Начин на живот

Баклавата е станала част от традиционната кухня в много култури, но най-известна е тази от Антеп, Турция, която изобилства от шамфъстък (Halit Omer / Shutterstock)

Пътят на баклавата — пластове история и наслада за всички сетива

„Хубавата баклава започва от хубавата почва“ - пише турската кулинарка Айлин Йоней Тан в книгата си „Вкус на слънце и огън: кухнята на Газиантеп“. Според нея първото и най-важно условие за добрата баклава са качествените пшеница и брашно. Ето защо Тан ни насочва към равнината Харан — област в югоизточна Турция, част от благодатната земя между Тигър и Ефрат, култивирана първа преди повече от 11 000 години. Другите важни съставки са натуралното масло, което трябва да е добито от „млякото на пасящи напролет животни“ и не напълно узрял шамфъстък, „избран още на дървото“, за по-силен, по-зелен цвят и вкус. Баклавата се оказва сериозно начинание. Малко недозрелите ...

(Irena Carpaccio, Unsplash)

Забавление на леда – кои са градовете с ледена пързалка тази година

Зимата предлага не по-малко възможности за забавления и спортни дейности от останалите сезони. Наред със сноуборда, ските и шейните, кънките за лед трупат все повече почитатели, а с това се увеличават и градовете, които ни предоставят възможността да играем хокей или просто да направим опит да се попързаляме. Ето къде можете да откриете ледена пързалка тази година: СОФИЯ Първенецът сред ледените пързалки у нас тази година е, разбира се, тази в Княжевската градина в София. Тя се простира на площ от 3,5 декара и включва голяма част от алеите на парка, предоставяйки разнообразен терен с много разклонения и завои. Пързалката е част от програмата на „София - ...

Подаръкът за Коледа може да е семпъл, без да е лишен от магията на сезона (FamVeld/Shutterstock)

Как да опростим списъка с коледни подаръци за деца

Не е задължително подаръците да са изискани и скъпи, за да бъдат вълшебни Родителите са склонни доста да се постараят, за да направят Коледата вълшебна за децата си. Въпреки щедростта и добрите си намерения обаче, мнозина прекаляват с подаръците и могат да съжалят за огромното количество (да не говорим за разходите) на прекомерното си пазаруване. А пренасищането с подаръци отвлича вниманието на децата от красотата и индивидуалността на всеки един, както и от духа на празника. Затова, когато съставяте списъка си тази година, не забравяйте да го проверите два пъти и се стремете към качество, а не към количество. Ето няколко идеи, с които да опростите ...

Ким Кардашиян Уест говори на сцената по време на зимния тур на компанията за спортно облекло TCA (David Livingston/Getty Images)

Ким Кардашиян преразглежда партньорството си с Balenciaga заради смущаваща фотосесия с деца

Американската медийна звезда Ким Кардашиян коментира противоречивата празнична кампания на модна къща Balenciaga, в която деца позират с плюшени мечета в облекло със садистично-мазохистичен сексуален подтекст, и заяви, че ще направи преоценка на отношенията си с модната марка. В изявление, публикувано в официалния ѝ акаунт в Twitter в неделя, телевизионната риалити звезда, която често работи с Balenciaga, заяви, че досега е предпочитала да не коментира въпроса „не защото не съм била отвратена и възмутена от последните кампании на Balenciaga“, а защото е искала да разговаря с екипа на Balenciaga, за да разбере как е било позволено изображенията да бъдат публикувани. Рекламната кампания е заснета от италианския ...

Darkmoon_Art, https://pixabay.com/

Правила на етикета, които всеки джентълмен трябва да знае

Както Теодор Рузвелт някога мъдро е заявил: „Любезността е също толкова отличителен белег на джентълмена, колкото и смелостта“. Да бъдеш джентълмен е нещо повече от познаването и прилагането на правилата на етикета - това е онази присъща на човека грижовност и уважение към другите, особено към жените. В Световния ден на мъжете, припомняме няколко от основните правила, които подчертават именно тази грижовност и уважение към другите. „Благодаря ви, любезни господине!“ Галантността не е сексистка, нито пък е мъртва. Отворете вратата на своята дамата (всъщност трябва да го правите независимо от пола), издърпайте стола ѝ в ресторанта, помогнете ѝ с торбите и вървете по тротоара откъм улицата, ...

