• За нас
  • Пишете ни!
събота, 17 май, 2025
Няма резултати
Виж всички резултати
Epoch Times Bulgaria
  • България
  • Свят
  • Китай
  • Мнения
  • Бизнес
  • Технологии
  • Култура
  • Начин на живот
  • Шен Юн
Дарение
Epoch Times Bulgaria
Няма резултати
Виж всички резултати
Начало Начин на живот Вкусни рецепти

Киселото зеле – традиционен вкус с безспорни ползи за здравето (рецепта)

отВалентина Николова
7 октомври , 2022
Киселото зеле – традиционен вкус с безспорни ползи за здравето (рецепта)

Сарми от кисело зеле с киноа (снимка от сайта на майстор-готвача Иван Звездев)

Ферментиралите храни и напитки са част от хранителните режими на много народи по света и ползите от консумирането им са безспорни. Според водещото списание в микробиологията Food Research International, ферментирали храни са тези, „чието производство включва действието на микроорганизми или ензими, които предизвикват желани биохимични промени и значително модифициране на храната“.

Киселото зеле например е познато на китайците още преди 2000 години – те са го ферментирали ситно нарязано в оризово винo. Преди около 1000 години древните азиатци го пренасят в Европа, а германците променят рецептата, заменяйки виното с морска сол. Киселото зеле бързо се разпространява в националните кухни на множество европейски народи, а през зимния сезон е неизменна част и от нашите традиционни гозби. Използва се, като гарнитура или основно ястие. Особено значение киселото зеле придава на коледната постна трапеза под формата на салата с червен пипер и олио, кисело зеле с боб, постни сърми, зелник и др.

batch bob s kiselo zele img 5523 1
Кисело зеле с боб (снимка от сайта на майстор-готвача Иван Звездев)

Как да приготвим киселото зеле по най-добрия начин:

Необходими продукти :

За 40-литров бидон
7 зелки
2 глави червено зеле
2 зелени ябълки
1-2 дюли
2 глави червено цвекло
1-2 стръка праз лук
вишневи листа
700-800 гр. морска сол
60 гр. синапено семе
1-2 кочана изсушена царевица

Начин на приготвяне:

Отстраняваме наранените листа на зелките, изрязваме основата им и правим кръстообразни прорези с дълбочина 3-4 см. Поставяме зелките на дъното на бидона с разрязания кочан нагоре. Добавяме и останалите продукти, разрязани на големи парчета. Притискаме, поръсваме със сол, отгоре поставяме листата от вишна. Наливаме догоре вода. След третия ден започваме да претакаме по 1-2 кофи вода всеки ден в продължение на седмица, след това зелето се претака през ден в продължение на още една седмица. На 20-ия ден слагаме синапеното семе и кочаните царевица. След 30-40 дни е готово за консумация, но ако е по-топло може да ферментира и по-бързо.

Ползите от киселото зеле

Вече добре ферментиралото киселото зеле е много питателно и само по себе си съдържа витамин A, B, C и K. То е богато на желязо, което подпомага производството на енергия, като балансира метаболизма, подобрявайки кръвния поток и осигурявайки нужното количество кислород за клетките и органите. Пробиотиците и фибрите, на които е богато поддържат баланса на чревната флора. Фибрите подобряват и функцията на сърцето, като редуцират лошия холестерол и мазнините по стените на кръвоносните съдове. Поради високото си съдържание на витамин C киселото зеле повишава имунитета и се оказва една от най-полезните и вкусни храни за зимния период.

(Видео-рецепта за приготвяне на кисело зеле, предоставена от майстор-готвача Иван Звездев)
ВИЖТЕ СЪЩО
kak se pravi kiselo zele s morska sol
Изпитана рецепта за кисело зеле в бидон
копривена чорба на баба
Вкусна копривена супа
пълнени чушки с боб рецепта
Пълнени чушки с боб на фурна
bob s kiselo zele na baba
Боб с кисело зеле
Споделете тази статия

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвайте ни във Фейсбук

НАЙ-ЧЕТЕНИ ДНЕС

На 17 май (събота) Авиомузей Бургас ще се присъедини към инициативата Европейска „Нощ на музеите“.

