Във времената на завръщане към традициите защо не опитаме да боядисаме великденските яйца с естествени оцветители? Аз го направих и ще ви споделя своя опит.
За най-добри резултати ползвайте домашни яйца, по възможност с бяла черупка. След като ги сварите, пригответе естествените разтвори и потопете в тях яйцата за цяла нощ.
Ето как да получите натуралните цветове:
Оранжево: сварени обелки от лук за около 15 минути;
Жълто: куркума на прах, разтворена във вода;
Керемидено червено: настъргано на ренде цвекло се сварява във вода около 15 минути;
Светло кафяво: нескафе, разтворено във вода;
Синьо: може да се получи от домашно червено вино или замразени боровинки или касис, пасирани и сварени;
Зелено: постига се чрез постепенно потапяне на яйцата в разтворите за жълто и синьо;
Как да си създадем естествено красив Великден
Към всеки разтвор добавете по 2 с.л. оцет и 1 ч.л. сол.
След като яйцата са престояли една нощ в естествените разтвори, извадете ги и ги поставете в кора за яйца, докато изсъхнат. За блясък ги намажете с памук, напоен с олио.
Ще бъдете приятно изненадани от наситените меки нюанси, вкусни яйца, необременени с химикали, и едно чудесно осъзнаване как всичко, създадено от Бог, е съвършено и е в цикъл от ползотворен кръговрат.
Браво много са красиви ❤️