В поредицата завръщане към традициите ви представяме рецепта за студен извлек от цветове от бял бъз.
Избягването на варене в тази рецепта запазва всички ценни съставки на бъза, дарявайки ни същевременно с божествено ароматна напитка.
Наберете цветове от бял бъз от екологично чист регион. Храстът цъфти през май и юни в зависимост от надморската височина, на която се намира.
Предварително подсигурете вода от чист планински извор (не използвайте чешмяна вода).
Накиснете цветовете за 24 часа в голям съд. Колкото е по-гъст извлекът, толкова по-наситен ще е сиропът.
Извадете цветовете (с ръце без да стискате за да предотвратите отделянето на излишно много фин прашец, който в последствие може да доведе до ферментиране и вкисване на сиропа). Прелейте течността в нов съд, като я прецедите през цедка или тензух.
Добавете по 1 пакетче лимонена киселина на 1 литър извлек.
Добавете мед (или захар) в количество по ваша преценка – колкото е по-сладко, толкова повече ще има нужда от разреждане. Течността отлежава, като се разбърква периодично до пълно разтваряне на подсладителя.
Налейте в чисти бутилки или буркани и съхранявайте на хладно място (в мазето). Концентратът не се вари и издържа повече от година запечатан.
Може да налеете и в пластмасови бутилки за незабавна консумация.
При сервиране добавете прясно изцеден лимонов сок.
Изсушените на сянка цветове от бъз могат да се ползват за направата на чай. Екстрактът от цвят на бял бъз подсилва имунната система, действа противовъзпалително, противовирусно, обезболяващо, облекчава алергичните реакции и нормализира дейността на храносмилателния тракт.
Прекрасно ! Благодаря !