• За нас
  • Пишете ни!
неделя, 28 декември, 2025
Няма резултати
Виж всички резултати
Epoch Times Bulgaria
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот
Epoch Times Bulgaria
Няма резултати
Виж всички резултати
Начало Начин на живот

Пълнено агнешко по гергьовски

отГергана Костова
2 май , 2024
Пълнено агнешко по гергьовски

Агнешко по гергьовски (Гергана Костова)

Агнешкото пълнено по гергьовски открай време е високо ценено от българина, а приготвянето му е дълбоко залегналo в народните ни традиции.

Съвременните диетолози са единодушни при изброяване на ползите от консумацията на агнешко месо: редуциране на телесното тегло заради високото му съдържание на витамини от групата В; превенция на злокачествени заболявания заради високото му съдържание на селен и холин; предотвратяване на анемията поради богатото му съдържание на желязо; контрол на кръвното налягане поради ниските нива на натрий и високите нива на калий в него; високата му хранителна стойност заради богатото му съдържание на висококачествени протеини. 

Всичко това за сетен път доказва силната вековна българска интуиция за поддържане на здраве и добра форма.

Предлагаме ви рецепта за  агнешко пълнено по гергьовски:

Необходими продукти:

  • Агнешко месо с кости – 2 500 г
  • Агнешки дреболии – 500 г
  • Свинска мас (растително масло) – 100 г
  • Краве масло (растително масло) за плънката – 100 г
  • Стафиди – 70 г
  • Зелен лук – 2 връзки (кромид лук – 200 г)
  • Ориз – 200 г
  • Магданоз – 2 връзки
  • Джоджен – 15 г
  • Брашно – 40 г
  • Вино – 50 г
  • Сол – 20 г
  • Черен пипер – 5 г
  • Лютиви пиперки – 2-3 бр.

Приготвяне:

Агнешките дреболии се нарязват на дребно и се варят до полусваряване.

Лукът се полузадушава в прясното краве масло (растително масло). Добавя се измитият ориз, полусварените дреболии, стафидите, черният пипер, ситно нарязаният магданоз , джодженът и лютивите пиперки. Към тази смес се добавя бульонът от варенето на дреболиите. Посолява се и се разбърква. Задушава се във фурна до полуомекването на ориза.

Агнето се почиства, измива и посолява от вътрешната страна. Прави се коремен отвор, през който се напълва с плънката. Отворът се зашива и агнето се поставя в тава, намазана с мазнина. Посолява се от външната страна. Пече се във фурна, като от време на време се полива с мазнината и отделения при печенето сок, до образуването на апетитна коричка на повърхността му. При необходимост отстрани в тавата се долива по малко гореща вода.

Брашното се запича в тиган и се смесва с виното. Полученият сос се добавя към тавата с изпеченото агне и се използва за заливане на порциите.

Ако не пълните агнешкото месо, можете да добавите плънката в тавата и да я залеете с бульона от варенето на дреболиите в съотношение бульон:ориз – 2:1.

Предложения за оформяне на порциите:

  • Върху плънката се подреждат парчета печено агнешко месо. Заливат се с прецедения сос от тавата.
  • Обезкостено печено агнешко се поставя в чиния до плънката и се гарнира със зелена салата и кисело мляко.

Добър апетит!

Споделете тази статия
Tags: Рецепта

Comments 1

  1. Pingback: Пълнено агнешко по гергьовски « | The Ven...

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвайте ни във Фейсбук

НАЙ-ТЪРСЕНИ ДНЕС

Часовници от продуктовата гама на Victorinox в магазин REMCO

Механичните часовници ще останат за ценители сред смарт технологиите

0
0
Селска агнешка чорба на баба

Селска агнешка чорба с ориз

0
0
Моралът на украинците е от решаващо значение, докато Русия води война на изтощение, смятат експерти

Експерт: Украинският морал е решаващ фактор във война на изтощение

0
0
крем супа от тиква

Вкусна крем супа от тиква цигулка

0
0
Оригинален родопски пататник

Вкусен родопски пататник на тиган – лесна рецепта

0
0
САЩ удариха ИДИЛ в Нигерия: Тръмп

САЩ удариха ИДИЛ в Нигерия: Тръмп

0
0
Свинско с кисело зеле по селски

Свинско с кисело зеле

0
0

Свързани Публикации

Часовници от продуктовата гама на Victorinox в магазин REMCO

Механичните часовници ще останат за ценители сред смарт технологиите

0
0
Снимка: Иван Шишиев

Коледни влакчета радват пътници и минувачи в центъра на София 

0
0
Преживяването Shen Yun - красотата на танцуващите божествени същества

Коледните подаръци – 5 предложения за вдъхновяваща грижа, скъпоценно внимание и незабравими емоции

0
0
b710f939 9348 4684 b972 ed247bdf30da

Свещите: топла светлина, която оставя следа в сърцето

0
0
mundi

30 000 години търсене: Единствената дата на митичния Хороскоп на Света

0
0
Сурвакари в шопските села. Снимка: Шопски ансамбъл "Ради Радев"

„Бъдни вечер“ от Георги Марков – завръщане към българските традиции (продължение)

0
0
2 img b47f2adff61fa55516c76b2537f59e26 v

Състраданието – божия частица във всеки от нас

0
0
image 2025 12 22 212227275

Петко Димитров: Диригентът трябва да обединява изпълнителите, без да смята, че е нещо повече от тях

0
0
265851

Бъдни Вечер: очакването на Спасителя

0
0
Роден в софийския квартал Княжево през 1929 г., преселилият се през 1970-те години в Лондон писател намира своята истина в традициите и обичаите на царска България. Снимка: в. "Култура"

„Бъдни вечер“ от Георги Марков – завръщане към българските традиции

0
0
Следваща публикация
Пиета на Микеланджело, Базиликата "Свети Петър", Ватикана (публична снимка)

Пиета - шедьовърът на Микеланджело

Epoch Times лого
Facebook X-twitter Goodreads-g Youtube Instagram Telegram
  • Последни новини
  • Направете дарение

35 страни, 21 езика

  • English
  • 中文
  • Español
  • עברית
  • 日本語
  • 한국어
  • Bahasa Indonesia
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Português
  • Svenska
  • Nederlands
  • Русский
  • Українська
  • Română
  • Česky
  • Slovenščina
  • Polski
  • Türkçe
  • فارسی
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
  • България
  • Свят
  • Китай
    • COVID-19 и Ваксинация
  • Култура и изкуство
  • Наука и технологии
  • Начин на живот
  • Мнения
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията

Copyright © 2024 Epochtimes.bg | Всички права запазени Epochtimes.bg не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове

Няма резултати
Виж всички резултати
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот

© 2019 Epoch Times България.

Epoch Times Bulgaria