• За нас
  • Пишете ни!
четвъртък, 21 август, 2025
Няма резултати
Виж всички резултати
Epoch Times Bulgaria
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот
Epoch Times Bulgaria
Няма резултати
Виж всички резултати
Начало Начин на живот

Великденски козунак – класическа рецепта от Иван Звездев

отВалентина Николова
2 май , 2024
Великденски козунак. (снимката е предоставена с любезното съдействие на Иван Звездев)

Великденски козунак. (снимката е предоставена с любезното съдействие на Иван Звездев)

Великден е свят празник за християните по целия свят. Той е преклонение пред чудото на възкресението, с което Исус Христос побеждава смъртта. Божият син възкръсва, след като е разпънат на кръста и пречиства човечеството от първородния грях.

Тази година, за да отбележим светлата традиция, ви предлагаме рецептата за вкусен великденски козунак на българския майстор – готвач Иван Звездев.

Време за приготовление и печене – около два часа и половина. От това количество продукти се получават 10 порции.

Необходими продукти:

1 кг брашно за козунак

5 яйца

300 г захар

200 мл прясно мляко

80 г краве масло

80 мл слънчогледово олио

½ капслула лимонова есенция

1 пак. ванилия на прах 1 щипка сол

За маяното тесто:

40 г праясна мая – ¾ кубче

1 с.л. захар

2 с.л. брашно

6 с.л. топла вода

За намазване :

1 жълтък + 1 с.л. прясно мляко

захар

Начин на приготвяне

Слагаме маята в купа, стриваме леко с лъжица и прибавяме супената лъжица захар. Намачкваме добре и стриваме захарта с маята, докато маята се втечни. Наливаме 6-8 с.л. топла вода и поръсваме с брашно. След това оставяме настрани за 15 мин., докато маята шупне.

В метална купа слагаме яйцата, които трябва да са със стайна температура. Прибавяме захарта, разбъркваме и поставяме сместа на котлона. Затопляме до 20 градуса, като непрекъснато разбъркваме.

Пресятото брашно поръсваме с 1 щипка сол и правим кладенче. В него прехвърляме яйцата и вече шупналата мая. Разбъркваме внимателно само в една посока. Постепенно наливаме затопленото прясно мляко и лимоновата есенция. Добавяме топлото слънчогледово олио и половината от разтопеното масло, и поръсваме с ванилията. Замесваме меко лепкаво тесто. Прехвърляме го в купа и го намазваме с част от останалото разтопено масло. Покриваме тестото с кърпа и го оставяме да втаса, но не напълно – за около 30-40 мин.

След това разделяме втасалото тесто на три топки, от които с намаслени ръце оформяме еднакви по дължина фитили. Намазваме повърхността им с разтопено масло. Нареждаме фитилите един до друг и ги оплитаме на плитка. Прехвърляме в намазана с масло тава. Поставяме козунака в студена фурна, където го оставяме отново да втаса, докато удвои обема си.

След това намазваме повърхността му с разбит с мляко жълтък и го поръсваме със захар. Козунакът се пече на 180 градуса в ниската част на предварително загрята фурна. След около 20 минути го покриваме с фолио, за да го предпазим от загаряне, след което го печем още 25-30 минути.

Майстор Звездев съветва да не месим козунак (или което и да било друго печиво) ако сме в лошо настроение, гневни или недоволни. За да бъде вкусно, специалното празнично изделие се нуждае от положителна енергия и любов!

Добър апетит и светли, и вкусни великденски празници от екипа на The Epoch Times Bulgaria!

