• За нас
  • Пишете ни!
сряда, 1 октомври, 2025
Няма резултати
Виж всички резултати
Epoch Times Bulgaria
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот
Epoch Times Bulgaria
Няма резултати
Виж всички резултати
Начало Начин на живот

Хрупкави пържени тиквички по гръцки

отЕкип на The Epoch Times
28 юни , 2025
Хрупкави пържени тиквички по гръцки

Панирани тиквички по гръцки

Тиквички по гръцки – типично лятно ястие в Гърция, често сервирано в таверни като мезе. В България рецептата е популярна благодарение на вериги като „Хепи“, които я включиха в менюто си, но домашно приготвените тиквички са далеч по-вкусни. 

Пържени тиквички по гръцки – рецепта

Тази рецепта за хрупкави тиквички по гръцки е адаптирана за лесно приготвяне у дома, запазвайки автентичния гръцки вкус. Тя е идеална за предястие, мезе или лека вечеря.

Съставки (за 2 порции)

  • Тиквички – 2 средни (твърди, свежи)
  • Бяло брашно – 3 супени лъжици (за панировка)
  • Царевично брашно – 3 супени лъжици (за допълнителна хрупкавост)
  • Сол – 1 чаена лъжичка (за овкусяване)
  • Черен пипер – по желание (за вкус)
  • Олио за пържене – колкото е необходимо (слънчогледово или зехтин)

За класически млечен сос (с копър и чесън):

  • Кисело мляко – 4 супени лъжици (гъсто, пълномаслено)
  • Чесън – 2 скилидки (пресен)
  • Копър – 4 стръка (ситно нарязан)

Инструкции

  1. Подготовка на тиквичките:
    • Измийте тиквичките и ги нарежете по дължина на тънки ивици (лентички) с помощта на картофобелачка или ренде. Тънките ленти са ключът към хрупкавостта.
    • Поставете лентите в купа с ледена вода (добавете 10–15 кубчета лед) и ги оставете в хладилника за 10–15 минути. Шоковата студена температура стяга клетките на тиквичката и спомага да останат влажни отвътре и да станат по-хрупкави при пържене.
  2. Паниране:
    • В голяма купа смесете бялото брашно, царевичното брашно, солта и щипка черен пипер (по желание). Разбъркайте добре, за да се смесят равномерно.
    • Извадете тиквичките от ледената вода, отцедете ги добре и ги подсушете леко с кухненска хартия.
    • Поставете тиквичките в брашнената смес и се погрижете да се покрият равномерно. Уверете се, че всяка лента е добре панирана.
  3. Пържене:
    • Загрейте олиото в дълбок тиган на средно висока температура (около 180°C). Олиото трябва да бъде достатъчно, за да покрива тиквичките напълно. За да проверите дали олиото е готово, пуснете малко брашно – ако зацвърчи, температурата е подходяща.
    • Преди да я поставите в тигана, потопете всяка лентичка за секунда в ледената вода и я извадете добре да се отцеди, преди да я поставите в горещото олио. Тази важна стъпка фиксира брашнената панировка и помага тя да стане още по-лека и хрупкава. 
    • Пържете тиквичките на малки партиди, за да не спадне температурата на олиото и тиквичките да станат омазнени и меки. Пържете 2 минути от всяка страна, до златисто кафяво от двете страни.
    • Извадете готовите тиквички и ги поставете върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
  4. Приготвяне на млечения сос:
    • Начукайте чесъна с щипка сол в хаванче или го нарежете много ситно.
    • Смесете чесъна с киселото мляко и ситно нарязания копър. Добавете малко майонеза (по желание). Разбъркайте добре и сервирайте като дип. 
  5. Сервиране:
    • Подредете тиквичките в чиния и сервирайте топли, за да запазят хрупкавостта си.

Подредете горещите, пържени тиквички по гръцки в красива чиния. Сервирайте ги веднага, докато са най-вкусни и хрупкави. Поднасяйте соса в отделна купичка за топене. Можете да го поръсите с малко пресен копър или магданоз за цвят.

Полезни съвети

  • Избор на тиквички: Използвайте твърди, средно големи тиквички с ярка кожа. По-старите тиквички могат да бъдат воднисти и да не станат хрупкави.
  • Ледена вода: Потапянето в ледена вода е ключова стъпка, която намалява влагата и подобрява текстурата при пържене.
  • Температура на олиото: Уверете се, че олиото е достатъчно горещо, за да не попие твърде много мазнина. Пържете на партиди, за да поддържате температурата.
  • Панировка: Царевичното брашно добавя допълнителна хрупкавост. Добавете сушен риган или босилек към брашнената смес за допълнителен аромат.

Хранителна стойност

Тиквичките са богати на витамини А и С, калий и фолиева киселина. Въпреки че при пържене се добавят калории, те остават сравнително лека храна, особено когато се консумират в умерени количества като част от балансирано хранене.

Панираните тиквички по гръцки са перфектното лятно ястие. Насладете се на този класически гръцки деликатес и споделете рецептата с приятели. Бон апети!