Авиомузей Бургас ще ни очаква в „Нощта на музеите 2025“

0
0
Ст. м. с. Елена Георгиева

Ст. м. с. Елена Георгиева: За милосърдието предел няма

0
0
Кампанията Stand Up срещу уличния сексуален тормоз (https://www.standup-international.com/bg/bg/)

Кампанията срещу публичния сексуален тормоз „Вината никога не е твоя“ продължава

0
0
"Майките"

Българският сериал „Майките“ предава посланието „Децата не идват с упътване“

0
0
Министерство на земеделието и храните

Държавата учредява мрежа „Магазин за хората“ за социално-ориентирана търговия

0
0
Проф. д-р Иван Чалъков (личен архив)

Най-възрастният практикуващ хирург у нас с Гран При от MEDICAL AWARDS 2025

0
0
Б;агодарение на грижите на медицинския екип в болница "Пирогов" под ръководството на проф. Мая Аргирова всички приети пациенти от Кочани се завърнаха у дома в добро здравословно състояние. Снимка: Прес службата на болница "Пирогов"

И последният пациент от Кочани е изписан здрав от „Пирогов“

0
0

Свързани Публикации

Селска агнешка чорба на баба

Селска агнешка чорба с ориз

0
0
печено агнешко на фурна с фолио

Сочно агнешко с картофи на фурна

0
0
Веган козунак (https://vitarama.bg/bg/)

Вкусен веган козунак – рецепта

0
0
Селска чорба от коприва

Супа от коприва с ориз

0
0
Яйца по панагюрски звездев

Яйца по панагюрски с кисело мляко

0
0
Наталия Киселова бе критикувана от три опозиционни партии, че надвишава правомощията си, като решава еднолично парламентът да не разглежда предложението на българския президент да се проведе референдум за еврото. Снимка: БГНЕС

Председателката на парламента пренебрегна предложението за референдум на българския президент – последваха реакции

0
0
Докато Турция домакинства мирните преговори между Украйна и Русия, Тръмп обмисля да се отбие

Мирните преговори между Украйна и Русия в Турция могат да бъдат посетени и от Доналд Тръмп

0
0
След забележителен конгрес, ПКК потвърждава решението си да прекрати бунта срещу Турция

Историческо решение: ПКК на кюрдите в Турция прекратява десетилетната си въоръжена борба

0
0
Отборът на Симеон Николов, Александър Къндев и Лазар Бучков на университета „Лонг Бийч Стейт“  победи на финала на волейболния шампионат на NCAA Калифорнийския университет в Лос Анджелис. (https://www.ncaa.com/)

Български волейболисти, начело със сина на Владо Николов, станаха шампиони в университетската лига на САЩ

0
0
На 17 май (събота) Авиомузей Бургас ще се присъедини към инициативата Европейска „Нощ на музеите“.

Авиомузей Бургас ще ни очаква в „Нощта на музеите 2025“

0
0
Следваща публикация
Жаклин Вагенщайн - създател на CineLibri на пресконференцията по повод откриването на фестивала в София (снимка: Тихомира Крумова)

CineLibri 2022 - очакваният кино-литературен фестивал стартира

Epoch Times лого
Facebook X-twitter Goodreads-g Youtube Instagram Telegram
  • Последни новини
  • Направете дарение

35 страни, 21 езика

  • English
  • 中文
  • Español
  • עברית
  • 日本語
  • 한국어
  • Bahasa Indonesia
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Português
  • Svenska
  • Nederlands
  • Русский
  • Українська
  • Română
  • Česky
  • Slovenščina
  • Polski
  • Türkçe
  • فارسی
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
  • България
  • Свят
    • Бизнес
    • Конфликти
    • Политика
  • Китай
    • Взаимоотношения
    • Общество
    • COVID-19 и Ваксинация
    • Комунистически режим
    • Отнемане на органи
    • Човешки права
  • Култура и изкуство
    • „Шен Юн“
    • Българска история и култура
    • Изящни изкуства
    • Литература
    • Сценични изкуства
    • Традиционна култура
  • Наука и технологии
    • Околна среда
  • Начин на живот
    • Семейство, традиции
    • Здраве
    • Вкусни рецепти
  • Мнения
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията

Copyright © 2024 Epochtimes.bg | Всички права запазени Epochtimes.bg не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове

Няма резултати
Виж всички резултати
  • България
  • Свят
  • Китай
  • Мнения
  • Бизнес
  • Технологии
  • Култура
  • Начин на живот
  • Шен Юн

© 2019 Epoch Times България.

Epoch Times Bulgaria