Вкусно и полезно

img 8697

Златно мляко – ползи и рецепта

Златното мляко е полезна и прекрасна напитка. Името му идва от една от съставките му, която няма нищо общо с метала злато. Смята се, че това е много стара рецепта, използвана в различни аюрведични ритуали за здраве и дълголетие. Златното мляко се възприема като мощен еликсир, подпомагащ организма ни в борбата с множество заболявания и за добра здравна профилактика. Рецептата е намерена преди повече от 3000 г. в  древни индийски ръкописи, като на златното мляко се приписват почти магически свойства. Тази чудодейна напитка е пълна с антиоксиданти и с противовъзпалителни съединения, които подобряват функцията на мозъка и засилват паметта. Какво съдържа? Основната съставка на златното мляко ...

Готовото домашно сладко от сини сливи без захар (снимка: Милена Атанасова)

Сладко от сини сливи без захар

Сливата е един от най-сладките плодове, тогава защо да не създадем вкусно и напълно здравословно сладко без добавена захар? Приготвяне на сладко от сливи Измиваме добре узрели на слънце сини сливи. Разполовяваме и отделяме костилките, които могат да се изгорят в печката през студените месеци. Подреждаме в тава и печем в предварително загрята фурна на 150° до пълно омекване (около 60 мин). При възможност подреждаме измитите и подсушени буркани и капачки върху печката, докато се пекат сливите, за да се затоплят. След изваждане от фурната, разпределяме горещите плодове в стъклените съдове и затваряме плътно. Обръщаме бурканите наобратно и оставяме за 12 часа. За придобиване на по-екзотичен ...

Снимка: pinterest

Кулинарен тур на смокинята започва в Синеморец

За втора поредна година в Синеморец ще се проведе кулинарен тур "Смокинови изкушения". В седмицата 2-9 септември гости и жители на южното черноморско селце, за което смокинята е емблематичен плод, ще имат възможността да опитат богато разнообразие от ястия с нейното участие. Организатор на събитието е Народно читалище „Синева – 2020“ с. Синеморец, а заведенията, които участват тази година са бар Кораба, бистро Котката и Часовника, пицария Терра маре и ресторантите Каза Доминго, Хелиос, Хоризонт, Тръстиките и плаж Велека. Те ще предлагат класически и нетрадиционни салати, предястия, ястия, десерти, напитки от или със смокини. Организаторите споделят пред Епок Таймс, че целта на тази и други подобни ...

Лимоновата вода

Помага ли водата с лимон в борбата с рака и килограмите?

Лимоновата вода се консумира често заради ползите за здравето, тъй като съдържа хранителни вещества като витамин С и лимонена киселина. В интернет изобилстват твърдения, че тя може да се използва и за отслабване, борба с рака и срещу камъни в бъбреците. Доколко обаче всички тези твърдения са верни? Може ли лимонената вода да ви помогне в отслабването? Витамин С не влияе на отслабването. Той е главно антиоксидант, който може да предотврати увреждането на клетките от свободните радикали. Лимонената киселина също не може да ви помогне да отслабнете, но тя стимулира храносмилателния тракт да отделя храносмилателен сок, който подпомага храносмилането. Водата също няма ефект върху отслабването, но ...

id5324354 fruit pops 1

Натурални домашни плодови близалки

Нуждаете се само от плодове, формички за сладолед и натурален сок без захар Чудите ли се с какво лакомство да зарадвате децата си в горещите летни дни? Нещо, което да е едновременно неустоимо, но и полезно, натурално и без вредната добавена захар? Предлагаме ви да изпробвате тази лесна рецепта на домашни близалки, които са плодови, здравословни и най-важното - лесни и бързи за приготвяне. Децата ви ще се радват да помагат в приготвянето им и със сигурност ще се влюбят в тях. Използвайте плодове, които са сезонни, пресни, или пък замразени - няма значение. Ще са ви необходими и формички за сладолед. Как да направим плодови ...

