• За нас
  • Пишете ни!
четвъртък, 21 август, 2025
Няма резултати
Виж всички резултати
Epoch Times Bulgaria
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот
Epoch Times Bulgaria
Няма резултати
Виж всички резултати
Начало Начин на живот

Пухкава содена питка за Бъдни вечер  

отЕкип на The Epoch Times
21 декември , 2024
содена питка на баба

Бабина содена питка за Бъдни вечер

Предлагаме ви бърза и лесна рецепта за пухкава содена питка за Бъдни вечер. Традицията повелява на този голям християнски празник да се приготвя постна содена питка. Според народните вярвания тя символизира здравето, единството и благополучието на цялото семейството. 

Как се прави постна содена питка

Необходими продукти:

  • 500 г брашно + 50 г за замесване
  • 350 мл газирана вода
  • 2 с.л. оцет (за гасене на содата)
  • 2 с.л. олио 
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.л. или 6 г сол
  • 1 ч.л. или 6 г захар
  • 10 г бакпулвер (едно пакетче)

Пресейте брашното предварително, за да го аерирате и да стане пухкава питката. Смесете сухите съставки в голяма купа – брашното, содата, бакпулвера, солта и захарта и разбъркайте добре, за да се смесят.

Направете кладенче в средата на сухите съставки и започнете да добавяте газираната вода. Прибавете оцета и олиото и разбъркайте добре с лъжица. Постепенно включете ръцете, за да омесите тестото.

В някои рецепти се препоръчва първо да се смесят содата и оцета и после да се добави брашното, но за да бухне тестото, химическата реакция трябва да стане в него, а не извън него.

Омесваме тестото в купата или на леко набрашнена повърхност, докато стане гладко и хомогенно. Тестото трябва да е меко, но не твърде лепкаво. Ако е необходимо, добавете още малко газирана вода или брашно, за да постигнете желаната консистенция.

Намажете тестото с олио и го оставете да престои 30 минути в покрита купа, за да се отпусне.

В предварително намазания с олио съд за печене поставете тестото и оформете питката в желаната форма без много да  натискате и мачкате. С остър нож направете кръстче по повърхността на питката, за да излиза парата. То също носи и символика в този свят християнски празник.

Покрийте съда с капак или алуминиево фолио, защото има опасност питката да загори отгоре, а отвътре да остане недопечена.

Поставете съда в долната част на предварително загрята фурна на 180°C, без вентилатор. Содената питка се пече около 40 минути или докато придобие апетитна златиста коричка.

Когато питката е готова, я извадете и оставете да изстине, покрита с чиста кърпа, за да омекне коричката.

Полезни съвети:

  • Ако предпочитате по-мека коричка, можете да опитате да печете питката в плик за печене.
  • За още по-вкусна питка, можете да добавите семена по ваш избор като слънчогледови, тиквени или сусам.
  • Ако желаете, можете да сложите паричка в питката. Тя се смята за символ на късмет и благополучие и е важен елемент от традициите на Бъдни вечер.

Содената питка е напълно постна, без животински продукти, което я прави идеална за празника.

Приятно готвене и добър апетит!

ВИЖТЕ СЪЩО
пълнени чушки с боб рецепта
Пълнени чушки с боб на фурна
bob s kiselo zele na baba
Боб с кисело зеле
Най-вкусния спанак с ориз на фурна
Пресен спанак с ориз на фурна
kak se pravi kiselo zele s morska sol
Изпитана рецепта за кисело зеле в бидон
Ползата от ферментиралите храни
img 8697
Златно мляко – ползи и рецепта
Споделете тази статия
Tags: Рецепта

Comments 2

  1. . says:
    Преди 8 месеца

    Питката е пробвана и е много вкусна

    Отговор
  2. Н. Стоянова says:
    Преди 8 месеца

    Не съм млада домакиня, но в рецептата на Иван Звездев открих полезни съвети и предложения. Благодаря, майстор Звездев!

