• За нас
  • Пишете ни!
сряда, 5 ноември, 2025
Няма резултати
Виж всички резултати
Epoch Times Bulgaria
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот
Epoch Times Bulgaria
Няма резултати
Виж всички резултати
Начало Начин на живот

Пълнено агнешко по гергьовски

отГергана Костова
2 май , 2024
Пълнено агнешко по гергьовски

Агнешко по гергьовски (Гергана Костова)

Агнешкото пълнено по гергьовски открай време е високо ценено от българина, а приготвянето му е дълбоко залегналo в народните ни традиции.

Съвременните диетолози са единодушни при изброяване на ползите от консумацията на агнешко месо: редуциране на телесното тегло заради високото му съдържание на витамини от групата В; превенция на злокачествени заболявания заради високото му съдържание на селен и холин; предотвратяване на анемията поради богатото му съдържание на желязо; контрол на кръвното налягане поради ниските нива на натрий и високите нива на калий в него; високата му хранителна стойност заради богатото му съдържание на висококачествени протеини. 

Всичко това за сетен път доказва силната вековна българска интуиция за поддържане на здраве и добра форма.

Предлагаме ви рецепта за  агнешко пълнено по гергьовски:

Необходими продукти:

  • Агнешко месо с кости – 2 500 г
  • Агнешки дреболии – 500 г
  • Свинска мас (растително масло) – 100 г
  • Краве масло (растително масло) за плънката – 100 г
  • Стафиди – 70 г
  • Зелен лук – 2 връзки (кромид лук – 200 г)
  • Ориз – 200 г
  • Магданоз – 2 връзки
  • Джоджен – 15 г
  • Брашно – 40 г
  • Вино – 50 г
  • Сол – 20 г
  • Черен пипер – 5 г
  • Лютиви пиперки – 2-3 бр.

Приготвяне:

Агнешките дреболии се нарязват на дребно и се варят до полусваряване.

Лукът се полузадушава в прясното краве масло (растително масло). Добавя се измитият ориз, полусварените дреболии, стафидите, черният пипер, ситно нарязаният магданоз , джодженът и лютивите пиперки. Към тази смес се добавя бульонът от варенето на дреболиите. Посолява се и се разбърква. Задушава се във фурна до полуомекването на ориза.

Агнето се почиства, измива и посолява от вътрешната страна. Прави се коремен отвор, през който се напълва с плънката. Отворът се зашива и агнето се поставя в тава, намазана с мазнина. Посолява се от външната страна. Пече се във фурна, като от време на време се полива с мазнината и отделения при печенето сок, до образуването на апетитна коричка на повърхността му. При необходимост отстрани в тавата се долива по малко гореща вода.

Брашното се запича в тиган и се смесва с виното. Полученият сос се добавя към тавата с изпеченото агне и се използва за заливане на порциите.

Ако не пълните агнешкото месо, можете да добавите плънката в тавата и да я залеете с бульона от варенето на дреболиите в съотношение бульон:ориз – 2:1.

Предложения за оформяне на порциите:

  • Върху плънката се подреждат парчета печено агнешко месо. Заливат се с прецедения сос от тавата.
  • Обезкостено печено агнешко се поставя в чиния до плънката и се гарнира със зелена салата и кисело мляко.

Добър апетит!

Споделете тази статия
Tags: Рецепта

Comments 1

  1. Pingback: Пълнено агнешко по гергьовски « | The Ven...

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвайте ни във Фейсбук

НАЙ-ТЪРСЕНИ ДНЕС

kak se pravi kiselo zele s morska sol

Изпитана рецепта за кисело зеле в бидон

0
0
Селска агнешка чорба на баба

Селска агнешка чорба с ориз

0
0
Плодове хинап (снимка: Ева Иванова)

Хинап (китайска фурма) – 10 ползи за здравето

0
0
Оригинален родопски пататник

Вкусен родопски пататник на тиган – лесна рецепта

0
0
Спектакът "Петя и вълкът“

Симфоничният оркестър на БНР поставя „Петя и вълкът“

0
0
крем супа от тиква

Вкусна крем супа от тиква цигулка

0
0
Изследователят-историк Иван Тренев

Иван Тренев: Българите и румънците са един народ

0
0

Свързани Публикации

close up woman trimming rose plant with secateurs

Подрязване и зазимяване на розите през есента

0
0
Чесънът: Лесен за отглеждане зеленчук с безброй ползи за здравето

Чесънът: Лесен за отглеждане зеленчук с безценни ползи за здравето

0
0
"Аватар: Пътят на водата" - повторно издание през 2025 г.

„Аватар: Пътят на водата“ излезе с ново 3D издание през октомври

0
0
Домати от сорта "Розова магия" в оранжерията на ЕТ „Карбоника плюс“ в град Сливница

Български домат спечели признание на изложението FRUIT ATTRACTION 2025 в Мадрид

0
0
Wizz Air Sofia Marathon

Wizz Air Sofia Marathon 2025 на 11 и 12 октомври в София очаква своите маратонци

0
0
Руските атаки срещу Украйна убиха двама души и оставиха Донецка област без електричество

Руските атаки срещу Украйна отнеха живота на двама души и оставиха Донецка област без електричество

0
0
Холандия отнема Nexperia - Европа променя подхода си към китайските технологични инвестиции

Поемането на контрола върху Nexperia от Нидерландия е сигнал за промяна в европейската позиция към китайските технологични инвестиции

0
0
В Деня на народните будители Румен Радев отдаде почит на заслужили имена от младите българи и посрещна като свои гости граждани и гости на София. Снимки: Прес служба на президентската институция

В Деня на будителите президентството отвори врати за гражданите

0
0
fe43b28a a151 447d 8b01 cc4e8bc814f3

„Хазарт. В капана на зависимостта“ – филм за борбата срещу хазартната зависимост

0
0
138e3f44 4a9d 4d2a 8a21 5a156aec7c4d

Готие Капюсон – отново в България

0
0
Следваща публикация
Пиета на Микеланджело, Базиликата "Свети Петър", Ватикана (публична снимка)

Пиета - шедьовърът на Микеланджело

Epoch Times лого
Facebook X-twitter Goodreads-g Youtube Instagram Telegram
  • Последни новини
  • Направете дарение

35 страни, 21 езика

  • English
  • 中文
  • Español
  • עברית
  • 日本語
  • 한국어
  • Bahasa Indonesia
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Português
  • Svenska
  • Nederlands
  • Русский
  • Українська
  • Română
  • Česky
  • Slovenščina
  • Polski
  • Türkçe
  • فارسی
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
  • България
  • Свят
  • Китай
    • COVID-19 и Ваксинация
  • Култура и изкуство
  • Наука и технологии
  • Начин на живот
  • Мнения
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията

Copyright © 2024 Epochtimes.bg | Всички права запазени Epochtimes.bg не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове

Няма резултати
Виж всички резултати
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот

© 2019 Epoch Times България.

Epoch Times Bulgaria