• За нас
  • Пишете ни!
четвъртък, 16 октомври, 2025
Няма резултати
Виж всички резултати
Epoch Times Bulgaria
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот
Epoch Times Bulgaria
Няма резултати
Виж всички резултати
Начало Начин на живот

Февруарска градина: време за първите пролетни култури

отЯна Запрянова
5 февруари , 2025
Февруарска градина: време за първите пролетни култури

Репички от европейската сортова група

Въпреки че зимата все още не си е отишла, през месец февруари можем да поставим основите на нашата богата градина с първите студенолюбиви растения.

Нека да започнем с морковите – тези капризни зеленчуци изискват специално внимание още от самото начало. Тайната на успешното им отглеждане се крие в подготовката на почвата. Тя трябва да бъде рохкава, без буци и камъчета, които биха накарали крехките коренчета да се разклонят. Семената засаждаме в плитки бразди, едва покрити с пръст, след което започва дългото чакане. Необходими са около три седмици, преди да зърнем първите крехки листенца. През това време поддържаме почвата постоянно влажна.

Докато чакаме морковите, може да насочим вниманието ни към репичките – истинските шампиони по бързо узряване. Те поникват само за 4-5 дни и са готови за консумация за 20-25 дни. Засяваме ги на малки групички, оставяйки достатъчно пространство помежду им – „пренаселените“ репички остават дребни и жилави, а ако са много на гъсто – не образуват кореноплодни. Репичките съдържат витамини, минерални соли и микроелементи, необходими за нашия организъм след дългата зима. Те също така премахват токсините и помагат за разграждането на мазнините.

Салатите са друга февруарска страст на градинарите. Засяваме ги в редове на дълбочина около 0.5 см и след седмица-две се появяват първите листенца. Месец и половина по-късно вече берем първите свежи салати. Важно е да ги предпазим от късни слани, затова можем да импровизираме защита от найлон или агрил.

Спанакът е още един февруарски фаворит в градината. Той е истински боец – издържа на студ и дори лек мраз и ни възнаграждава с богати на витамини листа. Садим го малко по-дълбоко от салатите, на дълбочина 2-3 см., а след около месец започваме да берем първите млади листа, оставяйки централните да продължат растежа си. Така една леха със спанак ще ни храни седмици наред. Спанакът предпочита богати на азот почви и редовно поливане. Важно е да следим за жълтеене на листата, което обикновено е признак за недостиг на хранителни вещества.

Грахът е една от най-студоустойчивите култури. Преди засяване е добре да накиснем зърната за една нощ във вода. На следващия ден ги засаждаме в дълбоки 4-5 см бразди, поставяйки предварително колчета за опора. Когато след два месеца берем първите сладки шушулки, си спомняме за студения февруарски ден, в който са засадени.

Арпаджикът е може би най-непретенциозната култура във февруарската градина. Малките луковички се засаждат на дълбочина 3-4 см, а след няколко седмици се появяват зелените им стръкчета. До средата на лятото ще имаме пресен зелен лук, а по-късно – и узрели глави за съхранение.

Копърът и магданозът са задължителни подправки в градината. Техните семена са дребни и капризни, затова ги засаждаме плитко в предварително подготвени лехи с фина почва и ги поливаме редовно. Магданозът е изпитание на търпението – понякога минават и три седмици преди да покаже първите си листенца. Копърът е по-чевръст, пониква за 10-14 дни, но пък изисква внимателно поливане, за да не отмият водните струи дребните семена.

Ароматните билки като мащерка, риган и мента допълват февруарската градина, но първоначално намират подслон в саксиите на топличко, преди да бъдат преместени в градината.

Февруари може да е студен месец, но в сърцето на всеки градинар той носи топлината на пролетното обещание.

ВИЖТЕ СЪЩО
collard 870x522 1
Проучване: Зеленолистните зеленчуци укрепват костите и намаляват риска от фрактури
Риган: „Пицената подправка", която действа и като борец срещу инфекции
Риган – подправката за пица, която има двойна функция като природно средство срещу инфекции
old apples
Българските фермери алармират за заплаха за старите и местни сортове семена
Етерични масла за топлина, по-добър сън и подобряване на храносмилането през зимата
Етерични масла за топлина, по-добър сън и подобряване на храносмилането през зимата
Роман Балмаков, водещ на рубриката "Facts Matter" и режисьор на оригиналния документален филм на Epoch Times „Без фермери няма храна: ще ядете ли буболечки?“ по време на премиерата на филма в Ървинг, Тексас, на 22 септември 2023 г. (Самира Буау/The Epoch Times)
Документалният филм „Без фермери няма храна: Ще ядете ли буболечки?“
Брашно от смлени сушени щурци и щурци в буркани, за първото масово производство на хляб от насекоми в пекарната на финландската хранителна компания Fazer в Хелзинки, Финландия, на 23 ноември 2017 г. (Attila Cser / Reuters)
СИФ и ЕС: Консумирането на насекоми и синтетично месо ще спаси планетата
Споделете тази статия
Tags: Рецепта

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвайте ни във Фейсбук

НАЙ-ЧЕТЕНИ ДНЕС

"Аватар: Пътят на водата" - повторно издание през 2025 г.