Заглавна снимка: Дейзи Стронгин, която възстановява пола си след смяната му в младежките си години, държи новородения си син, Илинойс, САЩ, 1 ноември 2022 г. (снимка: John Fredricks/The Epoch Times)

Изповедта на една майка, отказала се от смяна на пола

Дейзи Стронгин дълбоко съжалява, че е започнала процедура за смяна на пола и се чувства длъжна да предупреди другите за капаните на трансджендър идеологията Дейзи споделя пред The Epoch Times, че на 15 години е била „несигурно, много интровертно, отхвърлено от връстниците си момиче“. За нея желанието за промяна на пола било естествено „примамливо“. „Наистина исках да се чувствам удобно в кожата си и исках да спра да бъда депресирана. Исках да бъда някой друг. Мразех себе си. Не исках да бъда човекът, който бях, и смяната на пола изглеждаше като много примамлив път, който ме привличаше“, спомня си Дейзи. След дълги години превързване на гърдите, ...

Царска туршия (снимка: zvezdev.com)

Хрупкава царска туршия без консерванти

С наближаването на зимата идва време и за направата на вкусната царска туршия, която събира на трапезата малки и големи. Нейното приготовление включва богат асортимент от зеленчуци, което я прави царствена по отношение на здравето. Ползите от консумирането на царската туршия Редица изследвания доказват, че ферментиралите зеленчуци съдържат повече витамини от тези на суровите. Най-вече домашно приготвените. Царската туршия дава много енергия и ситост, по време на студените зимни дни, което се дължи на млечната киселина, която се образува по време на ферментацията. Също така, тя подобрява храносмилането, засилвайки метаболизма. Дори може да се използва като средство за отслабване. Помага за намаляването на захари в организма, ...

Подчертаването на талията винаги се е смятало за един от най-женствените детайли при изработката на дамската дреха. (снимка: Canva)

Носталгията по изгубената женственост

В края на септември в град Брезник се проведе ревю-изложба под мотото „Традиция и модерност”, която представи модата и стила на жената в България в края 19-и и началото на 20-и век. "Дамата в края на XIX и началото на ХХ в. е елегантна, женствена, с много украшения, красиви кройки, дантелки", коментира дизайнерът Александра Петрова, която е изработила повечето реплики на ретро тоалети.  Оказва се, че българката от този период е била доста модерна и по нищо не е отстъпвала на европейката. Дамите от елита по онова време носели красиви женствени рокли, изцяло по последни модни тенденции, изработени от висококачествени платове - внос от Виена. Инициативата в ...

Онлайн бизнесът може да се ръководи от което и да е място (Viktoriia Hnatiuk/Shutterstock)

Топ умения за ефективно управление на онлайн бизнес

Онлайн бизнесът е на път да се възползва от разширяването на бизнес пазара в света на интернет. Светът на интернет пък се развива с бързи темпове и изглежда няма да е временно явление. Предпочитанията на клиентите играят огромна роля за успеха на онлайн бизнеса. Хората предпочитат да имат нещо, което им е удобно – услуги, които се получават без усилия и са онлайн изпълняват ефективно и двете им изисквания. Концепцията за онлайн бизнес е окуражаваща за много амбициозни предприемачи. Да, онлайн бизнесът има своите предимства, но не е толкова лесен, колкото си мислят много предприемачи. Управлението на онлайн бизнес изисква специални умения и компетентности и има ...

Сарми от кисело зеле с киноа (снимка от сайта на майстор-готвача Иван Звездев)

Киселото зеле – традиционен вкус с безспорни ползи за здравето (рецепта)

Ферментиралите храни и напитки са част от хранителните режими на много народи по света и ползите от консумирането им са безспорни. Според водещото списание в микробиологията Food Research International, ферментирали храни са тези, „чието производство включва действието на микроорганизми или ензими, които предизвикват желани биохимични промени и значително модифициране на храната“. Киселото зеле например е познато на китайците още преди 2000 години – те са го ферментирали ситно нарязано в оризово винo. Преди около 1000 години древните азиатци го пренасят в Европа, а германците променят рецептата, заменяйки виното с морска сол. Киселото зеле бързо се разпространява в националните кухни на множество европейски народи, а през зимния ...

Page 8 of 14 1 7 8 9 14

Последни новини

Epoch Times Bulgaria