• За нас
  • Пишете ни!
петък, 13 юни, 2025
Няма резултати
Виж всички резултати
Epoch Times Bulgaria
  • България
  • Свят
  • Китай
  • Мнения
  • Технологии
  • Култура
  • Начин на живот
  • Шен Юн
Дарение
Epoch Times Bulgaria
Няма резултати
Виж всички резултати
Начало Начин на живот Вкусни рецепти

Пълнено агнешко по гергьовски

отГергана Костова
2 май , 2024
Пълнено агнешко по гергьовски

Агнешко по гергьовски (Гергана Костова)

Агнешкото пълнено по гергьовски открай време е високо ценено от българина, а приготвянето му е дълбоко залегналo в народните ни традиции.

Съвременните диетолози са единодушни при изброяване на ползите от консумацията на агнешко месо: редуциране на телесното тегло заради високото му съдържание на витамини от групата В; превенция на злокачествени заболявания заради високото му съдържание на селен и холин; предотвратяване на анемията поради богатото му съдържание на желязо; контрол на кръвното налягане поради ниските нива на натрий и високите нива на калий в него; високата му хранителна стойност заради богатото му съдържание на висококачествени протеини. 

Всичко това за сетен път доказва силната вековна българска интуиция за поддържане на здраве и добра форма.

Предлагаме ви рецепта за  агнешко пълнено по гергьовски:

Необходими продукти:

  • Агнешко месо с кости – 2 500 г
  • Агнешки дреболии – 500 г
  • Свинска мас (растително масло) – 100 г
  • Краве масло (растително масло) за плънката – 100 г
  • Стафиди – 70 г
  • Зелен лук – 2 връзки (кромид лук – 200 г)
  • Ориз – 200 г
  • Магданоз – 2 връзки
  • Джоджен – 15 г
  • Брашно – 40 г
  • Вино – 50 г
  • Сол – 20 г
  • Черен пипер – 5 г
  • Лютиви пиперки – 2-3 бр.

Приготвяне:

Агнешките дреболии се нарязват на дребно и се варят до полусваряване.

Лукът се полузадушава в прясното краве масло (растително масло). Добавя се измитият ориз, полусварените дреболии, стафидите, черният пипер, ситно нарязаният магданоз , джодженът и лютивите пиперки. Към тази смес се добавя бульонът от варенето на дреболиите. Посолява се и се разбърква. Задушава се във фурна до полуомекването на ориза.

Агнето се почиства, измива и посолява от вътрешната страна. Прави се коремен отвор, през който се напълва с плънката. Отворът се зашива и агнето се поставя в тава, намазана с мазнина. Посолява се от външната страна. Пече се във фурна, като от време на време се полива с мазнината и отделения при печенето сок, до образуването на апетитна коричка на повърхността му. При необходимост отстрани в тавата се долива по малко гореща вода.

Брашното се запича в тиган и се смесва с виното. Полученият сос се добавя към тавата с изпеченото агне и се използва за заливане на порциите.

Ако не пълните агнешкото месо, можете да добавите плънката в тавата и да я залеете с бульона от варенето на дреболиите в съотношение бульон:ориз – 2:1.

Предложения за оформяне на порциите:

  • Върху плънката се подреждат парчета печено агнешко месо. Заливат се с прецедения сос от тавата.
  • Обезкостено печено агнешко се поставя в чиния до плънката и се гарнира със зелена салата и кисело мляко.

Добър апетит!

Споделете тази статия
Tags: Рецепта

Comments 1

  1. Pingback: Пълнено агнешко по гергьовски « | The Ven...

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвайте ни във Фейсбук

НАЙ-ЧЕТЕНИ ДНЕС

Симеон Танчев

Да виждаш отвъд маските: разговор със Симеон Танчев за „Менажерията“

0
0
Страхил Ангелов говори пред централата на ГЕРБ, останала на 12-ти юни празна заради протеста. Снимки: Свободна Европа

