Getting your Trinity Audio player ready...
|
Великден със сърце, съзнание и вкус: за един здравословен празник
Великден е време за възкресение – не само в духовен план, но и в отношението ни към храната, която поставяме на празничната трапеза. Традициите са живи, когато ги съхраняваме, но и когато ги преосмислим с любов към тялото и природата.
Един от най-обичаните символи на празника е козунакът – ароматен, пухкав, вплетен в семейна топлина и уют. Но типичните козунаци на пазара – дори тези, които се предлагат като „здравословни“ – почти не съдържат полезни вещества и защитни фактори, а са пълни с рафинирани продукти, голо нишесте, изолирани и преработени, дори хидрогенирани мазнини (често последните са носители на най-голямата вредност в тях), както и различни други – вложени за външен вид, вкус, трайност и по други причини – неполезни или директно вредящи ни съставки.
Истината е, че масовите сладки изкушения са пълни с крайни продукти на гликация – съединения, които се образуват при термичната обработка на захари, в комбинация с мазнини и белтъци и които ускоряват процесите на стареене и клетъчно увреждане. Ето защо един от най-ефективните начини да ограничим тяхното натрупване в тялото е да избягваме добавянето на мазнини към сладките ястия и термичната им обработка.
В този дух, предлагаме ви рецепта за веган козунак – без животински продукти, без изолирани мазнини и без компромис със сетивата.
Приготвен с подбрани натурални съставки, с минимална топлинна преработка и с грижа към всяка стъпка в процеса – този козунак носи вкуса на празника, но и усещането за лекота и уважение към тялото. Той е не само кулинарен, но и етичен и здравословен избор, с който можем да покажем, че възраждането започва отвътре – чрез всеки наш избор, всяка хапка, всяко действие.
Необходими продукти:
- 500 г бяло пшенично брашно
- Малко брашно за доизмесване
- 100 г кафява захар мусковадо
- Микс от сушени плодове
- 30 г кашу
- 250 мл вода
- 1 ч.л. настъргана лимонова кора
- 1 бурбонска ванилия
- ½ ч.л. куркума
- ½ ч.л. кардамон на прах
- ½ ч.л. мастикс на прах (по желание)
- Щипка хималайска сол
- Веган био мая
- Кленов сироп (за глазура)
Приготвяне
Накиснете кашуто за 3-4 часа и го измийте добре. Пресейте брашното в съд за месене. Добавете маята според указанията на пакетчето.
В каната на блендер сложете водата, кашуто, захарта, лимоновата кора, ванилията, куркумата, кардамона, мастикса и щипката сол. Блендирайте до фина хомогенна смес.
Добавете получената течна смес към брашното бавно и с постоянно разбъркване. Месете полученото тесто продължително. Оставете тестото на топло да втаса, докато удвои обема си. Размесете отново и добавете сушените плодове.
Разделете тестото на три еднакво големи части. Оформете ги на усукани фитили и изплетете на плитка. Поставете го в силиконова форма. Ако не разполагате такава, използвайте друга, покрита с хартия за печене.
Оставете козунаците отново на топло да втасат, докато удвоят обема си. След това печете в предварително загрята до 170 градуса фурна около 40-45 минути.
След като го извадите, глазирайте с кленов сироп. Можете да поръсите и мaлко едра захар върху глазурата.
Поръчай веган козунак за вкъщи, направен с любов от кулинарите на Vita Rama.