Сливата е един от най-сладките плодове, тогава защо да не създадем вкусно и напълно здравословно сладко без добавена захар?
Приготвяне на сладко от сливи
Измиваме добре узрели на слънце сини сливи. Разполовяваме и отделяме костилките, които могат да се изгорят в печката през студените месеци. Подреждаме в тава и печем в предварително загрята фурна на 150° до пълно омекване (около 60 мин).
При възможност подреждаме измитите и подсушени буркани и капачки върху печката, докато се пекат сливите, за да се затоплят. След изваждане от фурната, разпределяме горещите плодове в стъклените съдове и затваряме плътно. Обръщаме бурканите наобратно и оставяме за 12 часа.
За придобиване на по-екзотичен вкус можем да добавим чили, карамфил, кардамон или джинджифил.
При директна консумация може да сервирате със сурови ядки – орехи или бадеми. Не е препоръчително обаче сладкото да се консервира със суровите ядки, тъй като има по-голяма вероятност да се развали.
Да консумирате сладко, съставено изцяло и само от сини сливи, означава да консумирате фибри, пектин и ябълчена киселина.