• За нас
  • Пишете ни!
събота, 5 юли, 2025
Няма резултати
Виж всички резултати
Epoch Times Bulgaria
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот
Epoch Times Bulgaria
Няма резултати
Виж всички резултати
Начало Начин на живот

Вкусен веган козунак – рецепта

отЛилия Руменова
15 април , 2025
Вкусен веган козунак – рецепта

Веган козунак (https://vitarama.bg/bg/)

Великден със сърце, съзнание и вкус: за един здравословен празник

Великден е време за възкресение – не само в духовен план, но и в отношението ни към храната, която поставяме на празничната трапеза. Традициите са живи, когато ги съхраняваме, но и когато ги преосмислим с любов към тялото и природата.

Един от най-обичаните символи на празника е козунакът – ароматен, пухкав, вплетен в семейна топлина и уют. Но типичните козунаци на пазара – дори тези, които се предлагат като „здравословни“ – почти не съдържат полезни вещества и защитни фактори, а са пълни с рафинирани продукти, голо нишесте, изолирани и преработени, дори хидрогенирани мазнини (често последните са носители на най-голямата вредност в тях), както и различни други – вложени за външен вид, вкус, трайност и по други причини – неполезни или директно вредящи ни съставки.

Истината е, че масовите сладки изкушения са пълни с крайни продукти на гликация – съединения, които се образуват при термичната обработка на захари, в комбинация с мазнини и белтъци и които ускоряват процесите на стареене и клетъчно увреждане. Ето защо един от най-ефективните начини да ограничим тяхното натрупване в тялото е да избягваме добавянето на мазнини към сладките ястия и термичната им обработка.

В този дух, предлагаме ви рецепта за веган козунак – без животински продукти, без изолирани мазнини и без компромис със сетивата.

Приготвен с подбрани натурални съставки, с минимална топлинна преработка и с грижа към всяка стъпка в процеса – този козунак носи вкуса на празника, но и усещането за лекота и уважение към тялото. Той е не само кулинарен, но и етичен и здравословен избор, с който можем да покажем, че възраждането започва отвътре – чрез всеки наш избор, всяка хапка, всяко действие.

vegan kozunak
Веган козунак (https://vitarama.bg/bg/)

Необходими продукти:

  • 500 г бяло пшенично брашно
  • Малко брашно за доизмесване
  • 100 г кафява захар мусковадо
  • Микс от сушени плодове
  • 30 г кашу
  • 250 мл вода
  • 1 ч.л. настъргана лимонова кора
  • 1 бурбонска ванилия
  • ½ ч.л. куркума
  • ½ ч.л. кардамон на прах
  • ½ ч.л. мастикс на прах (по желание)
  • Щипка хималайска сол
  • Веган био мая
  • Кленов сироп (за глазура)

Приготвяне

Накиснете кашуто за 3-4 часа и го измийте добре. Пресейте брашното в съд за месене. Добавете маята според указанията на пакетчето.

В каната на блендер сложете водата, кашуто, захарта, лимоновата кора, ванилията, куркумата, кардамона, мастикса и щипката сол. Блендирайте до фина хомогенна смес.

Добавете получената течна смес към брашното бавно и с постоянно разбъркване. Месете полученото тесто продължително. Оставете тестото на топло да втаса, докато удвои обема си. Размесете отново и добавете сушените плодове.

Разделете тестото на три еднакво големи части. Оформете ги на усукани фитили и изплетете на плитка. Поставете го в силиконова форма. Ако не разполагате такава, използвайте друга, покрита с хартия за печене.

Оставете козунаците отново на топло да втасат, докато удвоят обема си. След това печете в предварително загрята до 170 градуса фурна около 40-45 минути.

След като го извадите, глазирайте с кленов сироп. Можете да поръсите и мaлко едра захар върху глазурата.

Поръчай веган козунак за вкъщи, направен с любов от кулинарите на Vita Rama.