    Отговор

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвайте ни във Фейсбук

НАЙ-ЧЕТЕНИ ДНЕС

Лека и свежа картофена салата

Лека и свежа картофена салата

0
0
Оригинален родопски пататник

Вкусен родопски пататник на тиган – лесна рецепта

0
0
Селска агнешка чорба на баба

Селска агнешка чорба с ориз

0
0
Събраният плод от дренки се подготвя за производство на сироп (снимка: Милена Атанасова)

Рецепта за домашен сироп от дренки

0
0
Гл. ас. д-р Светослав Калейчев, гл. ас. д-р Виолета Донева

България липсва в Класация на 40-те държави с най-добра култура и наследство (Част  II)     

0
0
„Дякон Игнатий Васил Иванов Левски. Живот и дела. Книга за българските деца“

„Дякон Игнатий Васил Иванов Левски. Живот и дела. Книга за българските деца“ – от издателство „Нитон“, с предговор от Иван Тренев

0
0
Бурканчета с вкусна лютеница (снимка: предоставена с любезното съдействие на майстор готвача Иван Звездев)

Рецепта за традиционна домашна лютеница

0
2

Свързани Публикации

Петър Матов по българския участък "Рила - Родопи" на международния маршрут Е8

Петър Матов с исторически рекорд по българския участък „Рила – Родопи“ на международен маршрут Е8

0
0
Лека и свежа картофена салата

Лека и свежа картофена салата

0
0
Забравили сме за какво се борим - данните са неопровержими

Загубихме смисъла – данните го потвърждават

0
0
Над 6000 столичани: Системата за разделно събиране на отпадъците е неефективна

Столичани с категорична оценка: Системата за разделно събиране на отпадъци е неефективна и се нуждае от реформа

0
0
Модерната дрога

Гледайте обучителните видеоклипа за превенция на употребата на райски газ, вейпове и дизайнерска дрога сред подрастващите

0
0
„Дякон Игнатий Васил Иванов Левски. Живот и дела. Книга за българските деца“

„Дякон Игнатий Васил Иванов Левски. Живот и дела. Книга за българските деца“ – от издателство „Нитон“, с предговор от Иван Тренев

0
0
Кенийски политик предупреждава за китайско "икономическо нашествие" - свързва инициативата "Пояс и път" с корупция и отвличания на активисти

Кенийски политик предупреждава за китайско „икономическо нашествие“ и свързва инициативата „Пояс и път“ с корупция и отвличания на активисти.

0
0
Гл. ас. д-р Светослав Калейчев, гл. ас. д-р Виолета Донева

България липсва в Класация на 40-те държави с най-добра култура и наследство (Част  II)     

0
0
Музикалният фестивал в Летния театър е акцент в културния живот на крайморския ни град

Бургаски музикални празници „Емил Чакъров 2025“ ще завърши с две премиери

0
0
Министър Жечо Станков в Деня на миньора: Държавата ще продължи да бъде до минния бранш

Българската минно-геоложка камара връчи годишните си награди в „Деня на миньора“

0
0
Следваща публикация
Взимане на извънредни проби за нефтопродукти, тежки метали и пестициди от българските води в Черно море заради петролния разлив в Керченския пролив   (https://www.moew.government.bg/)

Министър Петър Димитров за разлива край Керченския проток: Няма пряка опасност за българските води в Черно море

Epoch Times лого
Facebook X-twitter Goodreads-g Youtube Instagram Telegram
  • Последни новини
  • Направете дарение

35 страни, 21 езика

  • English
  • 中文
  • Español
  • עברית
  • 日本語
  • 한국어
  • Bahasa Indonesia
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Português
  • Svenska
  • Nederlands
  • Русский
  • Українська
  • Română
  • Česky
  • Slovenščina
  • Polski
  • Türkçe
  • فارسی
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
  • България
  • Свят
  • Китай
    • COVID-19 и Ваксинация
  • Култура и изкуство
  • Наука и технологии
  • Начин на живот
  • Мнения
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията

Copyright © 2024 Epochtimes.bg | Всички права запазени Epochtimes.bg не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове

Няма резултати
Виж всички резултати
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот

© 2019 Epoch Times България.

Epoch Times Bulgaria