• За нас
  • Пишете ни!
понеделник, 19 май, 2025
Няма резултати
Виж всички резултати
Epoch Times Bulgaria
  • България
  • Свят
  • Китай
  • Мнения
  • Бизнес
  • Технологии
  • Култура
  • Начин на живот
  • Шен Юн
Дарение
Epoch Times Bulgaria
Няма резултати
Виж всички резултати
Начало Начин на живот Семейство, традиции

Вкусно и стилно: Коледа по британски

отВиктория де ла Маза
20 декември , 2020
Вкусно и стилно: Коледа по британски

Почерпете вдъхновение за празнично настроение от англичаните

Сезонът на забавленията вече не е такъв, какъвто го познаваме. Както знаем, нещата се промениха и коледните тържества, които всяка година очакваме с нетърпение, няма да се състоят. Оложени са фирмените партита и размяната на подаръци с приятели.

За да разведря близките си и да върна коледния дух, реших да ги отведа на коледно великобританско приключение. Била съм в интернат в Англия и оттогава обожавам британската Коледа. Обичам да усещам ледения въздух, да се разхождам по Бонд Стрийт и в базара „Бърлингтън“ и да пея в Уестминстърското абатство. Коледа в Лондон е наистина вълшебна. И така реших да пресъздам британската коледна традиция, която да ни зарадва със своя изтънчен вкус и стил.

За предястие ще приготвя препечени багети със сирене „Стилтън“ и шотландска пушена сьомга, гарнирани от варени бейби картофки със заквасена сметана.

За основно коледно ястие традиционната британска кухня залага на цяла печена пуйка или гъска. Но за събиране в по-тесен кръг и все пак достатъчо официално, избрах да приготвя билкови агнешки ребърца.

Печеното агне се сервира с йоркширски пудинг, приготвен в същата тава, за да попие соса от месото, и английски грах с масло и прясна мента. Отстрани подреждам малки купички със сосове от хрян и класическия британски ментов сос, приготвен със захар и нотка оцет. За десерт ще заложа на коледен пудинг с бренди масло.

Освен храната, украсата на масата и музикалния фон също ще бъдат с английски привкус.

Приготвяне на масата

Масата в трапезарията ускрасих с карирани панделки и зеленина от градината. Червената циклама в центъра придаде чудесна височина и цвят, а белите рози в сребърни вазички добавиха ведро и елегантно докосване.

В чиниите слагам подарък за всеки, а облегалките на столовете са украсени с малък венец. Обичам малките детайли, които добавят смисъл: любимият ми порцеланов сервиз и сребърни прибори, бели ленени салфетки и малки букетчета от рози, за да прибавят Коледно настроение на всички.

И с това бих искала да ви пожелая безопасна, здрава, весела и много щастлива Коледа!

christmas place setting
Малки детайли: любимият ми порцелан и сребърни прибори, букетчета от рози и подарък във всяка чиния.
(Виктория де ла Маза)
wreaths on backs of chairs
Малък венец на гърба на всеки стол (Виктория де ла Маза)

РЕЦЕПТА: Агнешки ребърца с билкова коричка

Обикновено изчислявам по 2 или 3 ребърца на човек.

За 4 порции

  • 4 скилидки чесън, обелени и нарязани на ситно
  • 1/4 чаша ситно нарязани пресни билки: розмарин, естрагон, мащерка и градински чай (с отстранени стъбла)
  • 4 супени лъжици масло, при стайна температура
  • 4 супени лъжици зехтин
  • 1/4 чаена лъжица сол, или на вкус
  • 1/4 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер, или на вкус
  •  1 кг агнешки ребра

Смесете в купа чесъна, билките, маслото и зехтина, за да направите гъста марината. Можете да направите това в кухненския робот, за по-гладка текстура, но нарязването на ръка също е добре. Подправете със сол и черен пипер.

