• За нас
  • Пишете ни!
сряда, 21 май, 2025
Няма резултати
Виж всички резултати
Epoch Times Bulgaria
  • България
  • Свят
  • Китай
  • Мнения
  • Бизнес
  • Технологии
  • Култура
  • Начин на живот
  • Шен Юн
Дарение
Epoch Times Bulgaria
Няма резултати
Виж всички резултати
Начало Начин на живот Вкусни рецепти

Супа от коприва с ориз

отЕкип на The Epoch Times
5 април , 2025
Супа от коприва с ориз

Селска чорба от коприва

Getting your Trinity Audio player ready...

Супата от коприва е чудесен начин да се насладите на вкуса на пролетта и да заредите организма си с витамини и минерали. Копривата е богата на желязо, витамин C и фибри, което я прави отличен избор за здравословно хранене. По тази рецепта супата от коприва е лека, ароматна и много лесна за приготвяне. Ето как да приготвите тази традиционна и здравословна рецепта. 

Как се прави супа от коприва с ориз

Необходими продукти (за 4 порции):

  • Свежа коприва – около 300 г (само връхчетата или младите листа)
  • Ориз – 100 г (около половин чаша, може да използвате бял или кафяв според предпочитанията)
  • Лук – 1 средно голяма глава
  • Чесън – 2-3 скилидки (по желание, за повече аромат)
  • Морков – 1 среден (за сладост и цвят)
  • Картоф – 1 среден (за по-гъста консистенция, по желание)
  • Зехтин или олио – 3 с.л.
  • Сол – на вкус
  • Червен пипер – 1 чаена лъжичка (сладък)
  • Заквасена сметана или кисело мляко – за поднасяне (по желание)

Подготовка на копривата

Преди да започнете, е важно да знаете как да боравите с копривата, за да избегнете ужилване. Използвайте ръкавици, когато я берете или почиствате. Изберете само младите връхчета или листата, защото те са най-нежни и вкусни.

Почистете я от по-груби стебла, увехнали листа или тревички. След като я наберете, я измийте обилно под течаща вода, за да отстраните праха и евентуалните насекоми. 

В голяма тенджера кипнете вода. Потопете измитата коприва във врящата вода за около 5 минути, за да не жари (това се нарича бланширане). 

Извадете копривата с решетъчна лъжица и я потопете в купа със студена вода (това помага да запази свежия си зелен цвят). Отцедете добре бланшираната коприва, като леко я изстискате с ръце (вече можете и без ръкавици, но все пак внимавайте). Нарежете копривата на ситно върху дъска за рязане. Оставете настрана.

Начин на приготвяне

Запържете основата:

В дълбока тенджера, в която ще готвите супата, загрейте олиото или зехтина на умерен огън. Нарежете лука на ситно и го запържете, докато стане прозрачен и леко златист – около 3-4 минути. Добавете ситно нарязания чесън и разбъркайте за още 30 секунди, за да освободи аромата си.

Добавете нарязаните зеленчуците

Добавете към лука един морков, предварително нарязан на малки кубчета или настърган. Ако използвате картоф, добавете го в тенджерата, нарязан на малки кубчета. Поръсете с червения пипер и разбъркайте добре. Залейте веднага с около 1,5 литра вода и оставете да поври на среден огън за 10 минути, докато зеленчуците започнат да омекват.

Сложете ориза

Измийте добре ориза под течаща вода, за да отстраните излишното нишесте, и го добавете в тенджерата, разбъркайте добре. Ако използвате кафяв ориз, оставите да поври 10 минути преди да добавите копривата. Ако използвате обикновен ориз, преминете директно към добавяне на копривата.

Добавете копривата

След като сте попарили и отцедили копривата, я нарежете на едро (не е нужно да е много ситно) и я прибавете към супата. Разбъркайте добре и оставете да къкри още 15 минути или докато оризът е напълно сварен. Копривата ще омекне бързо и ще даде на супата свеж вкус.

Овкусете

Добавете сол на вкус. Ако обичате по-ароматни супи, можете да сложите щипка суха чубрица или малко пресен магданоз в последния момент.

Сервирайте

Сипете супата в купички, докато е още топла. За допълнителна кремообразност и леко кисел привкус, добавете лъжица заквасена сметана или кисело мляко в центъра на всяка купичка. Гарнирайте с няколко листенца прясна мента или магданоз за свежест и красота.

Поднесете супата с парче препечен хляб или крутони за допълнителна текстура и вкус.

Защо да опитате тази рецепта за здравословна супа от коприва?

Копривената супа с ориз е не само вкусна, но и изключително полезна. Копривата е супер храна и естествен детоксикатор, подпомага кръвообращението, обмяната на веществата и укрепва имунната система.

В комбинация с ориза, който дава енергия и ситост, това ястие е идеално за лек обяд или вечеря. Включването на супа от коприва в пролетното меню е чудесен начин да заредите тялото си с енергия и полезни вещества. Добър апетит!

