Активисти и граждани се притесняват, че канадците скоро ще ядат клонирано говеждо и свинско месо, без да знаят за това
Министерството на здравеопазването на Канада Health Canada спря за неопределено време плановете си за премахване на задължителното етикетиране на храни от клонирани говеда и свине. Причината е силното обществено недоволство.
Решението дойде след вълна от възражения от активисти и граждани. Те се притесняваха, че канадците скоро ще ядат клонирано говеждо и свинско месо, без да знаят за това.
„Правителството на Канада получи множество становища както от потребители, така и от индустрията относно последиците от тази промяна в политиката“, заяви говорител на Министерството на здравеопазването в писмено изявление. „Затова ведомството спря за неопределено време промяната, за да има време за допълнителни дискусии и размисъл.“
Министерството не уточни какви дискусии се планират и кой ще участва в тях. Обаче заяви пред The Epoch Times, че в момента в Канада няма одобрени за продажба храни от клонирани животни.
Миналата година ведомството предложи да изключи храните от клонирани чрез соматичен клетъчен ядрен трансфер (SCNT) говеда и свине, заедно с тяхното потомство, от категорията „нови храни“. Решението се основаваше на научния консенсус, че тези храни са „толкова безопасни, колкото храните от традиционно отглеждани животни“.
Ако храните не се считат за „нови“, отпада изискването за задължителна проверка на безопасността преди пускането им на пазара. Също така вече няма да е нужно търговците да предоставят подробна информация на министъра на здравеопазването за разрешение преди продажбата, както изискват канадските наредби за храни и лекарства.
От ведомството казаха пред The Epoch Times, че храните от клонирани говеда и свине ще продължат да подлежат на оценка като нови храни, докато политиката не се промени. Кога точно ще стане това, не е ясно. Говорителят обаче подчерта, че вече е приложен „строг процес“ за проверка на безопасността на храните от клонирани животни.
„Науката стои в основата на заключението на Министерството на здравеопазването, че хранителните продукти от тези животни и техните потомци са толкова безопасни и полезни, колкото храните от традиционно отглеждани животни“, каза говорителят. „Това съответства на становището на други авторитетни юрисдикции.“
Мнения на обществеността
Луси Шарат е координатор на Канадската мрежа за действие в биотехнологиите (CBAN) – организация за защита на потребителските права, която се противопостави на промяната в политиката за етикетирането. Тя заяви пред The Epoch Times, че решението за спиране дава време на Отава да намери най-добрия начин за осигуряване на прозрачност и задължително етикетиране за потребителите.
„Когато правителството обяви нещо за безопасно, това не трябва да означава край на прозрачността за потребителите. Прозрачността е ключова за общественото доверие. Потребителите искат да избират какво купуват за себе си и семействата си“, написа тя в имейл. „Потребителите искат да знаят как се произвежда храната им – дали включва клониране или генно инженерство.“
Тя призова Министерството на здравеопазването да спре тенденцията си да премахва контрола върху новите технологии в хранителната система. Според нея това създава „опасен прецедент“. Важно е ведомството да запази регулаторния надзор върху новите хранителни технологии като генно модифицираните храни.
„Дори когато Министерството на здравеопазването обяви нещо за безопасно, потребителите може да искат прозрачност и етикетиране“, добави тя.
Силвен Шарлебоа, директор на Лабораторията за анализи на селскостопански и хранителни продукти към университета Далхаузи, смята, че начинът на развитие на събитията поражда сериозни въпроси за прозрачността.
„Това спиране поражда големи въпроси за прозрачността, общественото доверие и защо въобще работата по въпроса напредваше толкова бързо“, написа Шарлебоа в социалните мрежи.
Клониране за храни
Клонирането на животни е техника за създаване на генетичен дубликат на оригиналното животно. Процесът включва създаването на ембрион чрез замяна на ядрото на неоплодена яйцеклетка от женско животно с ядрото на соматична (нерепродуктивна) клетка от друго животно. След това ембрионът се имплантира в сурогатна майка, където се развива до раждането.
Животновъдите използват клонирането, за да възпроизвеждат животни с характеристики като устойчивост на болести или отлично качество на месото или млякото, обясняват от Министерството на здравеопазването.
Ведомството за пръв път признава храните от клонирани животни за нови храни през 2003 г. Тогава отбелязва, че технологията все още е в изследователска фаза, защото въздействието ѝ върху безопасността и качеството на храните не е добре проучено.
Именно тогава Министерството на здравеопазването започва да работи с други федерални институции – включително Министерството на селското стопанство и храните, Канадската агенция за инспекция на храните и Министерството на околната среда. Целта е събиране и анализ на научна информация за безопасността на клонираните говеда и свине.
В спряното сега предложение за промяна в политиката се казва, че ако промяната влезе в сила, производителите и вносителите ще отговарят за съответствието на всички продукти с канадските разпоредби.
Каролина Авендано и Дженифър Коуан допринесоха за този материал.
