Тиквички по гръцки, рецепта на Иван Звездев

ВИЖТЕ СЪЩО
naj vkusnija patatnik
Вкусен родопски пататник на тиган – лесна рецепта
Най-вкусния спанак с ориз на фурна
Пресен спанак с ориз на фурна
копривена чорба на баба
Вкусна копривена супа
Яйца по панагюрски звездев
Яйца по панагюрски с кисело мляко
снимка 2021 06 02 152201
Ароматен сироп от бял бъз без варене
dsc05235 1
Роза Дамасцена: полезни свойства и рецепти
trudno za vjarvane
„Трудно за вярване“ – филмът разказва за съвременния Холoкост в Китай
Картината "Мамо, къде си?" от художника Ли Дзиню на изложба на "Художници срещу насилственото отнемане на органи" (AAFOH), в Ню Йорк на 10 май 2016 г. , включваща творби, които отразяват нарушенията на човешките права в Китай. Бенджамин Частийн/Epoch Times
Съдбата на децата на преследваните Фалун Гонг в Китай не е без значение
Споделете тази статия
Tags: Рецепта

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвайте ни във Фейсбук

НАЙ-ЧЕТЕНИ ДНЕС

Иван Бахчеванов е български художник и скулптур, чиито картини са притежание на най-големите български галерии, както и на частни и обществени галерии в Европа и Америка. Художникът позира пред любимата си картина „Озаряване“, част от колекцията на изложбата Изкуството на Джън-Шан-Жен – Истинност, Доброта, Търпение“, гостуваща в Художествената галерия в град Созопол. (Снимка: Епок Таймс България)

Изтъкнатият художник Иван Бахчеванов оцени високо „Изкуството на Джън-Шан-Жен – Истинност, Доброта, Търпение“

0
0
Плодове хинап (снимка: Ева Иванова)

Хинап (китайска фурма) – 10 ползи за здравето

0
0
Роби Уилямс по време на уникалния си концерт в София на стадион "Васил Левски", част от турнето му „Robbie Williams Live 2025” (Снимка: Епок Таймс България)

Роби Уилямс подари на българската публика незабравимо преживяване

0
0
Селска агнешка чорба на баба

Селска агнешка чорба с ориз

0
0
kak se pravi kiselo zele s morska sol

Изпитана рецепта за кисело зеле в бидон

0
0
крем супа от тиква

Вкусна крем супа от тиква цигулка

0
0
image 2025 09 30 071719601

Американските мита: невидимата заплаха за българската икономика

0
0

Свързани Публикации

Радостта на българския отбор след победата над Чехия с 3:1 гейма.

България ще се бори за злато в световния волейбол: 55 години по-късно

0
0
SOfia HELPers

Младежката инициатива SOfia HELPers е отворена за нови доброволци

0
0
Неописуема радост на българския отбор след края на мача. Снимка: 
Снимка: volleyballworld.com

След 19 години България отново е на полуфинал на световно първенство по волейбол

0
0
Здравните власти алармират за връзка между Тайленол и аутизма - какво трябва да знаете

Здравните власти в САЩ предупреждават за възможна връзка между парацетамола и аутизма – какво трябва да знаете

0
0
fresh beetroot wooden table

Червеното цвекло – суперхраната, която преобразява здравето ви

0
0
Радостта на българския отбор след победата над Чехия с 3:1 гейма.

България ще се бори за злато в световния волейбол: 55 години по-късно

0
0
5 цитата на Конфуций, които остават актуални и днес

5 цитата от Конфуций, които са актуални и днес

0
0
Brass Five позират за снимка в сградата на чшекото посолство в Москва след концерт, проведен през 2019 г.  Снимка: brassfive.cz

Два безплатни концерта в София за Деня на Чехия

0
0
SOfia HELPers

Младежката инициатива SOfia HELPers е отворена за нови доброволци

0
0
500-годишнiият дъб при село Старо Железаре вече е със статут на защитено вековно дърво

Вековен дъб в Старо Железаре – стар пазител на историята, признат за защитено дърво

0
0
Следваща публикация
Иван Тренев

Иван Тренев търси повече съмишленици за намиране на финансова помощ за откупуване  на още български архиви

Epoch Times лого
Facebook X-twitter Goodreads-g Youtube Instagram Telegram
  • Последни новини
  • Направете дарение

35 страни, 21 езика

  • English
  • 中文
  • Español
  • עברית
  • 日本語
  • 한국어
  • Bahasa Indonesia
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Português
  • Svenska
  • Nederlands
  • Русский
  • Українська
  • Română
  • Česky
  • Slovenščina
  • Polski
  • Türkçe
  • فارسی
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
  • България
  • Свят
  • Китай
    • COVID-19 и Ваксинация
  • Култура и изкуство
  • Наука и технологии
  • Начин на живот
  • Мнения
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията

Copyright © 2024 Epochtimes.bg | Всички права запазени Epochtimes.bg не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове

Няма резултати
Виж всички резултати
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот

© 2019 Epoch Times България.

Epoch Times Bulgaria