Вкусно и полезно

Сарми от кисело зеле с киноа (снимка от сайта на майстор-готвача Иван Звездев)

Киселото зеле – традиционен вкус с безспорни ползи за здравето (рецепта)

Ферментиралите храни и напитки са част от хранителните режими на много народи по света и ползите от консумирането им са безспорни. Според водещото списание в микробиологията Food Research International, ферментирали храни са тези, „чието производство включва действието на микроорганизми или ензими, които предизвикват желани биохимични промени и значително модифициране на храната“. Киселото зеле например е познато на китайците още преди 2000 години – те са го ферментирали ситно нарязано в оризово винo. Преди около 1000 години древните азиатци го пренасят в Европа, а германците променят рецептата, заменяйки виното с морска сол. Киселото зеле бързо се разпространява в националните кухни на множество европейски народи, а през зимния ...

Бурканчета с вкусна лютеница (снимка: предоставена с любезното съдействие на майстор готвача Иван Звездев)

Рецепта за традиционна домашна лютеница

Пълно мазе, сита зима! Зимнината е неизменна част от българската култура и именно сега е сезонът за приготвянето ѝ. Една от типичните за нея храни е именно домашната лютеница – любима на малки и големи. Намазана на филия, сложена като разядка или в бобена салата, едромляна или на пюре, лютеницата си отрежда място на трапезата в есенно-зимния период още от 30-те години на ХХ век. Любопитен факт е, че оригиналната рецепта за традиционна лютеница е включвала предимно чушки и домати, като патладжанът се присъединява като съставка по-късно. (Снимката е предоставена с любезното съдействие на майстор готвача Иван Звездев) Точно сега свежи продукти на достъпни цени можем ...

Събраният плод от дренки се подготвя за производство на сироп (снимка: Милена Атанасова)

Рецепта за домашен сироп от дренки

Днес ще се принесем отново в мазето на баба с една класическа рецепта за домашно приготвен сироп от дренки с вкус на лято. Можем да си наберем добре узрели дренки от овощно дръвче или дрян в гората. Оставяме плодчетата в открит съд за да омекнат (3-4 дни) до придобиване на кисело-сладък вкус. Измиваме и варим в тенджера на силен огън за около 5 минути. За постигане на резултат - сироп с парченца плодове – прецеждаме през гевгир като намачкваме плодовете. За бистър сироп – поставя се тензух в гевгира и прецеждаме без намачкване. Снимка (Личен архив на автора) Към прецедената течност добавяме захар (1/2 кг на ...

Снимка: flashlight.bg

Ароматен сироп от бял бъз без варене

В поредицата завръщане към традициите ви представяме рецепта за студен извлек от цветове от бял бъз. Избягването на варене в тази рецепта запазва всички ценни съставки на бъза, дарявайки ни същевременно с божествено ароматна напитка. Наберете цветове от бял бъз от екологично чист регион. Храстът цъфти през май и юни в зависимост от надморската височина, на която се намира.  Предварително подсигурете вода от чист планински извор (не използвайте чешмяна вода). Снимка: Милена Атанасова Накиснете цветовете за 24 часа в голям съд. Колкото е по-гъст извлекът, толкова по-наситен ще е сиропът. Извадете цветовете (с ръце без да стискате за да предотвратите отделянето на излишно много фин прашец, ...

Ивайло Катерски пред масивите на Вила "Юстина" край Пловдив (снимка: личен архив)

Ивайло Катерски: Изборът на българско вино е избиране и на българската култура

Ивайло Катерски е на 40 години, с разнообразни интереси и предприемачески дух. Семеен, с две деца. От младеж изпитва не просто любов към доброто вино, но и към цялата култура, свързана с тази древна напитка. И тръгва по винените маршрути. Със задълбочаването на познанията си в тази сфера решава да превърне своето хоби в бизнес. И през 2013 г. слага началото на проекта „Via Vino“, в който предлага съчетаване на туризъм с култура, винени дегустации и кулинарни изживявания. Старае се да предложи на гостите си перфектен продукт, и мисли, че виното сближава хората по начин, по който обикновеният туризъм трудно би могъл. От 2020 г. е ...

Снимка: Йоана Петрова

Чийзкейк с ягоди и великденска декорация

Вече не си спомням откога точно започнах предложенията за пролетен десерт всяка година, но изглежда да стане традиция. Защото след периода януари-март, всички имаме нужда от свежи идеи, които да реализираме във вкусна и красива храна. Тази храна от своя страна би ни направила щастливи. Поне при мен е така. Този чийзкейк е без печене, като изключим запичането на бисквитената основа, но и при нея печенето може да се пропусне, ако добавиш малко повече масло към бисквитите и просто ги оставиш да стегнат в хладилника. Сместа за самия чийзкейк е много семпла и наистина вкусна, а ягодовото желе е пролетният акцент, който дава свежестта на десерта. ...

DSC06240 768x510 1

Нискокалорични веган бонбони в няколко вкуса

Понякога чувствам нужда от точно такива енергийни хапки – малко количество с много вкус, което държа в хладилника в рамките на седмица. Така разполагам с готова вкусна хапка за презареждане през деня. Всъщност започнах да правя по-често такива след като започнах да спортувам редовно. Но освен за храна на мускулите и мозъка, тези бонбони са и храна за душата. Те са бързи за приготвяне, а в основната смес за тях видях възможност да се направят с различни вкусове. Основата им е от фурми и кашу, които сметнах като много подходящи за импровизации, защото фурмите носят сладост и си подхождат с всичко, а суровото кашу има неутрален ...

Плодовете и зеленчуците са храни богати на витамини. Те ще ви помогнат да намалите възпалението в организма и да повишите своя имунитет (Shutterstock)

Тревожите се заради коронавируса? Намалете възпаленията в организма

През последните няколко седмици тревожността около коронавируса нараства. Изложени ли сте на риск? Силата на вашата имунна система е от решаващо значение за това дали сте предразположени към болести като грип и коронавирус. До този момент здравните доклади твърдят, че коронавирусът отнема живота на по-възрастните, които имат и други здравословни проблеми, които допълнително отслабват имунната им система. Един основен фактор, определящ вероятността да се разболеете, е именно възпалението. Нискостепенното или хронично възпаление изчерпва ценни ресурси на имунната ви система, като отслабва защитните ѝ функции, които се борят срещу инфекциите. Най-добрият начин да намалите вероятността от заразяване с вирус е да подсилите своята имунна система, като премахнете възпаленията. ...

Page 4 of 4 1 3 4

Последни новини

Epoch Times Bulgaria