Нанесете билковата смес върху мазната страна на агнешките ребра и ги оставете да се мариноват поне 20 минути, но не повече от 1 час при стайна температура.

herb butter on rack of lamb
Марината от билки, която ще направи агнешкото ви ароматно и сочно, докато се пече
(Виктория де ла Маза)

Поставете агнешкото в гювеч от 2 литра или дълбока тава. Печете в средната част на предварително загрята фурна до 230 градуса. За да постигнете леко изпечено месо с хрупкава коричка и меко и розово отвътре, печете 20 мин. Ако ви харесва средно изпечено, го оставете във фурната за още 5 мин.

Извадете агнешкото от фурната и го покрийте плътно с алуминиево фолио, за да почине поне 10 минути, преди да го нарежете.       

Отделете агнешките ребърца, като нарязвате между всяка кост и ги подредете в подноса,в който ще ги сервирате. Запазете мазнината в тавичката, за да я използвате за йоркширския пудинг.   

РЕЦЕПТА: Йоркширски пудинг

За 4 до 6 порции

  • 1/2 чаша мазнина, останала от печеното агнешко
  • 3/4 чаша брашно
  • 1/2 чаена лъжишка сол
  • 1 чаша пълномаслено мляко
  • 3 яйца

Предварително загрейте фурната на 200 градуса.

Върнете тавата с остатъците от агнешко във фурната, за да се сгорещи.

В средна купа пресейте заедно брашното и солта. В голяма купа разбийте млякото и яйцата, докато станат на пяна. Добавете сухите съставки и разбъркайте до гладка смес. Тестото трябва да е течно, като сместа за палачинки.

След като тавата се е загряла, внимателно я извадете от фурната и изсипете сместа. Печете 15 до 20 мин, докато стане пухкава и повърхността изглежда суха и стегната. В никакъ случай отваряйте фурната, докато се пече – вашият пудинг ще се спука!

Нарежете на големи парчета и сервирайте горещо до агнешкото.

scooping yorkshire pudding
Йоркширски пудинг (Виктория де ла Маза)

РЕЦЕПТА: Пресен грах с мента

За 4 до 6 порции

  • 500 гр пресен грах (или замразен)
  • 3 супени лъжици масло
  • 3 супени лъжици прясна мента, накълцана
  • 1/2 чаена лъжичка сол, или на вкус
  • 1/2 чаена лъжичка прясно смлян пипиер, или на вкус

В средна по размер тенджера кипнете около 2 литра вода. Добавете граха и го оставете да се готви докато омекне (около 5 мин). Отцедете и върнете в тенджерата. Добавете маслото и ментата и гответе, докато маслото се разтопи и покрие целия грах. Подправете със сол и смлян пипер. Сервирайте горещо.

peas with butter and mint hot
Пресен грах с мента (Виктория де ла Маза)

РЕЦЕПТА: Класически британски ментов сос

За една купичка:

  • 1 1/2 чаши вода
  • 2 супени лъжици захар
  • 3 супени лъжици бял оцет
  • 1 чаша пресени ментови листа, нарязани на едро

В малка тенджерка на умерен огън кипнете водата, захарта, оцета и ментовите листа. Намалете котлона на бавен огън и гответе за около 4 до 5 минути. Сервирайте топло.

Домашен сироп от рози

Виктория де ла Маза е награждаван автор на готварски книги, колумнист и международен телевизионен водещ. С афинитет към хубавата храна, тя съчетава американските традиции с европейското си наследство, за да създаде класически рецепти и идеи за стилно забавление у дома.

Споделете тази статия

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвайте ни във Фейсбук

НАЙ-ЧЕТЕНИ ДНЕС

Ст. м. с. Елена Георгиева

Ст. м. с. Елена Георгиева: За милосърдието предел няма

0
0
Премиерът на Словакия Роберт Фицо е за диалог с Русия, вместо постоянни европейски санкции. Снимка: Антонио Бронич / Reuters

Словашкият премиер Роберт Фицо подкрепя референдум за санкциите срещу Русия

0
0
Тръмп ще се обади на Путин и Зеленски в понеделник в опит да сложи край на войната в Украйна

Тръмп ще се обади на Путин и Зеленски в понеделник в опит да прекрати войната в Украйна

0
0
99 / 5,000 Слънчеви панели в Нортфийлд, Масачузетс, на 22 април 2022 г. Брайън Снайдер/Ройтерс

