Начин на живот

Darkmoon_Art, https://pixabay.com/

Правила на етикета, които всеки джентълмен трябва да знае

Както Теодор Рузвелт някога мъдро е заявил: „Любезността е също толкова отличителен белег на джентълмена, колкото и смелостта“. Да бъдеш джентълмен е нещо повече от познаването и прилагането на правилата на етикета - това е онази присъща на човека грижовност и уважение към другите, особено към жените. В Световния ден на мъжете, припомняме няколко от основните правила, които подчертават именно тази грижовност и уважение към другите. „Благодаря ви, любезни господине!“ Галантността не е сексистка, нито пък е мъртва. Отворете вратата на своята дамата (всъщност трябва да го правите независимо от пола), издърпайте стола ѝ в ресторанта, помогнете ѝ с торбите и вървете по тротоара откъм улицата, ...

Заглавна снимка: Дейзи Стронгин, която възстановява пола си след смяната му в младежките си години, държи новородения си син, Илинойс, САЩ, 1 ноември 2022 г. (снимка: John Fredricks/The Epoch Times)

Изповедта на една майка, отказала се от смяна на пола

Дейзи Стронгин дълбоко съжалява, че е започнала процедура за смяна на пола и се чувства длъжна да предупреди другите за капаните на трансджендър идеологията Дейзи споделя пред The Epoch Times, че на 15 години е била „несигурно, много интровертно, отхвърлено от връстниците си момиче“. За нея желанието за промяна на пола било естествено „примамливо“. „Наистина исках да се чувствам удобно в кожата си и исках да спра да бъда депресирана. Исках да бъда някой друг. Мразех себе си. Не исках да бъда човекът, който бях, и смяната на пола изглеждаше като много примамлив път, който ме привличаше“, спомня си Дейзи. След дълги години превързване на гърдите, ...

Царска туршия (снимка: zvezdev.com)

Хрупкава царска туршия без консерванти

С наближаването на зимата идва време и за направата на вкусната царска туршия, която събира на трапезата малки и големи. Нейното приготовление включва богат асортимент от зеленчуци, което я прави царствена по отношение на здравето. Ползите от консумирането на царската туршия Редица изследвания доказват, че ферментиралите зеленчуци съдържат повече витамини от тези на суровите. Най-вече домашно приготвените. Царската туршия дава много енергия и ситост, по време на студените зимни дни, което се дължи на млечната киселина, която се образува по време на ферментацията. Също така, тя подобрява храносмилането, засилвайки метаболизма. Дори може да се използва като средство за отслабване. Помага за намаляването на захари в организма, ...

Подчертаването на талията винаги се е смятало за един от най-женствените детайли при изработката на дамската дреха. (снимка: Canva)

Носталгията по изгубената женственост

В края на септември в град Брезник се проведе ревю-изложба под мотото „Традиция и модерност”, която представи модата и стила на жената в България в края 19-и и началото на 20-и век. "Дамата в края на XIX и началото на ХХ в. е елегантна, женствена, с много украшения, красиви кройки, дантелки", коментира дизайнерът Александра Петрова, която е изработила повечето реплики на ретро тоалети.  Оказва се, че българката от този период е била доста модерна и по нищо не е отстъпвала на европейката. Дамите от елита по онова време носели красиви женствени рокли, изцяло по последни модни тенденции, изработени от висококачествени платове - внос от Виена. Инициативата в ...

Онлайн бизнесът може да се ръководи от което и да е място (Viktoriia Hnatiuk/Shutterstock)

Топ умения за ефективно управление на онлайн бизнес

Онлайн бизнесът е на път да се възползва от разширяването на бизнес пазара в света на интернет. Светът на интернет пък се развива с бързи темпове и изглежда няма да е временно явление. Предпочитанията на клиентите играят огромна роля за успеха на онлайн бизнеса. Хората предпочитат да имат нещо, което им е удобно – услуги, които се получават без усилия и са онлайн изпълняват ефективно и двете им изисквания. Концепцията за онлайн бизнес е окуражаваща за много амбициозни предприемачи. Да, онлайн бизнесът има своите предимства, но не е толкова лесен, колкото си мислят много предприемачи. Управлението на онлайн бизнес изисква специални умения и компетентности и има ...

