• За нас
  • Пишете ни!
вторник, 16 септември, 2025
Няма резултати
Виж всички резултати
Epoch Times Bulgaria
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот
Epoch Times Bulgaria
Няма резултати
Виж всички резултати
Начало Начин на живот

Пълнено агнешко по гергьовски

отГергана Костова
2 май , 2024
Пълнено агнешко по гергьовски

Агнешко по гергьовски (Гергана Костова)

Агнешкото пълнено по гергьовски открай време е високо ценено от българина, а приготвянето му е дълбоко залегналo в народните ни традиции.

Съвременните диетолози са единодушни при изброяване на ползите от консумацията на агнешко месо: редуциране на телесното тегло заради високото му съдържание на витамини от групата В; превенция на злокачествени заболявания заради високото му съдържание на селен и холин; предотвратяване на анемията поради богатото му съдържание на желязо; контрол на кръвното налягане поради ниските нива на натрий и високите нива на калий в него; високата му хранителна стойност заради богатото му съдържание на висококачествени протеини. 

Всичко това за сетен път доказва силната вековна българска интуиция за поддържане на здраве и добра форма.

Предлагаме ви рецепта за  агнешко пълнено по гергьовски:

Необходими продукти:

  • Агнешко месо с кости – 2 500 г
  • Агнешки дреболии – 500 г
  • Свинска мас (растително масло) – 100 г
  • Краве масло (растително масло) за плънката – 100 г
  • Стафиди – 70 г
  • Зелен лук – 2 връзки (кромид лук – 200 г)
  • Ориз – 200 г
  • Магданоз – 2 връзки
  • Джоджен – 15 г
  • Брашно – 40 г
  • Вино – 50 г
  • Сол – 20 г
  • Черен пипер – 5 г
  • Лютиви пиперки – 2-3 бр.

Приготвяне:

Агнешките дреболии се нарязват на дребно и се варят до полусваряване.

Лукът се полузадушава в прясното краве масло (растително масло). Добавя се измитият ориз, полусварените дреболии, стафидите, черният пипер, ситно нарязаният магданоз , джодженът и лютивите пиперки. Към тази смес се добавя бульонът от варенето на дреболиите. Посолява се и се разбърква. Задушава се във фурна до полуомекването на ориза.

Агнето се почиства, измива и посолява от вътрешната страна. Прави се коремен отвор, през който се напълва с плънката. Отворът се зашива и агнето се поставя в тава, намазана с мазнина. Посолява се от външната страна. Пече се във фурна, като от време на време се полива с мазнината и отделения при печенето сок, до образуването на апетитна коричка на повърхността му. При необходимост отстрани в тавата се долива по малко гореща вода.

Брашното се запича в тиган и се смесва с виното. Полученият сос се добавя към тавата с изпеченото агне и се използва за заливане на порциите.

Ако не пълните агнешкото месо, можете да добавите плънката в тавата и да я залеете с бульона от варенето на дреболиите в съотношение бульон:ориз – 2:1.

Предложения за оформяне на порциите:

  • Върху плънката се подреждат парчета печено агнешко месо. Заливат се с прецедения сос от тавата.
  • Обезкостено печено агнешко се поставя в чиния до плънката и се гарнира със зелена салата и кисело мляко.

Добър апетит!

Споделете тази статия
Tags: Рецепта

Comments 1

  1. Pingback: Пълнено агнешко по гергьовски « | The Ven...

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвайте ни във Фейсбук

НАЙ-ЧЕТЕНИ ДНЕС

3ffwsi5jrs v3 ax s2048 801x534 1

Руски войски се промъкват по тунел към Купянск

0
0
Селска агнешка чорба на баба

Селска агнешка чорба с ориз

0
0
Плодове хинап (снимка: Ева Иванова)

Хинап (китайска фурма) – 10 ползи за здравето

0
0
Ройтерс оттегли видеото със Си и Путин, след като китайската държавна телевизия отмени разрешението за ползването му

Ройтерс изтегли видеото за дълголетието на Си и Путин, след като китайската държавна телевизия отмени разрешението за използването му

0
0
Остров Раротонга е най-големият от веригата Кук. Снимка: Марти Мелвил/AFP/Getty Images

Ответният удар на Aмерика срещу растящото влияние на Китай на Тихоокеанските острови

0
0
Бурканчета с вкусна лютеница (снимка: предоставена с любезното съдействие на майстор готвача Иван Звездев)

Рецепта за традиционна домашна лютеница

0
2
Оригинален родопски пататник

Вкусен родопски пататник на тиган – лесна рецепта

0
0

Свързани Публикации

dv 10 s 1080x720 1

Разгадаха кода на да Винчи – италиански майстори съживяват машините му

0
0
Информационна кампания „Правилата важат и за теб“

Стартира информационна кампания за новите правила при електрическите превозни средства

0
0
кампанията „Четенето е модерно“ в навечерието на първия учебен ден

„Четенето е модерно“ – кампания на Столична община, която превръща книгите в празник за малки и големи

0
0
Карлос Алкарас спечели US Open и вече има шест титли от Големия шлем

Карлос Алкарас спечели US Open – шестата си титла от Големия шлем

0
0
Как да отгледаме благодарни деца в един свят на претенциозност

Как да възпитаме благодарни деца в свят на привилегии

0
0
signal 2025 09 13 235146 004

Антиправителствен протест за запазване на лева

0
0
gettyimages 2234541850

Лондон: Около 110 000 души излязоха на протест срещу имиграцията и правителството на лейбъристите

0
0
Соня Момчилова във видео на канала "Народна сила" (снимка: YouTube)

Соня Момчилова: Ето как ще спрем еврото!

0
0
dv 10 s 1080x720 1

Разгадаха кода на да Винчи – италиански майстори съживяват машините му

0
0
Една от двете възстановени плочи, заедно с преведения текст. Снимки: Българска патриаршия

Върнаха възстановени оригиналните плочи на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“

0
0
Следваща публикация
Пиета на Микеланджело, Базиликата "Свети Петър", Ватикана (публична снимка)

Пиета - шедьовърът на Микеланджело

Epoch Times лого
Facebook X-twitter Goodreads-g Youtube Instagram Telegram
  • Последни новини
  • Направете дарение

35 страни, 21 езика

  • English
  • 中文
  • Español
  • עברית
  • 日本語
  • 한국어
  • Bahasa Indonesia
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Português
  • Svenska
  • Nederlands
  • Русский
  • Українська
  • Română
  • Česky
  • Slovenščina
  • Polski
  • Türkçe
  • فارسی
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
  • България
  • Свят
  • Китай
    • COVID-19 и Ваксинация
  • Култура и изкуство
  • Наука и технологии
  • Начин на живот
  • Мнения
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията

Copyright © 2024 Epochtimes.bg | Всички права запазени Epochtimes.bg не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове

Няма резултати
Виж всички резултати
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот

© 2019 Epoch Times България.

Epoch Times Bulgaria