Пореден протест срещу еврото в София: ГЕРБ го посрещна с празна централа

0
0
Бившият македонски премиер Любчо Георгиевски, основател на ВМРО-ДПМНЕ (вдясно) заяви лично подкрепата си за Любчо Георгиевски от Битоля на 21 май 2025 г., по време на последното съдебно заседание по делото, обвиняващо основателя на културния клуб "Иван Михайлов" в расизъм. Снимки: Личен архив на Любчо Георгиевски

Любчо Георгиевски получи в РСМ условна присъда заради пробългарските си възгледи

0
0
На бизнесфорума в Казахстан българският президент говори за възможностите за сътрудничество между двете държави в областта на енергетиката и транспортните връзки. Снимки: Прес служба на президентската институция

Румен Радев задълбочава сътрудничеството на България с Централна Азия

0
0
Тръмп потвърди търговската сделка между САЩ и Китай

Тръмп потвърди търговската сделка между САЩ и Китай

0
0
Георги Сираков (личен архив)

Тайната на Словото

0
0
Национален ученически кинофестивал "Ученически обектив" 2025 (https://www.mon.bg/)

„Ученически обектив“: 51 училища в България създадоха национален кинофестивал

0
0

Свързани Публикации

dsc05235 1

Роза Дамасцена: полезни свойства и рецепти

0
0
Селска агнешка чорба на баба

Селска агнешка чорба с ориз

0
0
печено агнешко на фурна с фолио

Сочно агнешко с картофи на фурна

0
0
Веган козунак (https://vitarama.bg/bg/)

Вкусен веган козунак – рецепта

0
0
Селска чорба от коприва

Супа от коприва с ориз

0
0
Симеон Танчев

Да виждаш отвъд маските: разговор със Симеон Танчев за „Менажерията“

0
0
Свети Лука Кримски защитава православието насред тежкия атеизъм по времето на комунизма в Русия. Снимка: Съюз на православните журналисти в България

Църквата чества паметта на Свети Лука Кримски – лекар и изповедник

0
0
Българският президент Румен Радев в разговор с журналиста от CNN Ричард Куест. Снимка: Прес служба на президентската институция

Румен Радев в интервю за CNN: От санкциите срещу Русия най-много печели Китай

0
0
България представи космически храни и нови сортове растителни култури на ЕКСПО 2025 в Осака, Япония (снимка: https://www.mzh.government.bg/bg/)

Български космически храни и нови сортове растителни култури на ЕКСПО 2025 в Осака, Япония

0
0
Министърът на труда и социалната политика Борислав Гуцанов на съвместен брифинг с министъра на правосъдието Георги Георгиев, Варна, 10 юни 2025 г. (https://mlsp.government.bg/)

Министър Гуцанов: Няма да спрем, докато и последният незаконен обект за настаняване на възрастни не бъде намерен

0
0
Следваща публикация
Пиета на Микеланджело, Базиликата "Свети Петър", Ватикана (публична снимка)

Пиета - шедьовърът на Микеланджело

Epoch Times лого
Facebook X-twitter Goodreads-g Youtube Instagram Telegram
  • Последни новини
  • Направете дарение

35 страни, 21 езика

  • English
  • 中文
  • Español
  • עברית
  • 日本語
  • 한국어
  • Bahasa Indonesia
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Português
  • Svenska
  • Nederlands
  • Русский
  • Українська
  • Română
  • Česky
  • Slovenščina
  • Polski
  • Türkçe
  • فارسی
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
  • България
  • Свят
    • Конфликти
    • Политика
  • Китай
    • COVID-19 и Ваксинация
    • Комунистически режим
    • Отнемане на органи
    • Човешки права
  • Култура и изкуство
    • „Шен Юн“
    • Българска история и култура
    • Изящни изкуства
    • Сценични изкуства
    • Традиционна култура
  • Наука и технологии
  • Начин на живот
    • Семейство, традиции
    • Здраве
    • Вкусни рецепти
  • Мнения
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията

Copyright © 2024 Epochtimes.bg | Всички права запазени Epochtimes.bg не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове

Няма резултати
Виж всички резултати
  • България
  • Свят
  • Китай
  • Мнения
  • Технологии
  • Култура
  • Начин на живот
  • Шен Юн

© 2019 Epoch Times България.

Epoch Times Bulgaria