ВИЖТЕ СЪЩО
recepta za kasha ot kopriva po selski
Рецепта за каша от коприва по селски
Агнешка дроб сарма. (Снимката е любезно предоставена от майстора - готвач Иван Звездев)
Агнешка дроб сарма по рецепта на Иван Звездев
naj vkusnija patatnik
Вкусен родопски пататник на тиган – лесна рецепта
Яйца по панагюрски звездев
Яйца по панагюрски с кисело мляко
trudno za vjarvane
„Трудно за вярване“ – филмът разказва за съвременния Холoкост в Китай
intro
Въведение | Как призракът на комунизма управлява нашия свят – епизод 1
Споделете тази статия
Tags: Рецепта

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвайте ни във Фейсбук

НАЙ-ЧЕТЕНИ ДНЕС

Любчо Георгиевски получава документите си за българско гражданство лично от президента Румен Радев в присъствието на вицепрезидентката Илияна Йотова. Снимка: БТА

В Северна Македония съдят българин за расизъм

0
0
Никушор Дан говори пред свои привърженици в Букурещ вечерта на 18-ти май 2025 г. Снимка: Даниел Михайлеску/AFP чрез Getty Images

Изненади на изборите в Полша и Румъния

0
0
Мъж прави мощен замах с ракетата за пикълбол на корта.

Пикълбол, най-бързо развиващият се ракетен спорт в света, добива популярност в България

0
0
Георги Сираков (личен архив)

Тайната на Словото

0
0
Явор Бахаров и Владислав Виолинов в "Железният светилник"

Гледайте „Железният светилник“ през юни в театър „Българска армия“

0
0
Тринадесети Национален събор на овцевъдите в България 2025

Тринадесетият Национален събор на овцевъдите в България ни очаква с богата програма

0
0
Българските златни медалисти от международния турнир по таекуондо „President’s Cup“ 2025

България има 4 златни медалисти от международния турнир по таекуондо „President’s Cup“

0
0

Свързани Публикации

Селска агнешка чорба на баба

Селска агнешка чорба с ориз

0
0
печено агнешко на фурна с фолио

Сочно агнешко с картофи на фурна

0
0
Веган козунак (https://vitarama.bg/bg/)

Вкусен веган козунак – рецепта

0
0
Яйца по панагюрски звездев

Яйца по панагюрски с кисело мляко

0
0
top view veggies with seeds salad

Здрава почва – здрави растения: Как микроорганизмите създават богата реколта

0
0
Премиерът на Словакия Роберт Фицо е за диалог с Русия, вместо постоянни европейски санкции. Снимка: Антонио Бронич / Reuters

Словашкият премиер Роберт Фицо подкрепя референдум за санкциите срещу Русия

0
0
99 / 5,000 Слънчеви панели в Нортфийлд, Масачузетс, на 22 април 2022 г. Брайън Снайдер/Ройтерс

САЩ откриха нерегистрирани комуникационни устройства в китайски соларни инвертори

0
0
Тръмп ще се обади на Путин и Зеленски в понеделник в опит да сложи край на войната в Украйна

Тръмп ще се обади на Путин и Зеленски в понеделник в опит да прекрати войната в Украйна

0
0
Инициативата BioBlitz за отбелязване 33 години „Натура 2000“

Започна инициатива BioBlitz за отбелязване 33 години „Натура 2000“ в ЕС

0
0
Шествие в подкрепа на въвеждането на предмета „Добродетели и религия” в училище, 17 май 2025 г., София (Снимка: Ева Иванова)

Шествие в подкрепа за религията като право на избор

0
0
Следваща публикация
Фотоизложба „Една подадена ръка. Твоята“ (1 - 14 април, 2025)

Разгледайте фотоизложбата „Една подадена ръка. Твоята“

Epoch Times лого
Facebook X-twitter Goodreads-g Youtube Instagram Telegram
  • Последни новини
  • Направете дарение

35 страни, 21 езика

  • English
  • 中文
  • Español
  • עברית
  • 日本語
  • 한국어
  • Bahasa Indonesia
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Português
  • Svenska
  • Nederlands
  • Русский
  • Українська
  • Română
  • Česky
  • Slovenščina
  • Polski
  • Türkçe
  • فارسی
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
  • България
  • Свят
    • Бизнес
    • Конфликти
    • Политика
  • Китай
    • Взаимоотношения
    • Общество
    • COVID-19 и Ваксинация
    • Комунистически режим
    • Отнемане на органи
    • Човешки права
  • Култура и изкуство
    • „Шен Юн“
    • Българска история и култура
    • Изящни изкуства
    • Литература
    • Сценични изкуства
    • Традиционна култура
  • Наука и технологии
    • Околна среда
  • Начин на живот
    • Семейство, традиции
    • Здраве
    • Вкусни рецепти
  • Мнения
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията

Copyright © 2024 Epochtimes.bg | Всички права запазени Epochtimes.bg не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове

Няма резултати
Виж всички резултати
  • България
  • Свят
  • Китай
  • Мнения
  • Бизнес
  • Технологии
  • Култура
  • Начин на живот
  • Шен Юн

© 2019 Epoch Times България.

Epoch Times Bulgaria