САЩ откриха нерегистрирани комуникационни устройства в китайски соларни инвертори

0
0
Шествие в подкрепа на въвеждането на предмета „Добродетели и религия” в училище, 17 май 2025 г., София (Снимка: Ева Иванова)

Шествие в подкрепа за религията като право на избор

0
0
Логото на СИФ в Конгресния център по време на годишната среща на Световния икономически форум (СИФ) в Давос на 18 януари 2023 г. (Фабрис Кофрини/AFP чрез Getty Images)

Голямото гладно зануляване: Няма да притежавате нищо и ще гладувате 

0
0
Инициативата BioBlitz за отбелязване 33 години „Натура 2000“

Започна инициатива BioBlitz за отбелязване 33 години „Натура 2000“ в ЕС

0
0

Свързани Публикации

Личен архив: Милена Атанасова

Боядисване на великденски яйца с естествени материали

0
1
Честита Цветница (Shutterstock)

Цветница – именници, традиции и обичаи

0
0
Лазалки

Какво се прави на Лазаровден

0
0
Онлайн събитието "Успешно решаване на конфликти с тийнейджър" в рамките на инициативата "Месец на семейството"

Успешно решаване на конфликти с тийнейджър – събитие от поредицата „Срещи за семейството“

0
0
Двете многодетни семейства, които спечелиха наградите на конкурса на Седмица на брака 2025 в България

Две многодетни семейства спечелиха наградите на конкурса на Седмица на брака 2025

0
0
Б;агодарение на грижите на медицинския екип в болница "Пирогов" под ръководството на проф. Мая Аргирова всички приети пациенти от Кочани се завърнаха у дома в добро здравословно състояние. Снимка: Прес службата на болница "Пирогов"

И последният пациент от Кочани е изписан здрав от „Пирогов“

0
0
Кампанията Stand Up срещу уличния сексуален тормоз (https://www.standup-international.com/bg/bg/)

Кампанията срещу публичния сексуален тормоз „Вината никога не е твоя“ продължава

0
0
Министерство на земеделието и храните

Държавата учредява мрежа „Магазин за хората“ за социално-ориентирана търговия

0
0
Българските участници с техните ръководители на Международната Менделеева олимпиада по химия в Бразилия.(https://www.mon.bg)

4 медала за българските ученици на Международната Менделеева олимпиада по химия

0
0
Царица на розата (https://kazanlak.com/)

Казанлък избира 57-мата Царица роза днес

0
0
Следваща публикация
Портрет на Лудвиг ван Бетовен, докато композира "Missa Solemnis", създадена за събуждане на религиозни чувства

Разказвачи на истината: Лудвиг ван Бетовен, триумфът над страданието

Epoch Times лого
Facebook X-twitter Goodreads-g Youtube Instagram Telegram
  • Последни новини
  • Направете дарение

35 страни, 21 езика

  • English
  • 中文
  • Español
  • עברית
  • 日本語
  • 한국어
  • Bahasa Indonesia
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Português
  • Svenska
  • Nederlands
  • Русский
  • Українська
  • Română
  • Česky
  • Slovenščina
  • Polski
  • Türkçe
  • فارسی
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
  • България
  • Свят
    • Бизнес
    • Конфликти
    • Политика
  • Китай
    • Взаимоотношения
    • Общество
    • COVID-19 и Ваксинация
    • Комунистически режим
    • Отнемане на органи
    • Човешки права
  • Култура и изкуство
    • „Шен Юн“
    • Българска история и култура
    • Изящни изкуства
    • Литература
    • Сценични изкуства
    • Традиционна култура
  • Наука и технологии
    • Околна среда
  • Начин на живот
    • Семейство, традиции
    • Здраве
    • Вкусни рецепти
  • Мнения
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията

Copyright © 2024 Epochtimes.bg | Всички права запазени Epochtimes.bg не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове

Няма резултати
Виж всички резултати
  • България
  • Свят
  • Китай
  • Мнения
  • Бизнес
  • Технологии
  • Култура
  • Начин на живот
  • Шен Юн

© 2019 Epoch Times България.

Epoch Times Bulgaria