Сарми от кисело зеле с киноа (снимка от сайта на майстор-готвача Иван Звездев)

Киселото зеле – традиционен вкус с безспорни ползи за здравето (рецепта)

Ферментиралите храни и напитки са част от хранителните режими на много народи по света и ползите от консумирането им са безспорни. Според водещото списание в микробиологията Food Research International, ферментирали храни са тези, „чието производство включва действието на микроорганизми или ензими, които предизвикват желани биохимични промени и значително модифициране на храната“. Киселото зеле например е познато на китайците още преди 2000 години – те са го ферментирали ситно нарязано в оризово винo. Преди около 1000 години древните азиатци го пренасят в Европа, а германците променят рецептата, заменяйки виното с морска сол. Киселото зеле бързо се разпространява в националните кухни на множество европейски народи, а през зимния ...

broshkata kraliczata sred bizhutata 1

Брошката – кралицата сред бижутата

Брошката заслужено носи името си Кралица сред дамските бижута. Присъствието на брошката в тоалета на дамата носи вековна традиция и силно естетическо послание. Това изящно бижу е било един от най- предпочитаните аксесоари в миналото. Брошката пленява с красота, характер и загадъчност, поради което е била предпочитан накит от необикновени дами. Първоначалното й предназначение е по-скоро практично - за прикрепяне на дрехите, а след време придобива значимостта си и като красиво украшение. Първите брошки са открити в Египет, като Бронзовата епоха е периодът през който красивите накити са били създадени за първи път. В началото били изработени от кремък, кост, бронз, мед, а след това - ...

Бурканчета с вкусна лютеница (снимка: предоставена с любезното съдействие на майстор готвача Иван Звездев)

Рецепта за традиционна домашна лютеница

Пълно мазе, сита зима! Зимнината е неизменна част от българската култура и именно сега е сезонът за приготвянето ѝ. Една от типичните за нея храни е именно домашната лютеница – любима на малки и големи. Намазана на филия, сложена като разядка или в бобена салата, едромляна или на пюре, лютеницата си отрежда място на трапезата в есенно-зимния период още от 30-те години на ХХ век. Любопитен факт е, че оригиналната рецепта за традиционна лютеница е включвала предимно чушки и домати, като патладжанът се присъединява като съставка по-късно. (Снимката е предоставена с любезното съдействие на майстор готвача Иван Звездев) Точно сега свежи продукти на достъпни цени можем ...

JARA Masters

Международен турнир по футбол на маса „Varna Foosball Masters 2022” привлича професионалисти и почитатели на джагите в България

На 29 юли започнаха 3-дневните състезания от Varna Foosball Masters 2022. Международният турнир по футбол на маса тази година бе открит на 25 юли, като домакин на събитието е комплекс Sports & Hotel Aqua Life Tower в село Кранево до морската ни столица Варна. За шеста поредна година спортен клуб „Джа-Ра“, Българската федерация по футбол на маса (БФФМ) и Международната федерация по футбол на маса (ITSF) организират в партньорство професионален международен турнир по футбол на маса „Varna Foosball Masters”. В професионалното мастър обучение - “Varna Foosball Masterclasses 2022” - участваха легендите в спорта: Тони Спредеман (САЩ), Благовеста Герова (България) и Бьорн Хофман (Германия). Това е първото ...

Събраният плод от дренки се подготвя за производство на сироп (снимка: Милена Атанасова)

Рецепта за домашен сироп от дренки

Днес ще се принесем отново в мазето на баба с една класическа рецепта за домашно приготвен сироп от дренки с вкус на лято. Можем да си наберем добре узрели дренки от овощно дръвче или дрян в гората. Оставяме плодчетата в открит съд за да омекнат (3-4 дни) до придобиване на кисело-сладък вкус. Измиваме и варим в тенджера на силен огън за около 5 минути. За постигане на резултат - сироп с парченца плодове – прецеждаме през гевгир като намачкваме плодовете. За бистър сироп – поставя се тензух в гевгира и прецеждаме без намачкване. Снимка (Личен архив на автора) Към прецедената течност добавяме захар (1/2 кг на ...

Page 14 of 20 1 13 14 15 20

Последни новини

Epoch Times Bulgaria