ВИЖТЕ СЪЩО
DSC 3632 768x510 1
Чийзкейк с ягоди и великденска декорация
Великденски курабийки. (Снимката е предоставена с любезното съдействие на майстор-готвач Иван Звездев)
Великденските курабийки на баба, по рецепта на Иван Звездев
177329690 1869511506548727 4253275300687819799 n
Боядисване на великденски яйца с естествени материали
Най-вкусния спанак с ориз на фурна
Пресен спанак с ориз на фурна
копривена чорба на баба
Вкусна копривена супа
Споделете тази статия
Tags: Рецепта

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвайте ни във Фейсбук

НАЙ-ЧЕТЕНИ ДНЕС

Лека и свежа картофена салата

Лека и свежа картофена салата

0
0
Оригинален родопски пататник

Вкусен родопски пататник на тиган – лесна рецепта

0
0
Селска агнешка чорба на баба

Селска агнешка чорба с ориз

0
0
Събраният плод от дренки се подготвя за производство на сироп (снимка: Милена Атанасова)

Рецепта за домашен сироп от дренки

0
0
Гл. ас. д-р Светослав Калейчев, гл. ас. д-р Виолета Донева

България липсва в Класация на 40-те държави с най-добра култура и наследство (Част  II)     

0
0
„Дякон Игнатий Васил Иванов Левски. Живот и дела. Книга за българските деца“

„Дякон Игнатий Васил Иванов Левски. Живот и дела. Книга за българските деца“ – от издателство „Нитон“, с предговор от Иван Тренев

0
0
Висш функционер на Китайската комунистическа партия заплаши практикуващи Фалун Гонг във Финландия

Висш функционер на ККП заплашва последователи на Фалун Гонг във Финландия

0
0

Свързани Публикации

Петър Матов по българския участък "Рила - Родопи" на международния маршрут Е8

Петър Матов с исторически рекорд по българския участък „Рила – Родопи“ на международен маршрут Е8

0
0
Лека и свежа картофена салата

Лека и свежа картофена салата

0
0
Забравили сме за какво се борим - данните са неопровержими

Загубихме смисъла – данните го потвърждават

0
0
Над 6000 столичани: Системата за разделно събиране на отпадъците е неефективна

Столичани с категорична оценка: Системата за разделно събиране на отпадъци е неефективна и се нуждае от реформа

0
0
Модерната дрога

Гледайте обучителните видеоклипа за превенция на употребата на райски газ, вейпове и дизайнерска дрога сред подрастващите

0
0
„Дякон Игнатий Васил Иванов Левски. Живот и дела. Книга за българските деца“

„Дякон Игнатий Васил Иванов Левски. Живот и дела. Книга за българските деца“ – от издателство „Нитон“, с предговор от Иван Тренев

0
0
Кенийски политик предупреждава за китайско "икономическо нашествие" - свързва инициативата "Пояс и път" с корупция и отвличания на активисти

Кенийски политик предупреждава за китайско „икономическо нашествие“ и свързва инициативата „Пояс и път“ с корупция и отвличания на активисти.

0
0
Гл. ас. д-р Светослав Калейчев, гл. ас. д-р Виолета Донева

България липсва в Класация на 40-те държави с най-добра култура и наследство (Част  II)     

0
0
Музикалният фестивал в Летния театър е акцент в културния живот на крайморския ни град

Бургаски музикални празници „Емил Чакъров 2025“ ще завърши с две премиери

0
0
Министър Жечо Станков в Деня на миньора: Държавата ще продължи да бъде до минния бранш

Българската минно-геоложка камара връчи годишните си награди в „Деня на миньора“

0
0
Следваща публикация
yordan kamdzhalov

Йордан Камджалов представя Александър Скрябин с концерт от цикъла „Интердисциплинарни творци“

Epoch Times лого
Facebook X-twitter Goodreads-g Youtube Instagram Telegram
  • Последни новини
  • Направете дарение

35 страни, 21 езика

  • English
  • 中文
  • Español
  • עברית
  • 日本語
  • 한국어
  • Bahasa Indonesia
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Português
  • Svenska
  • Nederlands
  • Русский
  • Українська
  • Română
  • Česky
  • Slovenščina
  • Polski
  • Türkçe
  • فارسی
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
  • България
  • Свят
  • Китай
    • COVID-19 и Ваксинация
  • Култура и изкуство
  • Наука и технологии
  • Начин на живот
  • Мнения
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията

Copyright © 2024 Epochtimes.bg | Всички права запазени Epochtimes.bg не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове

Няма резултати
Виж всички резултати
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот

© 2019 Epoch Times България.

Epoch Times Bulgaria