Getting your Trinity Audio player ready...
|
Рецепта за домашен сироп от цвят на бъз с мента
Белият бъз (Sambucus nigra) е широколистен храст, достигащ височина от 3 до 10 метра. Растението е разпознаваемо по кремавобелите си цветове, които цъфтят през май и юни, и по тъмнолилавите плодове, узряващи през август и септември.
Лечебни свойства на белия бъз
В традиционната медицина основно се ползват цветовете и плодовете на бъза, които съдържат ценни вещества като флавоноиди, антоцианини, витамин С и антиоксиданти.
Белият бъз е ценен заради своите имуностимулиращи свойства. Екстракти от плодовете и цвета се използват за облекчаване на симптоми на настинка и грип. Научни изследвания подкрепят това приложение, като показват, че бъзът може да намали продължителността и тежестта на грипните инфекции чрез антивирусните си ефекти. Чаят от изсушените цветове се използва при треска, кашлица и запушен нос, инфекция на синусите, главоболие и т.н. Често се комбинира с мед и лимон за усилване на ефекта. Плодовете, превърнати в сироп или тинктура, се прилагат за укрепване на организма през зимните месеци.
Инхалация с цветовете се използват за облекчаване на синусни инфекции. Флавоноидите в растението действат като противовъзпалителни агенти, които го правят полезен при инфекции на горните дихателни пътища.
Бъзът има и диуретично и потогонно действие, което подпомага детоксикацията на организма чрез изпотяване и отделяне на течности.
Счита се, че цветът на белия бъз стимулира отделянето на инсулин и поради това въздейства благоприятно на нормализиране на кръвната захар и подобрява кръвното налягане.
Освен в медицината, белият бъз намира място и в кулинарията. Цветовете се използват за приготвяне на ароматен чай или сироп, който се добавя към десерти и напитки. Плодовете, след термична обработка, се превръщат в конфитюри, желета или вино. Сиропът от бъз е популярен като домашен лек и кулинарна добавка, често комбиниран с ябълки или други плодове за по-мек вкус.
В козметичната индустрия екстрактът от бъз се включва в кремове и тоници заради хидратиращите и антиоксидантни свойства, които предпазват кожата от стареене и външни въздействия.
Събирането на бъз изисква внимание. Цветовете се берат в сухо време, когато са напълно разцъфнали, а плодовете – когато са тъмни и сочни. И двете се сушат на сянка и се съхраняват в херметически затворени съдове, за да запазят свойствата си. Важно е да се избягват замърсени места, като райони близо до пътища, за да се гарантира чистотата му.
Рецепта за сироп от цвят на бъз с мента
Ето как да си направим сироп от цвят на бъз с мента без варене.
Необходими съставки:
- 60 бр. съцветия от бъз
- 1.5 кг захар
- 2 бр. лимони
- 1.5 л. преварена вода
- няколко стръкчета прясна мента
- 1 ч.л. лимонтозу
Откъсват се само напълно разцъфналите цветове. Почистват се от дръжките и листата, след което съцветията се разстилат, за да се махнат насекомите от тях, ако има такива. Обикновено не се мият, за да не се изгуби ценният им прашец и сиропът да остане така ароматен.
Прехвърлят се в стъклен съд заедно с пресните листа мента и обеленият и нарязан на кръгчета лимон и водата.
Прибира се в хладилник, като от 24 до 48 часа се разбърква периодично. След това цветовете бъз, листата мента и лимонените резени се изваждат, течността се прецежда, добавя се захарта и лимонтозуто и се разбърква до пълно разтваряне на захарта.
Течността се налива в стъклени бутилки и се съхранява в хладилник. Ако сиропът се стерилизира, той може да се съхрани поне за 1 година. Готовият бъз се разрежда на вкус със студена вода.