Ароматен сироп от рози (pinterest)

Домашен сироп от рози

Роза Дамасцена, известна също като Розата на Кастилия, е култивиран вид маслодайна роза, получена от съчетаването на Галска роза и Мускусна роза. Цветовете ѝ са известни с финия си аромат и се използват за розово масло (в парфюмерията) и за розова вода. Роза Дамасцена e широко приложима и в готварството и в много култури се използва като подправка или аромат. Тя е една от съставките в мароканската смес от подправки Рас ел Ханут. Използва се в персийската, индийска и в кухнята на Близкия изток. Розовата вода често се поръсва върху месни ястия, докато розата на прах се добавя към сосове. Цели цветове или отделни листенца се използват и в билковия чай „зухурат“. Най-популярната употреба обаче, е ...

Агнешка дроб сарма. (Снимката е любезно предоставена от майстора - готвач Иван Звездев)

Агнешка дроб сарма по рецепта на Иван Звездев

Агнешката дроб сарма е ароматна вкусотия, с която можем да спазим традицията. Тук ви предлагаме рецептата за класическата печена на фурна агнешка дроб сарма с ориз, любезно предоставена от известния български майстор - готвач Иван Звездев. Тя се различава от традиционната стара рецепта с това, че не използва агнешко було, в което се слага плънката и се изпича във вид на отделни сарми. Времето за приготвяне на агнешка дроб сарма на фурна е около 1 ч. и 40 мин. От продуктите се получават около 5 порции. Дроб сарма - необходими продукти: 1 агнешки комплект 5 стръка пресен лук 180 г ориз 1 - 2 ч.л. сол ...

копривена чорба на баба

Вкусна копривена супа

Да се хванем за зеленото – този израз идва от старите български земеделци, които са знаели, че в началото на пролетта, когато картофите, пшеницата, фасула и всичко в хамбара свършва, природата дава живот на нов вид полезни храни. Тогава хората се захващали да берат първото, което изниква в началото на сезона - спанак, див чесън и коприва. Те спасявали от глад семействата, особено в южните планински райони, където копривата е в изобилие. Ние ще ви запознаем с една много вкусна рецепта за копривена чорба, приготвена от българския традиционен кулинар Иван Звездев. Необходими продукти: 200 гр. прясна коприва / 6-7 шепи / 1-2 моркова 4 стръка пресен ...

Великденски курабийки. (Снимката е предоставена с любезното съдействие на майстор-готвач Иван Звездев)

Великденските курабийки на баба, по рецепта на Иван Звездев

Почти всеки от нас помни аромата на вкусните курабийки на баба и нейната усмивка, когато ги поднася на масата, по случай светлия християнски празник Великден. Има много и различни методи за тяхното приготвяне, но ние ще ви предложим една уникална стара рецепта за курабийки, с която посрещали Великден преди 70 години. Тя е предоставена с любезното съдействие на известния български майстор - готвач Иван Звездев. Време за направата на вкусните бабини курабийки е един час. От продуктите се получават около 24 броя. Необходимите продукти: 1 кг брашно 100 гр стафиди или орехи за декорация 1 ч.л. настъргана лимонова кора 1 кисело мляко 200 - 250 г ...

Баклавата е станала част от традиционната кухня в много култури, но най-известна е тази от Антеп, Турция, която изобилства от шамфъстък (Halit Omer / Shutterstock)

Пътят на баклавата — пластове история и наслада за всички сетива

„Хубавата баклава започва от хубавата почва“ - пише турската кулинарка Айлин Йоней Тан в книгата си „Вкус на слънце и огън: кухнята на Газиантеп“. Според нея първото и най-важно условие за добрата баклава са качествените пшеница и брашно. Ето защо Тан ни насочва към равнината Харан — област в югоизточна Турция, част от благодатната земя между Тигър и Ефрат, култивирана първа преди повече от 11 000 години. Другите важни съставки са натуралното масло, което трябва да е добито от „млякото на пасящи напролет животни“ и не напълно узрял шамфъстък, „избран още на дървото“, за по-силен, по-зелен цвят и вкус. Баклавата се оказва сериозно начинание. Малко недозрелите ...

Последни новини

Epoch Times Bulgaria