ВИЖТЕ СЪЩО
liliya rumenova vita rama 2
Вегетарианство и веганство за начинаещи: правилният подход
sredno menyu 3 1024x682 1
Растителното хранене – преродената мъдрост на древността в съвремието
Великденски курабийки. (Снимката е предоставена с любезното съдействие на майстор-готвач Иван Звездев)
Великденските курабийки на баба, по рецепта на Иван Звездев
177329690 1869511506548727 4253275300687819799 n
Боядисване на великденски яйца с естествени материали
kitajski katolici se moljat
Преклонение пред Си: Китай засилва преследването на християните
trudno za vjarvane
„Трудно за вярване“ – филмът разказва за съвременния Холoкост в Китай
vita rama
Диетологът Георги Славов от Vita Rama дава съвети за здравословно хранене (Част II)
lenko slavov slavi slavov
Хармония и здраве с „Вегануари“ и Vita Rama (Част II)
Споделете тази статия
Tags: Рецепта

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвайте ни във Фейсбук

НАЙ-ЧЕТЕНИ ДНЕС

Панирани тиквички по гръцки

Хрупкави пържени тиквички по гръцки

0
0
Селска агнешка чорба на баба

Селска агнешка чорба с ориз

0
0
ЕС отваря вратите за международни въглеродни кредити в плана си за нулеви емисии

ЕС позволява използването на международни въглеродни кредити в плана си за нулеви емисии

0
0
Оригинален родопски пататник

Вкусен родопски пататник на тиган – лесна рецепта

0
0
печено агнешко на фурна с фолио

Сочно агнешко с картофи на фурна

0
0
Йорданка Фурнаджиева от издателство „Ентусиаст“, Любен Маринов – автор, и Александър Маринов-Санчо – преводач на „Маските, които носим“ на представянето на романа на 18 март 2025 г. в Книжен център „Гринуич“

„Маските, които носим“ – дебютният роман на българо-американския писател Любен Маринов  

0
0
Пред легендарната в Ню Йорк зала "Рейдио сити мюзик хол" (снимка: личен архив)

Огнян Дъскарев: САЩ все още са най-голямата крепост на Свободата

0
1

Свързани Публикации

dsc05552

Живовляк – ползи и приложение

0
0
Как преработените храни могат незабелязано да вдигат кръвното ви налягане

Как преработените храни могат незабелязано да вдигат кръвното налягане

0
0
Панирани тиквички по гръцки

Хрупкави пържени тиквички по гръцки

0
0
Никола Цолов спечели квалификацията във Формула 3 на писта Шпилберг, Австрия

Никола Цолов спечели квалификацията във Формула 3 на писта Шпилберг, Австрия

0
0
„ГОРЕ/ДОЛУ“ – проектът, който ще представи България на наградите New European Bauhaus 2025

„ГОРЕ/ДОЛУ“ – проектът, който ще представи България на наградите New European Bauhaus 2025

0
0
Европа е обхваната от гореща вълна - избухват горски пожари във Франция и Турция

Европа в плен на горещини – избухват пожари във Франция и Турция

0
0
Нарастват въпросите около смъртта на студент по медицина, който разкри търговия с органи в китайска болница

Съмнително самоубийство на студент по медицина, обвинил китайска болница в търговия с органи

0
0
unnam6ed

Нови протести в София срещу въвеждането на еврото

0
0
Западните батерийни технологии се опитват да заобиколят китайското господство върху минералите

Стартъпи с нови батерийни технологии се опитват да са независими от Китай и контрола му над минералите

0
0
Мъск отново се намеси в политиката и нарече законопроекта на републиканците "безумен и разрушителен"

Мъск отново се намеси в политиката – нарече законопроекта на републиканците „безумен и разрушителен“

0
0
Следваща публикация
печено агнешко на фурна с фолио

Сочно агнешко с картофи на фурна

Epoch Times лого
Facebook X-twitter Goodreads-g Youtube Instagram Telegram
  • Последни новини
  • Направете дарение

35 страни, 21 езика

  • English
  • 中文
  • Español
  • עברית
  • 日本語
  • 한국어
  • Bahasa Indonesia
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Português
  • Svenska
  • Nederlands
  • Русский
  • Українська
  • Română
  • Česky
  • Slovenščina
  • Polski
  • Türkçe
  • فارسی
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
  • България
  • Свят
  • Китай
    • COVID-19 и Ваксинация
  • Култура и изкуство
  • Наука и технологии
  • Начин на живот
  • Мнения
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията

Copyright © 2024 Epochtimes.bg | Всички права запазени Epochtimes.bg не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове

Няма резултати
Виж всички резултати
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот

© 2019 Epoch Times България.

Epoch Times Bulgaria