Агнешкото пълнено по гергьовски открай време е високо ценено от българина, а приготвянето му е дълбоко залегналo в народните ни традиции.
Съвременните диетолози са единодушни при изброяване на ползите от консумацията на агнешко месо: редуциране на телесното тегло заради високото му съдържание на витамини от групата В; превенция на злокачествени заболявания заради високото му съдържание на селен и холин; предотвратяване на анемията поради богатото му съдържание на желязо; контрол на кръвното налягане поради ниските нива на натрий и високите нива на калий в него; високата му хранителна стойност заради богатото му съдържание на висококачествени протеини.
Всичко това за сетен път доказва силната вековна българска интуиция за поддържане на здраве и добра форма.
Предлагаме ви рецепта за агнешко пълнено по гергьовски:
Необходими продукти:
- Агнешко месо с кости – 2 500 г
- Агнешки дреболии – 500 г
- Свинска мас (растително масло) – 100 г
- Краве масло (растително масло) за плънката – 100 г
- Стафиди – 70 г
- Зелен лук – 2 връзки (кромид лук – 200 г)
- Ориз – 200 г
- Магданоз – 2 връзки
- Джоджен – 15 г
- Брашно – 40 г
- Вино – 50 г
- Сол – 20 г
- Черен пипер – 5 г
- Лютиви пиперки – 2-3 бр.
Приготвяне:
Агнешките дреболии се нарязват на дребно и се варят до полусваряване.
Лукът се полузадушава в прясното краве масло (растително масло). Добавя се измитият ориз, полусварените дреболии, стафидите, черният пипер, ситно нарязаният магданоз , джодженът и лютивите пиперки. Към тази смес се добавя бульонът от варенето на дреболиите. Посолява се и се разбърква. Задушава се във фурна до полуомекването на ориза.
Агнето се почиства, измива и посолява от вътрешната страна. Прави се коремен отвор, през който се напълва с плънката. Отворът се зашива и агнето се поставя в тава, намазана с мазнина. Посолява се от външната страна. Пече се във фурна, като от време на време се полива с мазнината и отделения при печенето сок, до образуването на апетитна коричка на повърхността му. При необходимост отстрани в тавата се долива по малко гореща вода.
Брашното се запича в тиган и се смесва с виното. Полученият сос се добавя към тавата с изпеченото агне и се използва за заливане на порциите.
Ако не пълните агнешкото месо, можете да добавите плънката в тавата и да я залеете с бульона от варенето на дреболиите в съотношение бульон:ориз – 2:1.
Предложения за оформяне на порциите:
- Върху плънката се подреждат парчета печено агнешко месо. Заливат се с прецедения сос от тавата.
- Обезкостено печено агнешко се поставя в чиния до плънката и се гарнира със зелена салата и кисело мляко.
Добър апетит!
Comments 1