„Аватар: Пътят на водата“ излезе с ново 3D издание през октомври

0
0
Плодове хинап (снимка: Ева Иванова)

Хинап (китайска фурма) – 10 ползи за здравето

0
0
kak se pravi kiselo zele s morska sol

Изпитана рецепта за кисело зеле в бидон

0
0
Откриване на кръглата маса. От ляво надясно: проф. д.н. Борислав Градинаров, проф. Димитър Димитров, проф. д.н. Пенчо Пенчев, доц. д-р Румен Андреев

Кръгла маса: България в еврозоната – очаквания и реалност (Част I)

0
0
Украйна страда от спирания на тока заради руските атаки срещу енергийната инфраструктура

Украйна е засегната от прекъсвания на електрозахранването заради руските удари по енергийната инфраструктура

0
0
Борис Калайджиев с дъщеря си Светлина на откриването на изложбата "Диалог в глина" (14 – 19 октомври, 2025 г.) в Art Gallery 158 в София

„Диалог в глина“ – съвместна изложба на Борис Калайджиев от Wooоd в Art Gallery 158

0
0
Селска агнешка чорба на баба

Селска агнешка чорба с ориз

0
0

Свързани Публикации

Домати от сорта "Розова магия" в оранжерията на ЕТ „Карбоника плюс“ в град Сливница

Български домат спечели признание на изложението FRUIT ATTRACTION 2025 в Мадрид

0
0
Wizz Air Sofia Marathon

Wizz Air Sofia Marathon 2025 на 11 и 12 октомври в София очаква своите маратонци

0
0
wooden crate with cabbage it field

Какви зеленчуци да засадим през октомври

0
0
Мъск призова за бойкот срещу Netflix заради "трансджендър пропагандата" в детските програми

Мъск призова за бойкот на Netflix заради „трансджендър пропагандата“ в детските предавания

0
0
Радостта на българския отбор след победата над Чехия с 3:1 гейма.

България ще се бори за злато в световния волейбол: 55 години по-късно

0
0
Антон Сороков

Антон Сороков ще свири със Софийската филхармония

0
0
Макрон отново назначи Лекорню за френски министър-председател

Макрон отново назначи Лекорну за френски министър-председател

0
0
Практикуващи Фалун Гонг от цял Китай изпращат поздрави за Фестивала на средата на есента на своя основател

Последователи на Фалун Дафа от цял Китай изпратиха поздрави до основателя на практиката по случай Лунния фестивал

0
0
Смъртта на китайски актьор породи подозрения заради бързата цензура

Смъртта на китайски актьор породи подозрения заради бързата цензура

0
0
ЕС започна разследване за детската безопасност в Snapchat, YouTube и App Store

ЕС стартира разследване за детска безопасност в Snapchat, YouTube и онлайн магазините за приложения

0
0
Следваща публикация
Никълъс Бърнс (https://www.operasofia.bg/)

Победителят от конкурса „Млади посланици на операта“ в Монреал Никълъс Бърнс дебютира на сцената на Софийската опера

Epoch Times лого
Facebook X-twitter Goodreads-g Youtube Instagram Telegram
  • Последни новини
  • Направете дарение

35 страни, 21 езика

  • English
  • 中文
  • Español
  • עברית
  • 日本語
  • 한국어
  • Bahasa Indonesia
  • Français
  • Deutsch
  • Italiano
  • Português
  • Svenska
  • Nederlands
  • Русский
  • Українська
  • Română
  • Česky
  • Slovenščina
  • Polski
  • Türkçe
  • فارسی
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията
  • България
  • Свят
  • Китай
    • COVID-19 и Ваксинация
  • Култура и изкуство
  • Наука и технологии
  • Начин на живот
  • Мнения
  • За нас
  • Авторски права
  • Условия за ползване
  • Пишете ни!
  • Поверителност на информацията

Copyright © 2024 Epochtimes.bg | Всички права запазени Epochtimes.bg не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове

Няма резултати
Виж всички резултати
  • България
  • Европа
  • САЩ
  • Русия
  • Китай
  • Свят
  • Култура
  • Наука
  • Дух и съзнание
  • Начин на живот

© 2019 Epoch Times България.

Epoch Times Bulgaria