• За нас
  • Пишете ни!
понеделник, 24 ноември, 2025
Няма резултати
Виж всички резултати
Epoch Times Bulgaria
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот
Epoch Times Bulgaria
Няма резултати
Виж всички резултати
Начало Начин на живот

Великденски козунак – класическа рецепта от Иван Звездев

отВалентина Николова
2 май , 2024
Великденски козунак. (снимката е предоставена с любезното съдействие на Иван Звездев)

Великденски козунак. (снимката е предоставена с любезното съдействие на Иван Звездев)

Великден е свят празник за християните по целия свят. Той е преклонение пред чудото на възкресението, с което Исус Христос побеждава смъртта. Божият син възкръсва, след като е разпънат на кръста и пречиства човечеството от първородния грях.

Тази година, за да отбележим светлата традиция, ви предлагаме рецептата за вкусен великденски козунак на българския майстор – готвач Иван Звездев.

Време за приготовление и печене – около два часа и половина. От това количество продукти се получават 10 порции.

Необходими продукти:

1 кг брашно за козунак

5 яйца

300 г захар

200 мл прясно мляко

80 г краве масло

80 мл слънчогледово олио

½ капслула лимонова есенция

1 пак. ванилия на прах 1 щипка сол

За маяното тесто:

40 г праясна мая – ¾ кубче

1 с.л. захар

2 с.л. брашно

6 с.л. топла вода

За намазване :

1 жълтък + 1 с.л. прясно мляко

захар

Начин на приготвяне

Слагаме маята в купа, стриваме леко с лъжица и прибавяме супената лъжица захар. Намачкваме добре и стриваме захарта с маята, докато маята се втечни. Наливаме 6-8 с.л. топла вода и поръсваме с брашно. След това оставяме настрани за 15 мин., докато маята шупне.

В метална купа слагаме яйцата, които трябва да са със стайна температура. Прибавяме захарта, разбъркваме и поставяме сместа на котлона. Затопляме до 20 градуса, като непрекъснато разбъркваме.

Пресятото брашно поръсваме с 1 щипка сол и правим кладенче. В него прехвърляме яйцата и вече шупналата мая. Разбъркваме внимателно само в една посока. Постепенно наливаме затопленото прясно мляко и лимоновата есенция. Добавяме топлото слънчогледово олио и половината от разтопеното масло, и поръсваме с ванилията. Замесваме меко лепкаво тесто. Прехвърляме го в купа и го намазваме с част от останалото разтопено масло. Покриваме тестото с кърпа и го оставяме да втаса, но не напълно – за около 30-40 мин.

След това разделяме втасалото тесто на три топки, от които с намаслени ръце оформяме еднакви по дължина фитили. Намазваме повърхността им с разтопено масло. Нареждаме фитилите един до друг и ги оплитаме на плитка. Прехвърляме в намазана с масло тава. Поставяме козунака в студена фурна, където го оставяме отново да втаса, докато удвои обема си.

След това намазваме повърхността му с разбит с мляко жълтък и го поръсваме със захар. Козунакът се пече на 180 градуса в ниската част на предварително загрята фурна. След около 20 минути го покриваме с фолио, за да го предпазим от загаряне, след което го печем още 25-30 минути.

Майстор Звездев съветва да не месим козунак (или което и да било друго печиво) ако сме в лошо настроение, гневни или недоволни. За да бъде вкусно, специалното празнично изделие се нуждае от положителна енергия и любов!

Добър апетит и светли, и вкусни великденски празници от екипа на The Epoch Times Bulgaria!

ВИЖТЕ СЪЩО
DSC 3632 768x510 1
Чийзкейк с ягоди и великденска декорация
Великденски курабийки. (Снимката е предоставена с любезното съдействие на майстор-готвач Иван Звездев)
Великденските курабийки на баба, по рецепта на Иван Звездев
177329690 1869511506548727 4253275300687819799 n
Боядисване на великденски яйца с естествени материали
Най-вкусния спанак с ориз на фурна
Пресен спанак с ориз на фурна
копривена чорба на баба
Вкусна копривена супа
Споделете тази статия
Tags: Рецепта

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвайте ни във Фейсбук

НАЙ-ТЪРСЕНИ ДНЕС

kak se pravi kiselo zele s morska sol

Изпитана рецепта за кисело зеле в бидон

0
0
Селска агнешка чорба на баба

Селска агнешка чорба с ориз

0
0
ba0f8d48 5cdd 4acc ac5c 873ca6390e0d

Проф. Иво Христов за „Трагедия и надежда: история на света в наше време“ от Каръл Куигли

0
0
крем супа от тиква

Вкусна крем супа от тиква цигулка

0
0
Оригинален родопски пататник

Вкусен родопски пататник на тиган – лесна рецепта

0
0
(снимка: Jill Schafer/Pixabay.com)

Котките не са самотници: няколко полезни съвета как да се погрижим за тях

0
0
Как да отгледаме благодарни деца в един свят на претенциозност

Как да възпитаме благодарни деца в свят на привилегии

0
0

Свързани Публикации

(снимка: Jill Schafer/Pixabay.com)

Котките не са самотници: няколко полезни съвета как да се погрижим за тях

0
0
(снимка:pixabey.com)

Кога е най-добре да резервирате хотел: 10 практични съвети за по-ниски цени

0
0
Ерика Кърк разказва за последните мигове с Чарли преди атентата срещу него

Ерика Кърк разказва за последните мигове с Чарли преди атентата срещу него

0
0
(снимка: Интернет)

Защо е важно да водим медицински дневник на домашния си любимец

0
0
Тази бърза паста ще впечатли дори неочаквани гости

Тази изпитана и лесна рецепта за паста, която е подходяща за всеки ден ще впечатли дори неочаквани гости

0
0
Георги Пчеларов

„Кунсткамера“ – нова изложба на Георги Пчеларов в „София Прес“

0
0
Health Canada замрази плана си за премахване на етикетите от клонираното месо след обществено възмущение

Канада временно спря плана за премахване на етикетите върху клонирано месо заради обществено възмущение

0
0
"Къщата с ягодите" в София

Емблематичната „Къща с ягодите“ в София с нови, отговорни собственици

0
0
ЕС се движи към "военен Шенген" и ускорява възможната мобилизация на войски в цяла Европа

ЕС планира „военен Шенген“ за по-бързо разполагане на войски в Европа

0
0
Актьорите на Народния играха „Глембаеви“ в дом за възрастни хора

„Глембаеви“ на Народния театър се игра в дом за възрастни хора

0
0
Следваща публикация
yordan kamdzhalov

Йордан Камджалов представя Александър Скрябин с концерт от цикъла „Интердисциплинарни творци“

Epoch Times лого
Facebook X-twitter Goodreads-g Youtube Instagram Telegram
  • Последни новини
  • Направете дарение

35 страни, 21 езика

  • English
  • 中文
  • Español
  • עברית
  • 日本語
  • 한국어
  • Bahasa Indonesia
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Português
  • Svenska
  • Nederlands
  • Русский
  • Українська
  • Română
  • Česky
  • Slovenščina
  • Polski
  • Türkçe
  • فارسی
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
  • България
  • Свят
  • Китай
    • COVID-19 и Ваксинация
  • Култура и изкуство
  • Наука и технологии
  • Начин на живот
  • Мнения
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията

Copyright © 2024 Epochtimes.bg | Всички права запазени Epochtimes.bg не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове

Няма резултати
Виж всички резултати
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот

© 2019 Epoch Times България.

Epoch Times Bulgaria