция може да осигури милиарди полезни бактерии. Освен това умерената консумация на кимчи може да помогне за увеличаване на приема на фибри и олигозахариди. Тези компоненти, известни като пребиотици, служат като храна за пробиотиците, допринасяйки за оптималното развитие на полезните бактерии в червата.

Също така на пазара се предлага разнообразие от функционални пробиотични добавки. Професор Цай съветва потребителите да обърнат внимание на вида на пробиотика и да потърсят в интернет дали съответните научни статии потвърждават неговата ефикасност.

ВИЖТЕ СЪЩО
chaja polifenoli
Черен и зелен чай срещу подвариантите на COVID-19 Omicron
robert malone cpac dallas2983
Безопасна ли е новата ваксина срещу COVID-19?
Имунната система
Третата доза ваксина срещу COVID-19 срива имунната система
Фиброзни съсиреци, открити в трупове от Ричард Хиршман. (С любезното съдействие на Ричард Хиршман)
Необичайни съсиреци в телата на ваксинирани срещу COVID-19 предизвикват недоумение
Споделете тази статия

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвайте ни във Фейсбук

НАЙ-ЧЕТЕНИ ДНЕС

"Майките"

Българският сериал „Майките“ предава посланието „Децата не идват с упътване“

0
0
Ст. м. с. Елена Георгиева

Ст. м. с. Елена Георгиева: За милосърдието предел няма

0
0
Фестивал на светлините LUNAR 2025 (8 - 11 май), София (снимка: "Етюдите на София")

Магическият LUNAR фест завладя публиката в София

0
0
10 неща, които трябва да знаете за бившия президент Джими Картър

10 интересни факта за живота на Джими Картър

0
0
woman working her sustainable greenhouse

Алелопатия и съжителство на зеленчуците: тайните взаимоотношения в градината

0
0
САЩ тарифите могат да тласнат икономиката на Китай към депресия, твърдят експерти

Американските мита може да тласнат китайската икономика от рецесия в депресия

0
0
Писането на ръка активира мозъка ви — ето как

Писането на ръка активира мозъка ви

0
0

Свързани Публикации

Здравен работник приготвя ваксина COVID-19 (Майкъл М. Сантяго/Getty Images)

COVID-19 ваксината причинява опасно висока температура

0
0
Илон Мъск говори на конференцията "Сателити 2020" във Вашингтон (Win McNamee/Getty Images)

COVID ваксината „едва не ме прати в болница“, сподели Илон Мъск в Х

0
0
Надпис пред централата на Световната здравна организация в Женева на 17 август 2020 г. (Fabrice Coffrini/AFP via Getty Images)

СЗО е реалната и непосредствена опасност

0
0
Д-р Робърт Малоун, откривател на мРНК ваксини, говори на Консервативната конференция за политическо действие в Далас (Bobby Sanchez/The Epoch Times)

Безопасна ли е новата ваксина срещу COVID-19?

0
0
Основателят на Фалун Гонг  г-н Ли Хонгджъ говори в DAR Constitution Hall във Вашингтон, окръг Колумбия. (Марк Зоу/Epoch Times)

Основателят на Фалун Гонг: COVID-19 се цели в поддръжниците на ККП

0
0
woman working her sustainable greenhouse

Алелопатия и съжителство на зеленчуците: тайните взаимоотношения в градината

0
0
Българските медалисти от EOES 2025 ((https://www.mon.bg/))

България с два сребърни медала на Европейската олимпиада по експериментални науки 2025

0
0
Министерството на здравеопазването предупреждава за опасно „предизвикателство“ в социалните мрежи.

Здравето не е игра!

0
0
Китай увеличи производството на прекурсори на фентанил, насочено срещу САЩ, казва експерт

Китай засили производството на прекурсори на фентанил, за да ги насочи към САЩ, твърди експерт

0
0
Морал и дълголетие

Морал и дълголетие

0
0
Следваща публикация
Седмото изкуство - киното

Ден на българското кино

Epoch Times лого
Facebook X-twitter Goodreads-g Youtube Instagram Telegram
  • Последни новини
  • Направете дарение

35 страни, 21 езика

  • English
  • 中文
  • Español
  • עברית
  • 日本語
  • 한국어
  • Bahasa Indonesia
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Português
  • Svenska
  • Nederlands
  • Русский
  • Українська
  • Română
  • Česky
  • Slovenščina
  • Polski
  • Türkçe
  • فارسی
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
  • България
  • Свят
    • Бизнес
    • Конфликти
    • Политика
  • Китай
    • Взаимоотношения
    • Общество
    • COVID-19 и Ваксинация
    • Комунистически режим
    • Отнемане на органи
    • Човешки права
  • Култура и изкуство
    • „Шен Юн“
    • Българска история и култура
    • Изящни изкуства
    • Литература
    • Сценични изкуства
    • Традиционна култура
  • Наука и технологии
    • Околна среда
  • Начин на живот
    • Семейство, традиции
    • Здраве
    • Вкусни рецепти
  • Мнения
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията

Copyright © 2024 Epochtimes.bg | Всички права запазени Epochtimes.bg не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове

Няма резултати
Виж всички резултати
  • България
  • Свят
  • Китай
  • Мнения
  • Бизнес
  • Технологии
  • Култура
  • Начин на живот
  • Шен Юн

© 2019 Epoch Times България.

Epoch Times Bulgaria