• За нас
  • Пишете ни!
вторник, 1 юли, 2025
Няма резултати
Виж всички резултати
Epoch Times Bulgaria
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот
Epoch Times Bulgaria
Няма резултати
Виж всички резултати
Начало Начин на живот

Време е за разсад! Подготовка за градинския сезон

отЯна Запрянова
26 февруари , 2025
Време е за разсад! Подготовка за градинския сезон

Въздухът все още е пропит с хлад, а земята – твърда и заледена, но точно сега започва градинарството. Не навън, разбира се. Не още. Първите крачки към богата зеленчукова градина започват у дома, в малките сандъчета с пръст, в стаята, в която топлината и светлината обещават нов живот.

Много от нас вече са подготвили и планирали внимателно своята лятна градина, а някои са избрали или дори положили първите семенца. Все повече градинари предпочитат старите български сортове, тъй като те носят генетичната памет за нашите климатични условия и често дават по-вкусна и устойчива реколта. Още по-добре би било ако семената са от вашия регион.

Преди да бъдат засяти, опитните градинари поставят семената в хладилник за три дни, за да имитират зимни условия. След това ги накисват за час-два в черен чай, който ще ги „събуди“ и ще стимулира покълването им. Семената се засаждат в сандъчета или табли, предварително напълнени с добре полята рохкава почва и се покриват с тънък слой от нея отгоре им, след което отново се поливат. За да се задържи влагата и топлината, сандъчетата се покриват със стреч фолио.

След като семената покълнат, стречът се маха и растенията се поставят на светло място – най-добре до прозорец. Температурата в помещението не бива да пада под 2 градуса, за да се осигурят оптимални условия за развитие, но не бива и да е прекалено топло, защото стеблата ще станат твърде дълги и тънки, което ще затрудни развитието им.

Покълването на доматите става за около 7-10 дни. Те обичат топлината и светлината, затова е важно да им осигурим тези условия. И отново трябва да внимаваме да не бъдат преполяти или засушени. След като разсадът се сдобие с 4 листенца (две същински листенца, или иначе казано когато кръстоса), той може да бъде пикиран в по-големи съдове или в отделни гнезда. Обикновено това става за 20-22 дни след поникването на семената. Колкото по-тъмнозелени са листата, толкова по-здрав е разсадът.

Когато разсадът се пикира, следва той да бъде закален. Започваме постепенно да излагаме разсада на външни условия – на по-силно слънце и вятър, за да може да бъде подготвен за засаждането му в оранжерия или на открито.

Малко по-бавно се развива разсадът на патладжаните – техните семена покълват за около 10-14 дни. За да се развиват добре им е необходимо много светлина, те по начало не обичат засенчени участъци. Също така изискват температура на въздуха над 25 градуса. Под 20 градуса не се развиват добре, а при 15 градуса умират. Влажността на почвата също е от голямо значение. Важно е тя да не бъде суха, нито преовлажнена. Патладжанът е изключително взискателен към почвата, тя трябва да бъде рохкава, плодородна и с неутрална киселинност. Появата на 4 листенца е знак, че могат да бъдат пикирани. Обикновено пикирането на патладжана се извършва 30 дни след покълване на разсада.

Пиперът покълва за около 8-12 дни. Той е силно чувствителен към студ, затова трябва да му осигурим постоянна температура около 25-28 градуса и достатъчно светлина. След като кълновете вече се появят, температурата трябва да бъде 16-18 градуса, но не под 15 градуса. Разсадът на пипера се пикира около 25 дни след поникването му, а семената му се залагат 50-70 дни преди да бъде засаден в земята. Обикновено началото на март е подходящо за полагане на семената, за да може месец май да се засади в земята. Тогава разсадът ще е достигнал 20 см. височина, а листенцата му ще са поне 6 на брой. При него, също както и при другите растения, е необходимо двуседмично каляване, преди да бъде засадено.

Краставиците, от друга страна, покълват за 3-5 дни, но те са топлолюбиви растения и е по-добре да бъдат засети към края на март. Тогава температурите вече са по-високи и краставиците ще се развиват по-добре. Пикирането им е най-добре да се извърши в по-дълбоки съдове, за да не се нарани кореновата им система при прехвърлянето им в градината. Краставичките и тиквичките не търпят много боравене с техния корен, затова някои предпочитат да ги сеят директно в градината, въпреки че така ще дадат реколта малко по-късно, с около една седмица. Но често така те се развиват по-бързо, отколкото на разсад. При сеенето им директно навън обаче е необходимо да ги предпазим по някакъв начин от разравяне или охлюви. И в двата случая е важно да поддържаме почвата влажна и при необходимост да поливаме често.

Някои градинари предпочитат да засяват семената за разсади още през февруари, особено ако планират да отглеждат растенията в оранжерии. Други изчакват до началото на март, когато условията са по-благоприятни ако ще садят на открито. Интересното е, че при правилно отглеждане на растенията по-късно засадените разсади често надминават по-ранните по сила и добив.

Споделете тази статия

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвайте ни във Фейсбук

НАЙ-ЧЕТЕНИ ДНЕС

Панирани тиквички по гръцки

Хрупкави пържени тиквички по гръцки

0
0
Оригинален родопски пататник

Вкусен родопски пататник на тиган – лесна рецепта

0
0
unnam6ed

Нови протести в София срещу въвеждането на еврото

0
0
Иван Тренев

Иван Тренев търси повече съмишленици за намиране на финансова помощ за откупуване  на още български архиви

0
0
Нарастват въпросите около смъртта на студент по медицина, който разкри търговия с органи в китайска болница

Съмнително самоубийство на студент по медицина, обвинил китайска болница в търговия с органи

0
0
Яйца по панагюрски звездев

Яйца по панагюрски с кисело мляко

0
0
печено агнешко на фурна с фолио

Сочно агнешко с картофи на фурна

0
0

Свързани Публикации

Как преработените храни могат незабелязано да вдигат кръвното ви налягане

Как преработените храни могат незабелязано да вдигат кръвното налягане

0
0
Панирани тиквички по гръцки

Хрупкави пържени тиквички по гръцки

0
0
Никола Цолов спечели квалификацията във Формула 3 на писта Шпилберг, Австрия

Никола Цолов спечели квалификацията във Формула 3 на писта Шпилберг, Австрия

0
0
„ГОРЕ/ДОЛУ“ – проектът, който ще представи България на наградите New European Bauhaus 2025

„ГОРЕ/ДОЛУ“ – проектът, който ще представи България на наградите New European Bauhaus 2025

0
0
Летни фестивали в България

Празнуваме лятото с музикални и кино фестивали 

0
0
3d rendering gas cylinder

Енергийната трансформация на ЕС: Европа плаща повече за по-малко енергийни ресурси

0
0
image-5850726

Стратегическа победа: Русия поема контрол над най-перспективното литиево находище в Украйна

0
0
image 2025 06 28 212512284

Радев от Панагюрище: Твърденията за прием на еврото без поскъпване са подигравка с хората

0
0
Иван Тренев

Иван Тренев търси повече съмишленици за намиране на финансова помощ за откупуване  на още български архиви

0
0
Панирани тиквички по гръцки

Хрупкави пържени тиквички по гръцки

0
0
Следваща публикация
Турция засилва мерките срещу терористичната група ПКК на фона на тайни разговори със затворения ѝ лидер

Турция засилва мерките срещу Кюрдската работническа партия на фона на тайни разговори със задържания ѝ лидер

Epoch Times лого
Facebook X-twitter Goodreads-g Youtube Instagram Telegram
  • Последни новини
  • Направете дарение

35 страни, 21 езика

  • English
  • 中文
  • Español
  • עברית
  • 日本語
  • 한국어
  • Bahasa Indonesia
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Português
  • Svenska
  • Nederlands
  • Русский
  • Українська
  • Română
  • Česky
  • Slovenščina
  • Polski
  • Türkçe
  • فارسی
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
  • България
  • Свят
  • Китай
    • COVID-19 и Ваксинация
  • Култура и изкуство
  • Наука и технологии
  • Начин на живот
  • Мнения
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията

Copyright © 2024 Epochtimes.bg | Всички права запазени Epochtimes.bg не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове

Няма резултати
Виж всички резултати
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот

© 2019 Epoch Times България.

Epoch Times Bulgaria